تست تیروئید نیازی به آمادگی خاص یا ناشتا بودن ندارد. اما طیف وسیعی از داروها میتوانند بر نتیجه این تست تاثیر داشته باشند. لازم است پیش از انجام آزمایش با پزشک خود در مورد داروهای مصرفی صحبت کنید. در صورت نیاز، پزشک میتواند مصرف دارو را برای مدت معین قطع کند یا زمان مصرف را تغییر دهد تا حداقل تاثیر را بر نتیجه آزمایش تیروئید شما داشته باشد. داروهای حاوی ید، لیتیوم، آمینوگلوتتیمیدها، اتیونامیدها و استروئیدها، بیشترین تاثیر را بر میزان هورمونهای تیروئیدی بدن میگذارند. همچنین اگر دارو یا قرص تیروئید مصرف میکنید، قبل از آزمایش نباید آن را مصرف کنید.
تست تیروئید نیازی به آمادگی خاص یا ناشتا بودن ندارد. اما طیف وسیعی از داروها میتوانند بر نتیجه این تست تاثیر داشته باشند. لازم است پیش از انجام آزمایش با پزشک خود در مورد داروهای مصرفی صحبت کنید. در صورت نیاز، پزشک میتواند مصرف دارو را برای مدت معین قطع کند یا زمان مصرف را تغییر دهد تا حداقل تاثیر را بر نتیجه آزمایش تیروئید شما داشته باشد. داروهای حاوی ید، لیتیوم، آمینوگلوتتیمیدها، اتیونامیدها و استروئیدها، بیشترین تاثیر را بر میزان هورمونهای تیروئیدی بدن میگذارند. همچنین اگر دارو یا قرص تیروئید مصرف میکنید، قبل از آزمایش نباید آن را مصرف کنید.
علائم کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید وضعیتی است که در آن غده تیروئید هورمون تیروئید بسیار کمی تولید می کند که می تواند منجر به تعدادی از علائم شود. این علائم می توانند از نظر شدت متفاوت باشند و در طی یک دوره زمانی ایجاد شوند. برخی از علائم رایج کم کاری تیروئید عبارتند از:
خستگی: افراد مبتلا به کم کاری تیروئید اغلب احساس خستگی و بی حالی می کنند. این به این دلیل است که هورمون های تیروئید به تنظیم متابولیسم و سطح انرژی در بدن کمک می کنند.
افزایش وزن: از آنجایی که کم کاری تیروئید متابولیسم را کند می کند، افراد مبتلا به این بیماری ممکن است با وجود پیروی از یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم، کاهش وزن را دشوار یا حتی افزایش وزن پیدا کنند.
عدم تحمل سرما: کاهش سطح هورمون تیروئید می تواند منجر به گردش خون ضعیف و مشکل در تنظیم دمای بدن شود و باعث می شود افراد مبتلا به کم کاری تیروئید حتی در محیط های گرم احساس سرما کنند.
خشکی پوست و مو: کم کاری تیروئید می تواند باعث خشکی و خارش پوست و موهای شکننده و مستعد شکستگی شود.
یبوست: کم کاری تیروئید می تواند سیستم گوارش را کند کند و منجر به یبوست و سایر مشکلات گوارشی شود.
بی نظمی های قاعدگی: کم کاری تیروئید می تواند چرخه قاعدگی را مختل کند و منجر به پریودهای نامنظم یا خونریزی شدید شود.
ضعف عضلانی: کاهش سطح هورمون تیروئید می تواند باعث ضعف کلی و درد عضلانی شود و ورزش یا انجام کارهای روزانه را دشوار کند.
درد مفاصل: کم کاری تیروئید می تواند باعث التهاب و درد مفاصل، به ویژه در دست ها و پاها شود.
افسردگی و تغییرات خلقی: کاهش سطح هورمون تیروئید می تواند منجر به تغییرات خلقی و افسردگی شود و مدیریت استرس و زندگی روزمره را دشوار می کند.
مشکلات حافظه و تمرکز: کم کاری تیروئید می تواند باعث مه مغزی، مشکل در تمرکز و فراموشی شود.
توجه به این نکته مهم است که این علائم ممکن است همیشه ناشی از کم کاری تیروئید نباشد، بنابراین ضروری است که برای تشخیص و درمان مناسب پس از آزمایش تیروئید در منزل با یک متخصص غدد مشورت کنید.
علائم پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید وضعیتی است که در آن غده تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید تولید می کند که می تواند منجر به تعدادی از علائم شود. این علائم می توانند از نظر شدت متفاوت باشند و در طی یک دوره زمانی ایجاد شوند. برخی از علائم رایج پرکاری تیروئید عبارتند از:
عصبی بودن و تحریک پذیری: افراد مبتلا به پرکاری تیروئید ممکن است احساس اضطراب، تحریک پذیری و عصبی کنند. این به دلیل افزایش سطح هورمون تیروئید است که می تواند سیستم عصبی را بیش از حد تحریک کند.
