کشیدگی کشاله ران یک اتفاق رایج است که ممکن است برای هر کسی، از ورزشکاران گرفته تا افرادی که فعالیتهای بدنی منظمی دارند، اتفاق بیفتد. موارد خفیف این مشکل را میتوان با داروهای بدون نسخه کنترل کرد اما موارد شدیدتر ممکن است برای جلوگیری از عوارض بیشتر به مراقبت پزشکی نیاز داشته باشد.
کلید پیشگیری از کشیدگی کشاله ران، شناخت علائم هشدار دهنده و اقدام سریع است. نادیده گرفتن علائم و ادامه شرکت در فعالیت های ورزشی نیز منجر به آسیب بیشتر و درد بیشتر خواهد شد. اگر با این مشکل مواجه شدهاید میـوانید برای راهنمایی بیشتر این مقاله را بخوانید و یا مستقیما از اینجا با پزشک انلاین مشورت کنید و راهنمایی و برنامه درمانی بگیرید.
علت کشیدگی کشاله ران
آناتومی عضلات ران شامل پنج عضله ادکتور است و این ماهیچهها ممکن است کشیده شوند که به آن کشیدگی کشاله ران میگویند.
عواملی که میتواند منجر به کشیدگی کشاله ران شود شامل موارد زیر است:
- فشار بیش از حد: فعالیتهای بدنی شدید یا طولانیمدت، فشار بیش از حدی بر عضلات وارد میکند و منجر به کشیدگی کشاله ران میشود.
- صدمات: صدمات ناگهانی یا غیرمنتظره مانند سقوط یا برخورد نیز میتواند باعث کشیدگی کشاله ران شود.
- استفاده از الگوها یا تکنیکهای حرکتی نادرست در طول تمرین نیز فشار غیرضروری بر عضلات وارد کرده و منجر به کشیدگی میشود.
- گرم کردن ناکافی: عدم گرم کردن مناسب قبل از ورزش منجر به سفتی عضلات و افزایش خطر آسیب میشود.
- ضعف عضلانی: ضعیف شدن عضلات، به ویژه آنهایی که در ناحیه کشاله ران قرار دارند، میتوانند خطر کشیدگی عضله ران را افزایش دهند.
- کشش طولانی مدت: صرف زمان زیاد برای کشش یا انجام حرکات تکراری نیز منجر به کشیدگی عضله ران میشود.
بیشتر بدانید: فتق کشاله ران
علت درد در کشاله ران زنان
شایع ترین علل درد کشاله ران در زنان آسیبهای عضلانی، رباطها یا تاندونها در اثر ورزش است. با این حال، عوامل دیگری نیز میتوانند به این درد کمک کنند. به عنوان مثال، آرتروز مفصل ران باعث درد عمیق در کشاله ران میشود که تا زانو امتداد مییابد. عفونت، سرطان و فتق نیز میتواند باعث درد در ناحیه کشاله ران شود. علاوه بر این، شرایطی مانند فتق اینگوینال، سنگ کلیه، استئومیلیت شرمگاهی و کیست تخمدان نیز منجر به درد کشاله ران شود.
علاوه بر این، فشار روی عصب باعث درد شدید یا سوزش در کشاله ران شود، در حالی که عفونتهای دستگاه ادراری باعث درد متوسط تا شدید در هنگام ادرار میشود. تغییرات هورمونی و فشار بر عضلات در دوران بارداری نیز یکی دیگر از علل درد در کشاله ران در زنان است.
علائم کشیدگی کشاله ران
کشیدگی کشاله ران، ماهیچههای قسمت بالای داخلی ران را تحت تاثیر قرار می دهد.
علائم رایج کشیدگی کشاله ران عبارتند از:
- درد و سفتی در ناحیه آسیب دیده
- التهاب و کبودی در قسمت داخلی ران
- درد هنگام بلند کردن زانو یا باز و بسته کردن پاها
- ضعف در عضلات کشاله ران
- لنگیدن هنگام راه رفتن
البته درد کشیدگی کشاله ران معمولاً هنگام راه رفتن یا حرکت دادن پا بدتر میشود و برخی از بیماران دچار اسپاسم در عضلات داخلی ران میشوند.
