سندروم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic Ovary Syndrome) که اصطلاحا PCOS نامیده میشود، یک بیماری زنانه است که بر سطح هورمونهای آنها اثر میگذارد. در بدن زنان مبتلا به این بیماری، مقادیر بیش از حد طبیعی هورمونهای مردانه وجود دارد که این عدم تعادل باعث بروز مشکلاتی در قاعدگی و باروری آنها خواهد شد. سندورم تخمدان پلی کیستیک باعث رشد موهای زائد در صورت و بدن زنان شده و ممکن است طاسی سر با الگوی مردانه را به دنبال داشته باشد. قرصهای جلوگیری از بارداری و داروهای دیابت میتوانند این به هم خوردگی هورمونی را بهبود دهند. در ادامه به طور مفصل درباره این عارضه صحبت میکنیم.
برای ارتباط با مشاوران پزشکی در زمینه زنان و زایمان میتوانید از خدمات دکتر زنان انلاین حال استفاده کنید.
سندروم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
PCOS عارضهای مرتبط با هورمونهاست که زنان در سنین باروری (حدود ۱۵ تا ۴۴ سال) را درگیر میکند. بین ۲/۲ تا ۷/۲۶ زنان در جوامع مختلف دچار این بیماری میشوند، اما بسیاری از آنها از وجود آن بیخبرند. این مشکل در بخش زیادی از زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک هرگز شناسایی و پیگیری نمیشود. تخمدانها مهمترین اندامهای تولید مثل در زنان هستند که هورمونهای استروژن و پروژسترون را تولید میکنند. تخمدانها علاوه بر هورمونهای زنان، مقداری هورمون آندروژن هم ترشح میکند که یک هورمون مردانه است.
دو تخمدان در بدن زنان وجود دارد که محل ذخیره سازی تخمک هستند. هر ماه یک تخمک از یکی از تخمدانها آزاد میشود و سیکل قاعدگی زنان را شکل میدهد. تخمک آزاد شده میتواند بارور شود و سلول تخم را تشکیل دهد و فرآیند بارداری آغاز گردد؛ در غیر این صورت قاعدگی رخ میدهد. دو هورمون FSH و LH تخمکگذاری را کنترل میکنند. FSH تخمدان را به تولید فولیکول (کیسه حاوی تخمک) تحریک میکند و سپس LH باعث میشود تا تخمک بالغ، آزاد شود.
بیشتر بخوانید: عوارض بارداری با چسبندگی رحم
تخمدان پلی کیستیک از آن جهت “سندروم” نامیده میشود که دارای مجموعهای از علائم است. سه مورد از مهمترین و اصلیترین نشانههای آن عبارتند از:
- وجود کیست در تخمدانها
- افزایش هورمون مردانه در بدن
- قاعدگی نامنظم
از طرف دیگر، در این بیماری تعداد زیادی کیسه کوچک حاوی مایعات، درون تخمدان ایجاد میشود که به آنها “کیست” گفته میشود. واژه “پلی کیستیک” به معنی وجود تعداد زیادی از این کیسههاست. این کیسهها در واقع فولیکولهایی حاوی تخمک نابالغ هستند. این تخمکها هرگز به اندازه کافی بالغ نمیشوند که تخمکگذاری را تحریک کنند. عدم تخمک گذاری، سطح هورمون استروژن، پروژسترون، FSH و LH را تغییر میدهد. در این حالت سطح استروژن و پروژسترون کمتر از حد معمول است، در حالی که سطح آندروژن به بیش از مقدار نرمال میرسد. هورمونهای مردانه اضافه چرخه قاعدگی را مختل میکنند؛ به همین جهت زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک به شکل بینظم و دفعات کمتر پریود میشوند. اولین بار آنتونیو والیسنری، پزشک ایتالیایی در سال۱۷۲۱ علائم این بیماری را تشریح کرد.