ضربان قلب سریع: پرکاری تیروئید می تواند باعث تندتر شدن ضربان قلب شود که منجر به تپش قلب می شود که احساس تند شدن یا تپش قلب است.
کاهش وزن: از آنجایی که پرکاری تیروئید متابولیسم را افزایش می دهد، افراد مبتلا به این بیماری با وجود داشتن اشتهای طبیعی ممکن است وزن خود را کاهش دهند.
عدم تحمل گرما: افزایش سطح هورمون تیروئید می تواند باعث شود افراد مبتلا به پرکاری تیروئید حتی در دماهای سرد احساس گرما و عرق کنند.
لرزش و لرزش دست ها: پرکاری تیروئید می تواند باعث ایجاد لرزش ظریف در دست ها و انگشتان شود، به ویژه هنگامی که سعی می کنید آنها را ثابت نگه دارید.
حرکات مکرر روده: پرکاری تیروئید می تواند سیستم گوارش را تسریع کند و منجر به حرکات مکرر روده و اسهال شود.
ضعف عضلانی: علیرغم افزایش متابولیسم، افراد مبتلا به پرکاری تیروئید ممکن است همچنان احساس ضعف یا خستگی کنند، به ویژه پس از فعالیت.
مشکل در خواب: پرکاری تیروئید می تواند باعث بی خوابی یا سایر اختلالات خواب شود و منجر به خستگی مزمن شود.
تغییرات در چرخه های قاعدگی: پرکاری تیروئید می تواند چرخه قاعدگی را مختل کند و منجر به پریودهای نامنظم یا خونریزی شدیدتر از حد معمول شود.
تغییرات بینایی: پرکاری تیروئید می تواند باعث مشکلات چشمی مانند برآمدگی چشم ها (چشم های بیرون زده)، قرمزی یا متورم شدن چشم ها، تغییرات بینایی یا دوبینی شود.
توجه به این نکته مهم است که این علائم ممکن است همیشه ناشی از پرکاری تیروئید نباشد و همچنین ممکن است دلایل زمینهای متفاوتی داشته باشد. بنابراین آزمایش تیروئید در منزل بک راهکار مناسب برای تشخیص دقیق است.
تست tsh چیست؟
تست TSH برای بررسی میزان این هورمون که از غده هیپوفیز مغز ترشح میشود، انجام میگیرد. علت انجام این تست به عنوان بخشی از آزمایش تیروئید در منزل این است که هورمون TSH تاثیر مستقیمی بر تولید و ترشح هورمونهای غده تیروئید یعنی T3 و T4 دارد. زمانی که سطح این هورمونها در بدن کم میشود، هیپوفیز TSH بیشتری تولید میکند و سطح آن در بدن بالا میرود. در نتیجه از تست TSH میتوان برای تعیین پرکاری یا کمکاری غده تیروئید استفاده کرد.
دلایل انجام آزمایش T4
آزمایش T4 به تشخیص اختلالات غده تیروئید مثل پرکاری یا کمکاری تیرویید و مشکلات غده هیپوفیز کمک میکند. ضمنا پزشکان از این آزمایش برای بررسی روند درمان بیماری در افراد مبتلا به این مشکلات کمک میگیرند. نزدیکشدن میزان این هورمون به اندازه طبیعی در بیماران، میتواند نشاندهنده اثربخشی داروهای مصرفشده بر روند درمان باشد. گاهی ممکن است افراد با علائمی مثل تغییرات در ضربان قلب، ریزش مو، لرزش دستها یا تورم صورت و بدن به پزشک مراجعه کنند. یکی از دلایل انجام آزمایش T4، بررسی عملکرد غده تیروئید با توجه به علائم ذکر شده است.
عوارض بالا بودن هورمون T4 در آزمایش تیروئید در منزل
یکی از مهمترین نشانههای پرکاری غده تیروئید، بالا بودن میزان هورمون T4 در آزمایش تیروئید است. پرکاری تیروئید با عوارضی مانند افزایش فشار خون و ضربان قلب، ریزش مو، تعریق شدید، کاهش وزن و لرزش دستها همراه است و باید حتما توسط پزشک متخصص غدد، پیگیری و درمان لازم انجام شود. البته گاهی این هورمون در اثر مصرف برخی از داروها یا سایر شرایط ویژه مثل بارداری به بالاتر از حد طبیعی خود میرسد.
