haal application

IOS

pwa

اندروید

google play

روش‌های درمان سینوزیت مزمن

درمان سینوزیت مزمن
۲۳ آذر

سینوزیت، التهابی است که باعث درد، فشار و تورم در سینوس‌ها می‌شود. سینوزیت مزمن هم به سینوزیتی می‌گویند که برای مدت طولانی و به‌طور معمول، بیش از ۱۲ هفته طول بکشد.
برخلاف سینوزیت حاد که اغلب به دلیل عفونت سینوسی ایجاد می‌شود، سینوزیت مزمن بیشتر اوقات توسط باکتری ایجاد نمی‌شود و همیشه با درمان‌های روتین و آنتی بیوتیک بهبود نمی‌یابد.
سینوس‌ها فضاهای مرطوبی هستند که در پشت استخوان‌های بالای صورت، بین چشم‌ها و پشت پیشانی، بینی و گونه‌ها قرار دارند. سینوس‌ها از طریق سوراخ‌های کوچکی به داخل بینی راه دارند و از این طریق می‌توانند تخلیه شوند. هر چیزی که مانع این جریان بین سینوس‌ها و بینی شود، می‌تواند به تجمع مخاط و گاهی چرک در سینوس‌ها منجر شود.

راه تخلیه سینوس‌ها می‌تواند به دلیل ناهنجاری‌های ساختاری بینی، عفونت یا تورم بافتی ناشی از آلرژی مسدود شود. تجمع مخاط باعث افزایش فشار سینوسی و درد صورت می‌شود. در بزرگسالان، سینوزیت مزمن اغلب با تورم بینی ناشی از آلرژی، به‌ویژه آلرژی به گرد و غبار، کپک، گرده، یا هاگ قارچ‌ها مرتبط است. این آلرژی‌ها باعث ترشح هیستامین و سایر مواد شیمیایی شده و منجر به تورم پوشش داخلی بینی و انسداد مسیر تخلیه سینوس می‌شود.
پولیپ‌ها، تومورهای بینی و شکستگی‌های بینی نیز می‌توانند مانع از تخلیه سینوس شوند که باعث ایجاد سینوزیت مزمن می‌شود. سینوزیت مزمن همچنین در افرادی که سینوس‌ها و مجرای بینی آنان از نظر ساختاری به‌طور غیرطبیعی باریک هستند دیده می‌شود. افراد مبتلا به آسم، فیبروز کیستیک یا مشکلات سیستم ایمنی بیشتر از دیگران به سینوزیت مزمن مبتلا می‌شوند.

درباره تقویت سیستم ایمنی بدن نیز می‌توانید مقاله مرتبط با آن را در حال بخوانید.

علائم سینوزیت مزمن

گرفتگی بینی یا احتقان بینی یکی از علائم بسیار رایج سینوزیت ممزن است. در کنار این علامت مواردی مانند احساس درد و گرفتگی در ناحیه سینوس و تب نیز می‌توانند نشان دهنده ابتلا به سینوزیت باشند

علائم سینوزیت مزمن

بارزترین علامت سینوزیت مزمن گرفتگی یا انسداد بینی است. علاوه بر گرفتگی بینی، یک یا چند مورد زیر نیز ممکن است در صورت ابتلا به سینوزیت در فرد بروز پیدا کند:‌

تب، مشکل در خوابیدن به دلیل احتقان، عطسه مکرر، آبریزش بینی، که ممکن است ترشح سبز یا زرد رنگ باشد، کاهش حس بویایی، درد در ناحیه سینوس آسیب‌دیده و و فشار بالای چشم‌ها، کناره‌های بینی و پشت گونه‌ها.
با این حـال برخلاف سینوزیت حاد، درد اغلب ویژگی اصلی سینوزیت مزمن نیست. در بسیاری از موارد، بیشتر احساس پری صورت یا ناراحتی خفیف بر درد غلبه دارد.

شدت علائم شما ممکن است به مرور کاهش یابد یا ممکن است در طول یک سینوزیت حاد اولیه شدید باشد و سپس کم شود. به عنوان مثال، ممکن است فقط گرفتگی بینی و همچنین کمی درد خفیف در صورت داشته باشید. سپس ممکن است در یک دوره با ابتلا به سینوزیت حاد علائم شما دوباره بروز پیدا کرده و بدتر شود. برای تشخیص سینوزیت مزمن، علائم باید بیش از ۱۲ هفته در فرد وجود داشته باشد.

همه علائم دیگر سینوزیت مزمن با سینوزیت حاد مشترک است. این علائم عبارتند از سردرد، بوی بد دهان، دندان درد، سرفه، احساس فشار یا پری در گوش و خستگی.

در کودکان، علائم ممکن است شامل مواردی مانند احساس ناراحتی در ناحیه گوش، خرناس، تنفس دهانی، مشکل در تغذیه و صدای گرفته باشد.