علت ایجاد سندروم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
پزشکان هنوز علت قطعی ایجاد این بیماری را نمیدانند. آنها معتقدند که مقادیر بالای هورمونهای مردانه، مانع تولید نرمال هورمونهای زنانه و ایجاد تخمک به صورت طبیعی هستند. ژنها، مقاومت به انسولین و التهاب، همگی با تولید بیش از حد آندروژن ارتباط دارند:
ژنتیک
تحقیقات نشان دادهاند که داشتن سابقه خانوادگی نقش مهمی در ابتلای فرد به سندروم تخمدان پلی کیستیک دارد. این احتمال وجود دارد که مجموعهای از ژنها –نه فقط یک ژن خاص- در ایجاد این بیماری موثر باشند. میتوانید آزمایش هورمون و انواع آن را بیشتر بشناسید
مقاومت به انسولین
حدود ۷۰ درصد زنان مبتلا به PCOS به انسولین مقاومت دارند؛ به این معنی که سلولهای آنها نمیتوانند به درستی از انسولین استفاده کنند. انسولین هورمونی است که در پانکراس تولید میشود و به بدن کمک میکند تا از قند موجود در غذاها برای تامین انرژی استفاده کند. وقتی سلولها نتواند به درستی از انسولین استفاده کنند، تقاضای بدن برای این هورمون افزایش یافته و پانکراس برای جبران، انسولین بیشتری تولید میکند. این انسولین اضافی، محرک تولید هورمونهای مردانه در تخمدانهاست. چاقی اصلیترین عامل مقاومت به انسولین است. این چاقی و مقاومت به انسولین در کنار هم میتوانند دیابت نوع ۲ را ایجاد کنند.
التهاب خفیف
مقداری التهاب در زنان مبتلا به PCOS وجود دارد. التهاب به معنی وجود گلبولهای سفید بیش از حد طبیعی خون است که در مقابله با عفونت نقش دارند. التهاب میتواند تخمدان پلی کیستیک را برای تولید هورمون آندروژن تحریک کند. اضافه وزن هم در ایجاد التهاب نقش دارد. وجود التهاب ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک ممکن است منجر به ایجاد مشکلات قلبی و عروقی شود.
درباره کیست پستان در زنان بیشتر بدانید.
شایعترین علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک کدام است؟
نشانههای این بیماری در برخی از افراد از اولین دورههای قاعدگی آشکار میشود، اما برخی دیگر فقط زمانی که دچار اضافه وزن شدند یا در بارداری مشکل پیدا کردند متوجه وجود این بیماری میشوند. شایعترین علائم PCOS عبارتند از:
قاعدگی نامنظم
کمبود تخمک گذاری، از ریزش مخاط رحم در هر ماه جلوگیری میکند. بعضی از زنان مبتلا به این بیماری کمتر از ۸ بار در سال پریود میشوند یا فواصل بین تخمک گذاری آنها بیش از ۳۵ روز طول میکشد. به دلیل تجمع و ضخیم شدن پوشش داخلی رحم به دلیل تاخیر در قاعدگی، ممکن است این افراد قاعدگیهای سنگین و خونریزی بیش از حدی را تجربه کنند. برای آشنایی با راه درمان برزگ شدن رحم این مطلب را بخوانید.
رشد مو در بدن
بیش از ۷۰ درصد زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک، دچار رشد غیر طبیعی مو در صورت، سینه، شکم و پشت میشوند. رشد بیش از حد مو، “هیرسوتیسم” نامیده میشود.
آکنه
هورمونهای مردانه میتوانند پوست را چربتر از حد معمول کنند که این مسئله ممکن است به ایجاد آکنه در مناطقی مثل صورت، قفسه سینه و بالای کمر منجر شود.
طاسی با الگوی مردانه
با افزایش غیر طبیعی هورمونهای مردانه در زنان، موی سر نازک شده و ریزش مو ایجاد میشود.