تفسیر آزمایش تیروئید در منزل
برای تفسیر آزمایش تیروئید باید سابقه پزشکی بیمار و سایر عواملی که میتواند بر نتیجه تاثیر بگذارد را در نظر بگیرید. برای تفسیر تست تیروئید لازم است که اعداد به دست آمده با اعداد مرجع مقایسه شوند. اعداد مرجع ممکن است در آزمایشگاههای مختلف و با توجه به روشهای انجام آزمایش متفاوت باشند. به طور کلی، این تفسیر به شکل زیر انجام میشود:
تفسیر تست TSH در آزمایش تیروئید
اگر میزان TSH در خون از حد طبیعی کمتر باشد، نشاندهنده پرکاربودن تیروئید است. بالابودن این هورمون هم میتواند نشانه کمکاربودن تیروئید باشد. دلیل این امر این است که وقتی عملکرد تیروئید کم میشود، غده هیپوفیز اقدام به ترشح TSH بیشتری میکند؛ چون میخواهد باعث تحریک غده تیروئید برای تولید هورمونهای بیشتری شود.
تفسیر تست T4 در آزمایش تیروئید در منزل
سطح بالای T4 احتمالا به معنی پرکاری تیروئید و سطح پایین آن نشاندهنده کمکاری این غده است. البته این هورمون در زنان باردار ممکن است بالاتر از محدوده طبیعی باشد؛ در حالی که این افراد واقعا مبتلا به تیروئید پرکار نیستند. همچنین سطح T4 در کسانی که تحت درمان با داروهای استروئیدی هستند، به پایینتر از حد طبیعی میرسد ولی این افراد دچار کمکاری تیروئید نیستند. بنابراین در تفسیر آزمایش تیروئید باید وضعیت بیمار و نوع داروهای مصرفی بررسی شود.
تفسیر تست T3 در آزمایش تیروئید در منزل
این آزمایش به نوعی مکمل تست T4 است. به دلیل این که در برخی از افراد مبتلا به پرکاری تیروئید، نتیجه تست T4 طبیعی است، اما میزان T3 بالاتر از حد طبیعی خواهد بود. این آزمایش به نتیجهگیری و تشخیص بهتر کمک میکند.
راهنمای تفسیر آزمایش تیروئید (جدول تفسیر آزمایش تیرویید)
شما میتوانید با مشاهده نتایج تست تیروئید در منزل خود، یک ارزیابی اولیه از نتایج داشته باشید. اما همیشه نتجهگیری نهایی بر عهده پزشک معالج است؛ چون عوامل مختلفی میتوانند بر نتایج آزمایش شما تاثیر بگذارند. مثلا بالابودن T4 یکی از نشانههای اصلی پرکاری تیروئید است؛ اما در صورتی که یک زن باردار باشد یا از قرصهای ضدبارداری استفاده کند، با این که مقدارT4 در آزمایش او بالاتر از حد طبیعی خواهد بود، اما این فرد به پرکاری تیروئید دچار نیست. حدود طبیعی هورمونهای تیروئیدی در بزرگسالان سالم به شرح زیر هستند:
– TSH بین 0.5 تا 6 میکروواحد بر میلیلیتر
– T4 بین 4.6 تا 12 میکروگرم بر دسیلیتر
– T3 بین 80 تا 180 نانوگرم بر دسیلیتر (این اعداد در آزمایشگاههای مختلف و با توجه به شیوه انجام آزمایش، نوع دستگاه و… میتواند متفاوت باشد).
به طور کلی شما میتوانید برای تفسیر آزمایش تیروئید خود از این جدول کمک بگیرید:
سطح TSH |
سطح T3 |
سطح T4 |
عارضه احتمالی |
کمتر از حد طبیعی |
طبیعی یا بالاتر |
طبیعی یا بالاتر |
پرکاری تیروئید |
بالاتر از حد طبیعی |
طبیعی یا پایینتر |
پایین |
کمکاری تیروئید |
پایین |
پایین یا طبیعی |
پایین یا طبیعی |
اختلال غده هیپوفیز یا کمکاری ثانویه تیروئید |
انواع تست تیروئید در منزل
پزشک برای بررسی دقیق و تشخیص مشکلات مربوط به غده تیروئید، به نتایج آزمایشهای مختلفی نیاز دارد. از مهمترین این آزمایشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– تست T4
-تست T3
-تست TSH
-تست ایمونوگلوبولین محرک تیروئید یا TSI
-تست آنتی بادی ضدتیروئید (آنتی بادی تیروئید پراکسیداز) یا TPOab
روش تست تیروئید در منزل
آزمایش تیروئید یک آزمایش پزشکی است که برای ارزیابی عملکرد غده تیروئید استفاده می شود. غده تیروئید در گردن قرار دارد و هورمون هایی تولید می کند که متابولیسم را تنظیم می کنند. این آزمایش شامل یک آزمایش خون ساده است که سطح هورمون های تیروئید مانند TSH (هورمون تحریک کننده تیروئید)، T4 (تیروکسین) و T3 (تری یدوتیرونین) را اندازه گیری می کند. این هورمون ها نقش مهمی در حفظ عملکرد متابولیک مطلوب در بدن دارند.
