احتمالا اکنون که در هفته بیست و چهارم بارداری هستید بتوانید با گذاشتن دست خود روی شکمتان حرکت کودک خود را از بیرون احساس کنید.
همانطور که کودک شما بزرگتر میشود، شما و دیگران می توانید تکان خوردن جنین را ببینید و در اواخر بارداری، حتی ممکن است بتوانید برخی از اعضای بدن را نیز تشخیص دهید. در ادامه مقاله هفته 24 بارداری درباره شکل جنین، بایدها و نبایدها و نشانههای آن بیشتر صحبت خواهیم کرد.
مشاوره آنلاین با خانم دکتر شایان آقایان
شکل جنین در هفته بیست و چهارم بارداری
در هفته بیست و چهارم بارداری کودک شما به رشد طولی و افزایش وزن خود ادامه میدهد، اگرچه هنوز مدتی طول می کشد تا چاق شود. کودک شما اکنون بیش از 32 سانتی متر طول و 0.6 تا 0.7 کیلوگرم وزن دارد.
هفته بیست و چهارم بارداری چندمین ماه بارداری است؟
هفته بیست و چهارم بارداری به طور معمول ماه ششم بارداری در نظر گرفته می شود. بارداری به طور کلی به سه بخش سه ماهه تقسیم می شود که هر سه ماه تقریباً 12 هفته طول میکشد. بنابراین در هفته بیست و چهارم، یک زن در ماه ششم بارداری خود خواهد بود.
تغییرات جنین هفته 24 بارداری
مغز کودک شما در هفته 24 بارداری به سرعت در حال رشد است. جوانه های چشایی نیز در حال شکل گیری هستند و ریه ها توسعه یافته و پیچیده تر میشوند. شاخه های ریه اصلی و همچنین سلول های خاصی که سورفکتانت تولید می کنند شروع به تشکیل می کنند. سورفکتانت برای اینکه کیسه های هوا به راحتی باد شوند ضروری است. نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا می آیند اغلب دچار مشکل تنفسی می شوند زیرا این سلول ها زمان کافی برای رشد ندارند یا مقادیر لازم سورفکتانت را تولید نمی کنند.
تا هفته 24 بارداری، گوش داخلی کودک شما کاملاً رشد کرده است. این اندام حس تعادل آنها را کنترل می کند و به کودک شما کمک می کند تا بفهمد که سمت راست به سمت بالا یا رو به پایین در رحم است.
اگرچه ریه های کودک شما تا این هفته تشکیل شده اند، اما تا زمانی که شروع به تولید ماده ای به نام سورفکتانت نکنند، آماده عملکرد طبیعی در دنیای بیرون نیستند. این در هفتههای آینده شروع میشود (اغلب حدود ۲۶ هفته)
هفته بیست و چهارم بارداری و حرکات جنین
در هفته بیست و چهارم بارداری، جنین رشد قابل توجهی میکند که هم قابل توجه و هم برای سلامتی آینده او مفید است. این دوره مرحله مهمی را نشان می دهد که در آن رشد کودک شتاب میگیرد.
اولاً جنین در این مدت به طور فزاینده ای فعال می شود. ماهیچهها و استخوانهای او همچنان تقویت میشوند و او را قادر میسازند تا حرکات پیچیدهای مانند لگد زدن، کشش و حتی سکسکه را انجام دهد. این فعالیتها نه تنها به تمرین تنفس کودک کمک میکند، بلکه به رشد کلی سیستم اسکلتی عضلانی او نیز کمک میکند. در نتیجه، مادران باردار وقتی شکم خود را لمس میکنند، حرکات قویتری را احساس میکنند و این اطمینان را ایجاد میکند که کوچولویشان در حال رشد و شکوفایی درونی است.
ثانیاً، بافت چربی در اطراف جنین شروع به انباشته شدن می کند که پس از تولد نوزاد نقش اساسی در تنظیم دمای بدن و عایق بودن دارد. این لایه چربی به ویژه برای نوزادان نارس که اغلب با حفظ دمای بدن خود در خارج از رحم مشکل دارند، مهم است.