تیرگی پوست
افراد مبتلا به این بیماری دچار لکههای تیره در چینهای بدن مانند کشاله ران، گردن و زیر پستانها میشوند.
اضافه وزن
حدود ۸۰ درصد زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک به اضافه وزن یا چاقی دچارند.
افسردگی
تغییرات هورمونی ممکن است در بعضی از زنان به اختلالات روحی مانند افسردگی منجر شود.
سندروم متابولیک را بیشتر بشناسید
اثرات جانبی سندروم تخمدان پلی کیستیک بر بدن کدامند؟
داشتن آندروژن بالاتر از سطح طبیعی میتواند بر قدرت باروری و سایر جنبههای سلامتی شما تاثیر بگذارد.
ناباروری
برای باردار شدن باید تخمک گذاری رخ دهد. در زنانی که به طور منظم تخمک گذاری نمیکنند، تعدادی زیادی از تخمکها که قادر به باروری هستند، آزاد نمیشوند. این بیماری یکی از عمدهترین دلایل ناباروری در زنان است.
بیشتر بخوانید: رحم اجارهای چیست
سندروم متابولیک
حدود ۸۰ درصد زنان مبتلا به PCOS دارای اضافه وزن یا چاقی هستند. دو عامل چاقی و تخمدان پلی کیستیک، خطر ابتلا به قند خون بالا، فشار خون بالا و کلسترول بالا را افزایش میدهند. ترکیب این سه مشکل، “سندروم متابولیک” نامیده میشود که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت و سکته را افزایش میدهد.
آپنه خواب
آپنه خواب باعث مکثهای مکرر تنفسی در طول شب میشود که اختلال خواب را به دنبال دارد. آپنه خواب در خانمهایی که اضافه وزن دارند، بیشتر دیده میشود؛ به خصوص اگر مبتلا به PCOS هم باشند. خطر بروز آپنه خواب در زنان چاق مبتلا به PCOS حدود ۵ تا ۱۰ درصد بیشتر از سایر افراد است.
سرطان اندومتر
به دنبال تخمک گذاری، پوشش داخلی رحم از بین میرود. اگر هر ماه تخمک گذاری انجام نشود، این پوشش در دیواره رحم باقی میماند و منجر به ضخیم شدن دیواره رحم میشود. افزایش ضخامت رحم یکی از دلایل ابتلا به سرطان اندومتر است.
دیابت بارداری یا فشار خون بالای ناشی از بارداری، استئوهپاتیت غیر الکلی (التهاب شدید کبد ناشی از تجمع چربی در آن)، اختلالات خوردن و خونریزی غیر طبیعی رحم از سایر عوارض سندروم تخمدان پلی کیستیک هستند.
سندروم تخمدان پلی کیستیک چه طور تشخیص داده میشود؟
معمولا اگر در زنی دو عامل از سه عامل زیر مشاهده شود، پزشک احتمال ابتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک میدهد:
- سطح آندروژن بالا
- چرخه قاعدگی نامنظم
- وجود کیست در تخمدانها
پزشک در کنار بررسی این عوامل، باید از وجود آکنه، رشد موهای زائد و افزایش موزن در بیمار نیز مطلع شود. معاینه لگن هم میتواند یکی از راههای شناسایی تخمدان پلی کیستیک یا سایر بیماریهای مرتبط با دستگاه تناسلی باشد. پزشک از طریق معاینه واژن، رشد غیر عادی دیواره رحم را بررسی میکند.
نتیجه آزمایش خون هم میتواند از طریق بررسی میزان هورمونهای مردانه، به تشخیص بهتر این بیماری کمک کند. همچنین بررسی سطح کلسترول خون، انسولین و تری گلیسرید هم برای ارزیابی خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با مشکلات قلبی و دیابت موثر است. معمولا پزشکان در کنار معاینه بالینی و آزمایش خون، انجام سونوگرافی رحم و تخمدان را هم برای تشخیص سندروم تخمدان پلی کیستیک ضروری میدانند. در سونوگرافی از امواج صوتی برای یافتن فولیکولهای غیر طبیعی و سایر مشکلات در رحم و تخمدان استفاده میشود.