عوارض کشیدگی عضله ران
کشش عضله چهار سر ران منجر به طیف وسیعی از عوارض نیز میشود، از جمله:
- کمردرد که می تواند نشانه کشش نامناسب یا عدم تعادل ماهیچه ای باشد
- ضعف و درد در همسترینگ، که فعالیت ورزشی را به خطر میاندازد و خطر آسیبهای بعدی را افزایش میدهد
- آسیب، سفتی و درد در لگن
- مشکلات حرکتی مچ پا
- حرکات محدود، که توانایی فرد را برای شرکت در فعالیتهای بدنی محدود میکند
- افزایش خطر آسیبها و کشیدگیهای عضلانی در آینده، زیرا عضلات ضعیف بیشتر مستعد آسیب هستند.
کشیدگی کشاله ران در فوتبال
بازیکنان حرفه ای فوتبال به دلیل شرایط فیزیکی ورزش در معرض خطر بیشتری برای ایجاد کشیدگی عضلات کشاله ران هستند. فوتبال یکی از دلایل رایج کشیدگی کشاله ران و همسترینگ است، به ویژه در میان ورزشکارانی که قبل از بازیها به درستی خود را گرم نمیکنند.
در طول مسابقات، تنش و فشار مداوم اعمال شده به عضلات منجر به کشیدگی عضلات چهار سر ران یا کشاله ران میشود. این امر به ویژه زمانی صادق است که ورزشکاران بدون گرم کردن مناسب فعالیت خود را شروع کنند، یا زمانی که دارای عدم تعادل ماهیچهای باشند.
شروع یک بازی با عضلات سفت نیز خطر کشیدگی عضله ران را افزایش میدهد. علاوه بر این، ورزشکارانی که در حال حاضر کشش خفیفی در عضلات خود دارند ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به این مشکل باشند.
انواع درد هنگام کشیدگی کشاله ران
شدت فشار کشاله ران را می توان در سه سطح طبقه بندی کرد:
کشیدگی خفیف که درد و سفتی خاص خود ار ئارئ، اما با حداقل آسیب عضلانی است.
فشار متوسط که باعث درد، سفتی، ضعف و گاهی کبودی میشود.
کشیدگی شدید، که شامل پارگی قابل توجه عضلانی شده و منجر به درد، کبودی و اختلال در عملکرد عضلات میشود.
تشخیص کشیدگی عضله ران
تشخیص کشیدگی کشاله ران با معاینه کامل توسط متخصص ارتوپدی آغاز میشود. او در مورد علائم شما و هرگونه آسیب قبلی سوال میپرسد تا درک بهتری از آنچه در حال رخ دادن است داشته باشد.
در مرحله بعد، یک معاینه فیزیکی برای ارزیابی سطح التهاب، درد هنگام حرکت دادن پای شما و حتی صدای ساطع شده از ناحیه آسیب دیده انجام میشود. همچنین تعیین دقیق زمان شروع درد در طول فعالیت نیز بسیار مهم است. در برخی موارد، آزمایشهای تصویربرداری مانند اشعه ایکس و MRI نیز براب تشخیص کشیدگی کشاله ران کمک کننده هستند.
درمان کشیدگی کشاله ران
بهتر است برای درمان، حتما با دکتر ارتوپد آنلاین مشورت کنید تا بهترین راهکار را به شما پیشنهاد کند. اما به طور کلی وقتی دچار کشیدگی کشاله ران هستید، ظرف یک یا دو روز، درد و التهاب شما شروع به فروکش میکند. برای کمک به روند بهبودی، استراحت کافی و اجتناب از فعالیتهایی مانند پیاده روی یا ورزش نیز ضروری است. یکی از راههای موثر برای کاهش درد و التهاب استفاده از کمپرس یخ در ناحیه آسیب دیده است. فقط قبل از استفاده، آن را در یک پارچه یا حوله بپیچید تا از هرگونه سوختگی احتمالی یا آسیب بیشتر جلوگیری شود. هر ساعت 15 تا 20 دقیقه از این کمپرس استفاده کنید.
ورزش برای درمان کشیدگی کشاله ران
برای درمان درد کشاله ران که در اثر کشیدگی ایجاد شده است میتوانید از ورزشهای زیر استفاده کنید.
تمرینات دامنه حرکتی فعال
این تمرین در مراحل اولیه توانبخشی مفید است در حالی که حرکت به ویژه محدود است.