علائم سینوزیت در کودکان

سینوزیت در کودکان باعث گوش درد و کم غذایی می‌شود

علت ابتلا به سینوزیت مزمن

علل شایع سینوزیت مزمن عبارتند از:

پولیپ بینی: پولیپ بینی می‌تواند راه‌های بینی یا سینوس‌ها را مسدود کند.
انحراف تیغه بینی: زمانی که سپتوم یا دیواره بین سوراخ‌های بینی کج باشند، ممکن است راه‌های سینوس را محدود یا مسدود کند و علائم سینوزیت را بدتر کند. درباره درمان انحراف بینی نیز می‌توانید مقاله‌ای را مرتبط با این موضوع بخوانید.

سایر شرایط پزشکی: عوارض بیماری‌هایی مانند فیبروز کیستیک، HIV و سایر بیماری‌های مرتبط با سیستم ایمنی بدن می‌تواند منجر به انسداد بینی شود.

عفونت‌های دستگاه تنفسی: عفونت‌های دستگاه تنفسی می‌توانند غشاهای سینوسی را ملتهب و ضخیم‌تر کرده و خروج مخاط را مسدود کنند. این عفونت‌ها می‌توانند توسط ویروس‌ها یا باکتری‌ها ایجاد شوند.

آلرژی‌هایی مانند تب یونجه: التهابی که با آلرژی ایجاد می‌شود، می‌تواند سینوس‌های شما را مسدود کند.

راجع به علائم تب یونجه در بزرگسالان می‌توانید مقاله‌ای مرتبط با آن را در بلاگ بخوانید.

درمان سینوزیت مزمن

پزشکان بر این باورند که سینوزیت مزمن ممکن است یک اختلال التهابی مشابه آسم و آلرژی باشد. برخی از گزینه‌های درمانی سینوزیت مزمن را در ادامه می‌خوانیم.

آنتی بیوتیک‌ها: اگرچه پزشکان هنوز در مورد نقش آنتی بیوتیک‌ ها به عنوان درمان سینوزیت مزمن اختلاف نظر دارند، برخی افراد ممکن است متوجه شوند که آموکسی سیلین با کلوولانات پتاسیم می‌تواند در بهبود بیماری کمک‌کننده باشد. گاهی اوقات، پزشکان ممکن است آنتی بیوتیک‌های دیگری را نیز تجویز کنند.

کورتیکو استروئیدهای بینی: این داروهای استروئیدی می‌توانند به بهبود وضع بدن، کاهش التهاب و تسکین علائم کمک کنند. برخی افراد با مصرف استروئیدها، عوارض جانبی خاصی را تجربه می‌کنند؛ بنابراین ضروری است که با پزشک در مورد مزایا و خطرات این داروها صحبت کنید.

شستشوی بینی: شستشوی بینی یک روش درمانی بدون نسخه برای پاکسازی سینوس‌ها است. اسپری‌های سالین و سایر وسایلی که سینوس‌ها را با آب شستشو می‌دهند، می‌توانند به از بین بردن هرگونه عفونت و کاهش تحریک کمک کنند.

بیشتر بخوانید: هزینه عمل بینی اقساط


عمل سینوزیت مزمن

جراحی سینوزیت یکی از روش‌های درمان سینوزیت مزمن است. برخی افراد مبتلا به سینوزیت مزمن ممکن است برای تمیز کردن سینوس‌های خود نیاز به جراحی داشته باشند. گاهی اوقات می‌توان با سینوپلاستی با بالون که در مطب پزشک انجام می‌شود، این کار را انجام داد. اگر این کار به شکست منجر شود، ممکن است نیاز به جراحی پیچیده‌تری باشد.
عفونت سینوس به‌طور معمول به جراحی نیاز ندارد و با استفاده از داروها درمان می‌شود. جراحی سینوس زمانی ضروری است که عفونت شدت پیدا کند و از بین نرود. جراحی سینوس اغلب برای درمان سینوزیت مزمن به کار می‌رود که در نتیجه التهاب بوجود می‌آید. اما ممکن است به دلیل برخی از دیگر مشکلات که ناحیه سینوس را درگیر می‌کند نیاز باشد که فرد تحت جراحی سینوس قرار بگیرد. عمل جراحی باعث می‌شود که راه ارتباطی سینوس و بینی باز شود و هوا به خوبی در این بخش جریان پیدا کند. در این صورت سینوس به راحتی می‌تواند تخلیه شود.
جراحی سینوس ممکن است است مستلزم برداشتن بافت عفونی سینوس، قسمتی از استخوان یا پولیپ‌ها باشد.