روش تست تیروئید در منزل اینگونه است که یک نمونه گیر ابتدا از بیمار نمونه خون می گیرد. پس از جمع آوری نمونه، برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شود. آزمایشگاه نمونه را تجزیه و تحلیل می کند و گزارشی شامل سطوح TSH، T4 و T3 ارائه می دهد. بر اساس نتایج آزمایش، ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی میتواند عملکرد تیروئید بیمار را ارزیابی کند و تشخیص دهد که آیا ناهنجاری وجود دارد یا خیر.
توجه به این نکته ضروری است که برخی داروها و شرایط پزشکی می توانند بر نتایج آزمایش تیروئید تأثیر بگذارند. مهم است که ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود را از هرگونه دارو یا شرایط پزشکی که قبل از آزمایش دارید مطلع کنید. علاوه بر این، برخی از علائم اختلال عملکرد تیروئید، مانند خستگی و افزایش وزن نیز می تواند ناشی از سایر شرایط پزشکی باشد. بنابراین، آزمایش تیروئید در منزل باید به عنوان بخشی از یک ارزیابی جامع برای تعیین علت این علائم انجام شود.
آزمایش تیروئید در بارداری
آزمایش تیروئید در بارداری مهم است زیرا بارداری می تواند بر عملکرد تیروئید و همچنین هورمون های تیروئید بر نتایج بارداری تأثیر بگذارد. نکات مهمی که باید در مورد آزمایش تیروئید در بارداری بدانید:
1. غربالگری: همه زنان باید از نظر اختلال عملکرد تیروئید در دوران بارداری، معمولاً بین هفته های 4 تا 12 بارداری، غربالگری شوند.
2. آزمایش خون: عملکرد تیروئید با گرفتن نمونه خون از مادر اندازه گیری می شود. دو آزمایش معمولا استفاده می شود: هورمون محرک تیروئید (TSH) و تیروکسین آزاد (FT4).
3. TSH و FT4: سطح TSH به طور معمول در بارداری افزایش می یابد، اما باید در محدوده مرجع برای زنان باردار باقی بماند. سطح FT4 نیز باید در محدوده طبیعی باقی بماند.
4. آنتی بادی های ضد تیروئید: برخی از زنان ممکن است به بیماری خودایمنی تیروئید مبتلا باشند که با آزمایش آنتی بادی های ضد تیروئید قابل تشخیص است. اگر آنتی بادی وجود داشته باشد، زن ممکن است در معرض خطر اختلال عملکرد تیروئید در اواخر بارداری باشد.
5. درمان: اگر اختلال عملکرد تیروئید در دوران بارداری تشخیص داده شود، ممکن است برای حفظ سطح طبیعی هورمون تیروئید نیاز به درمان باشد. این معمولاً شامل مصرف خوراکی هورمون تیروئید مصنوعی است.
راهنمای آزمایش تیروئید نوزاد
آمارها نشان میدهند که حدود 10 درصد نوزادان در نخستین ماههای تولد خود، نشانههایی از کمکاری تیروئید نشان میدهند. با توجه به این که تنها راه تشخیص این بیماری، انجام آزمایش تیروئید نوزاد است، همه نوزادان در بدو تولد از نظر ابتلا به این بیماری غربالگری میشوند.
آزمایش تیروئید نوزادان در ابتدا از طریق نمونه خونی که از کف پای او گرفته میشود انجام میگیرد. نتیجه این آزمایش که نهایتا دو روز بعد اعلام میشود، نشان میدهد که کودک به کمکاری تیروئید دچار است یا خیر. در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایش، نوزاد برای اقدامات بعدی جهت انجام آزمایشهای تکمیلی و دریافت خدمات درمانی ارجاع داده میشود. نوزادانی که با وزن کمتر از محدوده طبیعی یا پیش از موعد متولد شدهاند، به جز آزمایش غربالگری، نیاز به آزمایش تکمیلی هم دارند و تست تیروئید آنها در دو مرحله نجام میشود.
هزینه تست تیروئید در منزل
هزینه تست تیروئید درمنزل، در مقایسه با سایر آزمایشها زیاد نیست و معمولا به صورت آزاد در حدود 300 هزار تومان است. البته مبلغی که برای انجام این تست میپردازید به نوع بیمه، داشتن بیمه تکمیلی، نوع قرارداد بیمه تکمیلی و حتی آزمایشگاهی که در آن تست را انجام میدهید بستگی دارد. بعضی از آزمایشگاهها خدمات ویژهای به مراجعان خود ارائه میدهند یا ارسال نتیجه فوری دارند که در این صورت قطعا مبلغی بر هزینه تست افزوده میشود.