ثالثاً، جنین نسبت به محرک های خارجی از جمله صداها و نورها واکنش بیشتری نشان می دهد. مشاهده شده است که جنین ها از سه ماهه دوم به بعد صدای مادر خود را می شنوند و ممکن است بعداً صداهای آشنا را نیز تشخیص دهند. علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض موسیقی یا صداهای دیگر می تواند تأثیر آرام بخشی بر رشد جنین داشته باشد. تحریک نور از طریق اسکن اولتراسوند نیز می تواند باعث حرکت جنین در پاسخ به تغییرات روشنایی شود.
نشانه های مادر در هفته بیست و چهارم بارداری
با رسیدن به هفته بیست و چهارم بارداری، بدن شما به طور فعال برای تولد نوزاد آماده می شود. یکی از تغییرات قابل توجه تولید آغوز است که شکل اولیه شیر تولید شده توسط سینه شماست.البته زمان این فرآیند میتواند در بین زنان متفاوت باشد و برخی ممکن است با نزدیکتر شدن به تاریخ زایمان خود آغوز تولید کنند.
در هفته 24 بارداری، بسیاری از زنان انقباضات براکستون هیکس یا زایمان کاذب را تجربه کنند. این انقباضات معمولاً بدون درد هستند اما ممکن است منجر به احساس سفتی در رحم شوند. در طول سه ماهه دوم، ممکن است یک خط تیره عمودی از استخوان شرمگاهی به سمت ناف خود مشاهده کنید. این خط که به عنوان خط سیاه شناخته می شود، یک اتفاق رایج ناشی از تغییرات هورمونی است و جای نگرانی ندارد.
در این مرحله، افزایش وزن، معمولاً حدود 7 کیلوگرم در طول بارداری، طبیعی است. برای نظارت بر این موضوع، متخصص زنان، وزن شما را در طول هر معاینه اندازه گیری می کند تا مطمئن شود که با محدوده سالم مطابقت دارد.
اندازه برآمدگی شکم شما در هفته بیست و چهارم بارداری ممکن است یک خواب راحت را بسیار دشوار کند. اگر نمیتوانید بخوابید، چند بالش مناسب میتواند کمک کننده باشد. سعی کنید به پهلو بخوابید در حالی که زانوهایتان خم شده و یک بالش بین پاها و بالش دیگری زیر شکم قرار دارد.
تغییرات در گردش خون نیز باعث ایجاد احساس سرگیجه یا سبکی سر در برخی مادران میشود. چشمها هم در دوران بارداری حساس تر و خشک تر میشود و شما میتوانید با استفاده از اشک مصنوعی برای مرطوب نگه داشتن چشم ها تا حدودی این مشکل را برطرف کنید.
احساس گرفتگی عضلات پا در هفته بیست و چهارم بارداری اصلا غیرعادی نیست. در واقع، ممکن است هر از گاهی تا روز تولد نوزادتان با این علامت مواجه شوید که طبیعی است.
برخی از ناراحتی های معمولی در سه ماهه دوم که ممکن است تجربه کنید عبارتند از:
- درد ها
- انقباضات براکستون هیکس
- هوس های غذایی
- فراموشی
- گرفتگی عضلات پا
- گرفتگی بینی
- درد رباط گرد
اندازه شکم در هفته بیست و چهارم بارداری
در هفته 24 بارداری میتوانید بالای رحم خود را با فاصله حدود 5 سانتی متر از ناف خود احساس کنید که این برآمدگی شکم شما همچنان روز به روز در حال افزایش است. پوست شکم و سینه شما در حال کشیده شدن است که باعث ایجاد خارش در این نواحی خواهد شد. البته بسیاری از اوقات خارش پوست ناشی از خشکی پوست است. اگر پوست خشکی دارید از مرطوب کننده یا لوسیون استفاده کنید.
درواقع در هفته 24، فاصله استخوان شرمگاهی تا بالای رحم حدود 24 سانتیمتر خواهد بود.
مواردی که در هفته بیست و چهارم بارداری باید بررسی کنید
برای اطمینان از سلامت مادر و جنین در هفته بیست و چهارم بارداری، چند نکته مهم وجود دارد که باید بررسی کنید.
- آزمایش دیابت بارداری: بسیاری از پزشکان آزمایش قند خون را برای بررسی دیابت حاملگی توصیه می کنند، نوعی دیابت که می تواند در دوران بارداری ایجاد شود.
- رشد و وضعیت جنین: پزشک رشد و وضعیت جنین را بررسی می کند تا مطمئن شود همه چیز همانطور که باید پیش می رود.