- به سادگی زانو را با دامنه کامل حرکتی بدون درد خم کرده و صاف کنید.
- این کار را می توان در حالت نشسته، ایستاده و دراز کشیدن انجام داد.
- خیلی زود کشش را زیاد نکنید. اگر دردناک است از آن اجتناب کنید!
- هر بار 10 تکرار، حداقل 3 بار در روز انجام دهید.
کشش عضلات چهار سر ران
این حرکت را میتوان به صورت ایستاده یا دراز کشیده در جلو انجام داد.
- پای آسیب دیده را به سمت باسن خود بکشید تا جایی که بتوانید کشش ملایمی را در جلوی ران احساس کنید.
- برای افزایش کشش، باسن خود را به سمت عقب متمایل کنید.
- 20-30 ثانیه نگه دارید و 3 بار تکرار کنید.
- این کار را حداقل 3 بار در روز انجام دهید.
کشش فلکسور هیپ
این کشش بر روی عضلات راست فموریس و Iliopsoas متمرکز خواهد شد.
- زانو بزنید به طوری که یک زانو را روی زمین قرار دهید و پای دیگر را در جلو با زانو خم کنید.
- باسن خود را به جلو فشار دهید و پشت را صاف نگه دارید.
- شما باید کشش را در جلوی باسن و بالای ران احساس کنید.
- 20-30 ثانیه نگه دارید، 3 بار، حداقل 3 بار در روز تکرار کنید.
درمان خانگی کشیدگی کشاله ران
به کشاله ران خود استراحت دهید.. از هر گونه فعالیتی که ممکن است ناراحتی را تشدید کند پرهیز کنید. در مرحله بعد، کمپرس یخ یا آب سرد را روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید تا درد و تورم را کاهش دهید. برای بهبود بیشتر و کاهش درد، پای خود را بالاتر از سطح قلب خود قرار دهید. این کار گردش خون را بهبود بخشیده و به کاهش ناراحتی کمک میکند.
درمان دارویی کشیدگی عضله ران
برای تسکین درد کشیدگی کشاله ران، پمادهای موضعی گزینه بسیار خوبی هستند. این کرمها و ژلها را میتوان مستقیماً روی ناحیه آسیب دیده اعمال کرد و درد و ناراحتی را به طور موثری تسکین داد. برخی از موثرترین پمادها برای کشش کشاله ران عبارتند از: سالیسیلات، منتول، کپسایسین و دیکلوفناک. حتماً از دستورالعمل های پزشک خود برای کاربرد و دفعات آن پیروی کنید.
بهترین قرص برای درد کشاله ران
علاوه بر پمادها، داروهای خوراکی نیز در کنترل درد کشیدگی عضلات ران موثر هستند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ناپروکسن و ایبوپروفن میتوانند به کاهش التهاب و کاهش درد کمک کنند. شل کننده های عضلانی مانند متوکاربامول و سلکوکسیب نیز به تسکین اسپاسم عضلانی کمک میکنند. به یاد داشته باشید که این داروها را باید طبق دستور پزشک خود مصرف کنید، زیرا میتوانند عوارض جانبی نیز برای شما ایجاد کنند.
آمپول برای کشیدگی کشاله ران
یکی از اجزای کلیدی کاهش درد کشیدگی عضله ران، داروهای تزریقی هستند که به سرعت درد و ناراحتی را تسکین میدهند. دو نمونه از داروهای تزریقی که معمولاً برای کشش کشاله ران استفاده میشوند عبارتند از بتامتازون و متوکاربامول. بتامتازون، یک کورتیکواستروئید است و به کاهش التهاب و تسکین درد کمک میکند، در حالی که متوکاربامول یک شل کننده عضلانی بوده و اسپاسم عضلانی را کاهش میدهد و باعث آرامش میشود.
علاوه بر این داروها، ممکن است از آمپول های تقویت کننده نیز برای کمک به روند درمان و بهبود سریعتر استفاده شود.
فیزیوتراپی برای درمان کشیدگی کشاله ران
برای بیماران مبتلا به کشیدگی متوسط کشاله ران، فیزیوتراپی گامی مهم در مسیر بهبودی آنها است. با انجام تمرینات و حرکات کششی مناسب، عضلات آسیب دیده ترمیم و تقویت میشوند و دامنه حرکتی افراد افزایش مییابد. علاوه بر فیزیوتراپی، سایر روشهای درمانی مانند ماساژ و گرما درمانی را نیز میتوان برای بهبود روند درمان، به کار برد.