سندروم تخمدان پلی کیستیک چه تاثیری در بارداری دارد؟
سندروم تخمدان پلی کیستیک چرخه قاعدگی طبیعی را قطع و بارداری را دشوار میکند. بین ۷۰ تا ۸۰ درصد از زنان مبتلا به PCOS دارای مشکلات باروری هستند. این بیماری، هم چنین خطر ابتلا به عوارض بارداری را نیز افزایش میدهد. زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک دو برابر بیشتر از سایر زنان در معرض زایمان زودرس هستند. علاوه بر این، خطر سقط جنین، ابتلا به دیابت بارداری و فشار خون بالا در این زنان بیشتر است. با این حـال روشهایی وجود دارد که به بهبود وضعیت تخمک گذاری و بارداری مناسب کمک میکنند. کاهش وزن و قند خون در زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک میتواند احتمال داشتن یک بارداری سالم را افزایش دهد.
آیا رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی در درمان PCOS موثر است؟
درمان این بیماری معمولا با تغییر در سبک زندگی مانند کاهش وزن، رژیم غذایی و ورزش آغاز میشود. از دست دادن تنها ۵ تا ۱۰ درصد وزن بدن، میتواند به تنظیم چرخه قاعدگی و بهبود علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک کمک کند. کاهش وزن همچنین باعث بهبود سطح کلسترول خون، کاهش انسولین و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت میشود. هر رژیمی که به فرد در کاهش وزن کمک کند میتواند منجر به این تغییرات در بدن شود. با این حـال برخی از رژیمهای غذایی مزایایی نسبت به سایر رژیمها دارند. مطالعات مقایسه رژیمهای غذایی برای درمان PCOS نشان میدهد که رژیمهای کم کربوهیدرات هم برای کاهش وزن و هم کاهش سطح انسولین موثر هستند. اثر گذاری رژیم غذایی با شاخص گلیسمی پایین که بیشتر کربوهیدرات مورد نیاز بدن را از طریق میوهها، سبزیجات و غلات کامل دریافت میکند، در تنظیم چرخه قاعدگی از سایر رژیمهای غذایی موثرتر است.
مطالعات متعددی نشان دادهاند که ۳۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط، حداقل سه روز در هفته میتواند به کاهش وزن زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک کمک کند. کاهش وزن با ورزش باعث بهبود تخمک گذاری و سطح انسولین در بدن میشود. ورزش و رژیم غذایی مناسب به بیمار کمک میکند تا بهتر بتواند وزن خود را کاهش دهد و خطر ابتلا به دیابت و مشکلات قلبی را به حداقل برساند. برخی تحقیقات به اثر بخشی طب سوزنی در بهبود مبتلایان به PCOS پرداختهاند، اما هنوز نمیتوان با اطمینان کامل در این زمینه صحبت کرد.
رایجترین روشهای درمانی در بهبود بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک کدامند؟
پزشکان معمولا برای درمان افراد مبتلا به این بیماری از مجموعهای از روشهای زیر استفاده میکنند:
مصرف داروهای جلوگیری از بارداری
مصرف روزانه استروژن و پروژسترون میتواند به تنظیم و تعادل هورمونهای بدن کمک کند، تخمک گذاری را تنظیم کرده و علائمی مثل رشد موهای زائد را کاهش دهد. از دیگر نقشهای این هورمونها در بدن، کاهش خطر ابتلا به سرطان اندومتر است.
مصرف متفورمین
متفورمین دارویی است که برای درمان بیماری دیابت نوع ۲ تجویز میشود. تحقیقات نشان داده که مصرف این دارو در کنار کاهش وزن، تاثیر ورزش و رژیم درمانی را در بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک افزایش میدهد.