- آزمایش فشار خون و ادرار: این آزمایش ها برای نظارت بر سلامت کلی مادر و بررسی علائم بیماری هایی مانند پره اکلامپسی انجام می شود.
- کم خونی: دکتر زنان آنلاین با آزمایش خون مادر، کم خونی را بررسی میکند تا ببیند آیا گلبول های قرمز سالم کافی برای حمل اکسیژن به او و نوزاد دارد یا خیر.
- وضعیت Rh: اگر مادر Rh منفی باشد، پزشک آنتی بادی ها را بررسی میکند تا مطمئن شود که مشکلی در گروه خونی نوزاد وجود ندارد.
آزمایش قند در هفته بیست و چهارم بارداری
در هفته به هفته بارداری باید مراقب سطح قند خون باشید زیرا قند خون بالا میتواند برای مادر و کودک در حال رشد مشکلاتی ایجاد کند. به طور سنتی، بیماران برای آزمایش غربالگری یک ساعته مراجعه میکنند و اگر جواب غیرطبیعی باشد،مجددا یک آزمایش تشخیصی سه ساعته انجام میشود.
در هفته بیست و چهارم بارداری، بسیاری از پزشکان آزمایش گلوکر باردرای را توصیه میکنند تا مطمئن شوند که آیا مادر دیابت بارداری دارد یا خیر. البته ممکن است آزمایش دیابت بارداری را در هفته 24 بارداری تا هفته ۲۸ بارداری انجام دهید. اگر در بارداری قبلی دیابت داشتهاید یا شانس بالایی برای ابتلا به این بیماری دارید، احتمالاً آزمایش زودتر از این به شما پیشنهاد می شود.
کارهایی که باید در هفته 24 بارداری انجام دهید
خوب غذا خوردن، مصرف ویتامین های دوران بارداری، هیدراته ماندن، کمی ورزش و گذراندن وقت برای انجام کارهایی که از آنها لذت می برید با افرادی که به آنها اهمیت می دهید، راه های عالی برای حفظ سلامت جسمی و روانی شما در هفته بیست و چهارم بارداری هستند. همچنین اگر تمرینات کف لگن را شروع نکردهاید بهتر است آن را انجام دهید.
رابطه جنسی در هفته بیست و چهارم بارداری
رابطه جنسی در هفته بیست و چهارم بارداری به طور کلی برای اکثر زنان بی خطر است، به شرطی که هیچ عارضه یا دستورالعمل پزشکی خاصی از جانب پزشک وجود نداشته باشد. کودک به خوبی توسط کیسه آمنیوتیک محافظت می شود و دهانه رحم با یک پلاگین مخاطی مهر و موم شده است، بنابراین رابطه جنسی به کودک آسیبی نمیرساند.
با این حال، برخی از زنان به دلیل تغییراتی که در بدنشان در دوران بارداری ایجاد می شود، احساس ناراحتی میکنند. در این شرایط باید حتما با شریک زندگی صحبت کرده و یا با یک دکتر زنان و زایمان آنلاین مشورت کنید.
تغذیه در هفته بیست و چهارم بارداری
تغذیه مناسب در هفته بیست و چهارم بارداری برای سلامت مادر و جنین در حال رشد بسیار ضروری است.
تغذیه مناسب هفته 24 باردرای:
مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل پروتئینهای بدون چربی و چربی های سالم که مغذی ضروری برای رشد کودک را فراهم میکنند.
دریافت اسید فولیک و آهن کافی برای رشد کودک
هیدراته ماندن و نوشیدن مقدار زیادی آب که هم برای سلامت مادر و هم برای نوزاد مهم است.
تغذیه نامناسب هفته 24 بارداری:
انتخاب های غذایی ضعیف: مصرف بیش از حد غذاهای فرآوری شده و ناسالم سرشار از قند، سدیم یا چربی های ناسالم می تواند منجر به تغذیه ناکافی هم برای مادر و هم برای نوزاد شود.
2. افزایش وزن ناکافی: عدم افزایش وزن کافی یا افزایش وزن بیش از حد می تواند اثرات منفی بر سلامت مادر و نوزاد داشته باشد.
3. حذف وعده های غذایی: از دست دادن وعده های غذایی می تواند منجر به کمبود مواد مغذی و سطوح پایین انرژی شود که می تواند در دوران بارداری مضر باشد.
مهم است که با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در مورد هر گونه نگرانی یا نیاز غذایی خاص در دوران بارداری مشورت کنید.