ضمن اینکه کشش کشاله ران و کشش همسترینگ به ویژه در تقویت قدرت و انعطاف عضلانی بسیار موثر هستند و ممکن است توسط متخصصین تجویز شوند.
بیماران قبل از شروع هر برنامه ورزشی باید با پزشک خود مشورت کنند تا از انجام تمرینات مناسب و جلوگیری از تشدید احتمالی آسیب اطمینان حاصل کنند.
جراحی برای ترمیم عضله کشیده شده
در موارد کشش شدید کشاله ران، که در آن عضله یا تاندون آسیب قابل توجهی دیده است، جراحی برای بازیابی عملکرد و بهبود علائم انجام میشود. در طی این روش، جراحان میزان آسیب را ارزیابی میکنند و تعیین میکنند که آیا بافت قابل ترمیم است یا به پیوند بافت نیاز است.
اگر بافت غیرقابل ترمیم آسیب دیده باشد، از پیوند بافتی برای ترمیم ناحیه آسیب دیده استفاده میشود. این پیوند را میتوان از بدن خود بیمار یا از اهداکننده دریافت کرد. در مواردی که تاندون به شدت آسیب دیده است، جراحی برای ترمیم الیاف پاره شده و بازگرداندن عملکرد انجام میشود.
پیشگیری از کشیدگی عضله ران
برای کاهش خطر کشیدگی کشاله ران، ترکیبی از ورزش منظم، گرم کردن مناسب، تغذیه و استراحت کافی جوابگو خواهد بود. چند نکته عملی وجود دارد که به شما کمک میکند تا عضلات قویتر و سالمتری داشته باشید:
ورزش منظم برای حفظ قدرت و انعطاف عضلانی بسیار مهم است. در تمرینات مختلفی شرکت کنید که عضلات شما را به چالش می کشد، مانند تمرینات کاردیو، وزنه برداری و انعطاف پذیری. برای ایجاد یک برنامه ورزشی شخصی با پزشک خود مشورت کنید.
- قبل از شروع هر تمرینی، زمانی را برای گرم کردن عضلات خود اختصاص دهید که شامل حرکات قلبی سبک و حرکات کششی است که خون شما را به جریان میاندازد.
- یک رژیم غذایی خوب برای حفظ عضلات قوی و سالم ضروروی است. برنامه غذایی برای عضله سازی را از اینجا بخوانید.
- با استراحت کافی به ماهیچههای خود فرصت دهید تا ریکاوری کنند.
- از تجهیزات مناسب استفاده کنید و در مورد نحوه استفاده از آنها آموزشهای مناسب دریافت کنید.
- از فعالیت بیش از حد و ورزشهای شدید که ممکن است فشار زیادی به عضلات شما وارد کنند پرهیز کنید.
با رعایت این نکات، می توانید خطر کشیدگی کشاله ران را کاهش دهید و ماهیچه های قوی و سالی نیز داشته باشید.
دوره نقاهت کشیدگی عضله ران
بهبودی از کشیدگی ران شامل یک جدول زمانی متفاوت برای هر فرد است. سویه های خفیف که به عنوان درجه یک طبقه بندی میشوند، معمولاً به یک دوره استراحت دو هفتهای نیاز دارند. در طول این مدت، میتوانید انتظار داشته باشید که تنها در چند روز بهبودی قابل توجهی حاصل.
سویههای شدیدتر که به عنوان درجه دوم طبقه بندی میشوند، به زمان بیشتری برای بهبود نیاز دارند. یک دوره نقاهت سه تا شش هفتهای معمولا برای رسیدن به بهبودی کامل نیاز است. در شدیدترین موارد، که به عنوان پیچ خوردگی درجه سه شناخته میشود نیز ممکن است تا چهار ماه طولزمان نیاز باشد تا قدرت و عملکرد کامل دوباره به دست آید. برای تعیین اینکه آیا به بهبودی کامل رسیده اید یا خیر، توانایی حرکت دادن پای خود، بازیابی قدرت عضلانی و عدم احساس درد در حین راه رفتن یا انجام فعالیتهای روزانه را بررسی کنید.
منابع:
سمانه
4 ماه پیش