مصرف کلومیفِن
کلومیفن دارویی برای باروری است که میتواند به زنان بارداری که به PCOS مبتلا هستند کمک کند. با این حـال این دارو احتمال دو قلوزایی و بارداریهای متعدد را افزایش میدهد.
عمل جراحی
در صورتی که سایر روشهای درمانی در این زمینه با شکست مواجه شوند، میتوان به کمک جراحی این عارضه را برطرف کرد. پزشک پس از بررسی شرایط موجود، تصمیم به انجام جراحی و شیوه انجام آن خواهد گرفت.
در صورت مشاهده چه علائمی باید به پزشک مراجعه کرد؟
- زمانی که در عادت ماهانه فرد اختلالی مانند تاخیر، بی نظمی یا قطع شدن ایجاد شده و فرد اطمینان دارد که باردار نیست.
- زمانی که رشد موهای زائد بدن زیاد و غیر عادی شده است.
- بیش از ۱۲ ماه از اقدام به بارداری گذشته، اما هنوز بارداری رخ نداده است.
- علائم مرتبط با دیابت مثل تشنگی یا گرسنگی بیش از حد، تاری دید یا کاهش وزن غیر طبیعی در فرد وجود داشته باشد.
جمع بندی
سندروم تخمدان پلی کیستیک میتواند چرخه قاعدگی را مختل و بارداری را دشوار کند. مقادیر بیش از حد و غیر طبیعی هورمونهای مردانه به مشکلاتی مثل رشد موهای زائد در صورت و بدن منجر میشود. تغییر در سبک زندگی اولین روش درمانی است که پزشکان برای بهبود بیماران توصیه میکنند. کاهش وزن از طریق رژیم غذایی مناسب و ورزشهای هوازی میتواند علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک را کاهش داده و احتمال بارداری را افزایش دهد. در صورت عدم موفقیت در این روش یا برای اثرگذاری بیشتر تغییر سبک زندگی، استفاده از دارو هم توصیه میشود. قرصهای جلوگیری از بارداری و متفورمین هم میتوانند چرخه قاعدگی را به حالت طبیعی برگردانده و علائم PCOS را تسکین دهد.
آگاهی زنان نسبت به علائم این بیماری میتواند در تشخیص و درمان زودهنگام آن موثر باشد. گرچه این بیماری در بسیاری از جوامع نسبتا شایع است، اما بسیاری از زنان، تنها پس از شکست در باردار شدن، برای تشخیص و درمان این عارضه اقدام میکنند. توصیه میشود که افراد پس از مشاهده علائم اولیه با یک پزشک متخصص در این خصوص مشورت کنند تا در صورت نیاز، انجام آزمایش و سونوگرافی برای بررسی بیشتر وضعیت آنان تجویز شود. استفاده از مشاوره آنلاین و گفتوگوی تلفنی، تصویری یا متنی با پزشک متخصص یکی از سادهترین و ارزانترین راههای موجود است. برای این کار میتوانید با مراجعه به سایت و یا اپلیکیشن حال، درخواست مشاوره آنلاین خود را ثبت و با یکی از پزشکان متخصص زنان و زایمان این سامانه به شکل دلخواه خود گفتوگو کنید. پزشک وضعیت شما را بررسی کرده و در صورت نیاز به معاینه حضوری یا انجام آزمایشات ویژه، شما را به مراکز درمانی ارجاع خواهد داد. دسترسی به پزشکان حال بسیار آسان بوده و در ۲۴ ساعت شبانه روز و در تمامی روزهای هفته در دسترس شماست.
با حال امن و آسان مشورت کن.
سوالات متداول
سندروم تخمدان پلی کیستیک چه طور تشخیص داده میشود؟
سطح آندروژن بالا، چرخه قاعدگی نامنظم، وجود کیست در تخمدانها ۳ عامل اصلی در تشخیص میباشد.
منابع
هستی
4 سال پیش
سحر عزیزی
4 سال پیش