تاثیر ‌آنتی بیوتیک در درمان سینوزیت مزمن

یکی از رایج‌ترین آنتی بیوتیک‌هایی که برای درمان سینوزیت مورد استفاده قرار می‌گیرد، قرص آموکسی سیلین است، با این حـال ممکن است فرد به این نوع از آنتی بیوتکی حساسیت داشته و یا نسبت به آن مقاوت باشد. در این صورت انواع دیگری از آنتی بیوتیک برای او تجویز می‌شود

قویترین آنتی بیوتیک برای سینوزیت مزمن

آموکسی سیلین یکی از رایج‌ترین داروهای مورد استفاده برای درمان سینوزیت مزمن است. زمانی که عفونت سینوزیتی بسیار شدت پیدا کند، آموکسی سیلین برای درمان آن بسیار موثر است. آموکسی سیلین به خانواده داروهای پنی سیلین تعلق دارد. در نتیجه برای استفاده از آموکسی سیلین باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر به پنی سیلین حساسیت دارید، از آموکسی سیلین استفاده نکنید.
آنتی بیوتیک موثر دیگری که برای درمان سینوزیت می‌توان به آن اشاره کرد، آزیترومایسین است. این دارو برای بیمارانی تجویز می‌شود که به آموکسی سیلین حسیاسیت دارند و نمی‌توانند از آن استفاده کنند.
به دلیل آن‌که بدن بسیاری از بیماران نسبت به آموکسی سیلین و آزیترومایسین مقاوم است، سفالوسپورین‌ها می‌توانند جایگزین مناسبی برای این آنتی بیوتیک‌ها باشند. این نوع از آنتی بیوتیک گستره وسیعی از باکتری‌ها را پوشش می‌دهد.


عوارض درمان نکردن سینوزیت مزمن

ممکن است عده‌ای نسبت به سینوزیت بی‌تفاوت باشند و سعی کند با آنتی‌بیوتیک‌هایی که در خانه دارند، نسبت به درمان آن اقدام کنند. اما در برخی از افراد سینوزیت به حدی آزاردهنده است که فرد وادار می‌شود به پزشک مراجعه کند. اگر سینوزیت به موقع درمان نشود، درد و احساس ناخوشایندی که در فرد بوجود می‌آید، ممکن است ادامه پیدا کند. در صورت تداوم بیماری سینوزیت مزمن احتمال ابتلا به مننژیت و عفونت استخوان نیز وجود دارد.

اگر سوالی در این زمینه دارید می‌توانید با پزشکان متخصص گوش و حلق و بینی در وبسایت یا اپلیکیشن حال مشاوره آنلاین داشته باشید.

 

سوالات متداول

سینوزیت به دلیل ویروس بوجود می‌آید یا باکتری؟

سینوزیت به دلیل باکتری بوجود می‌آید و آنتی بیوتیک‌ها می‌توانند با باکتری‌ها مقابله کرده و حـال بیمار را بهبود بخشند.

آیا سینوزیت باعث تب می‌شود؟

تب یکی از نشانه‌های رایج عفونت در بدن است. بدن با افزایش دما در واکنش به عفونت، تلاش می‌کند تا ویروس یا باکتری را از بین ببرد. تب خفیف یکی از نشانه‌های سینوزیت است که به‌طور معمول در موارد مربوط به سینوزیت حاد خود را نشان می‌دهد، نه سینوزیت مزمن.

آیا سینوزیت می‌تواند باعث سرگیجه شود؟

حساسیت‌های تنفسی و گرفتگی سینوس که التهاب سینوس را نیز در پی دارند، می‌توانند منجر به گیجی شوند که شکل شدید آن دچار شدن فرد مبتلا به سینوزیت مزمن به سرگیجه است.

آیا سینوزیت ارثی است؟

سینوزیت دلایل زیادی دارد اما خانواده افرادی که سینوزیت دارند نیز اغلب دچار سینوزیت می‌شوند و می‌توان گفت سینوزیت ممکن است یک بیماری ارثی باشد. آلرژی نیز که باعث وخیم شدن سینوزیت می‌شود، تا حدی ارثی است.


منابع

health.harvard.edu

medicalnewstoday.com

 

مقالات مرتبط

بیماری سیفلیس
بیماری سیفلیس چگونه افراد را آلوده می‌کند؟

بیماری سیفلیس نوعی بیماری عفونی است که باعث ایجاد زخم یا تاول در دستگاه تناسلی، مقعد یا دهان می‌شود. این بیماری جزو بیماری‌های مقاربتی یا STI شناخته شده و در بیشتر موارد، از طریق رابطه جنسی محافظت نشده از افراد آلوده به سالم منتقل می‌شود. طبق آمار ارائه شده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در سال ۲۰۱۸، بیش از شصت درصد موارد گزارش شده بیماری سیفلیس، از طریق مردان به مردان دیگری که با آن‌ها ارتباط جنسی داشته‌اند، منتقل شده است. این بیماری قابل درمان است؛ بنابراین افرادی که در معرض ابتلا به آن قرار دارند باید به طور منظم آزمایش شوند تا در صورت ابتلا، درمان مناسب و زودهنگام در مورد آن‌ها انجام شود. برای کسب اطلاعات و مشورت با پزشک درباره این بیماری می‌توانید از دکتر عفونی آنلاین مشاوره گرفته و به صورت آنلاین با او گفتگو کنید.

پشتیبانی حال
۰۴ / ۰۶ / ۰۰
بیماری لایم
بیماری لایم چیست و روش‌ های درمان آن کدام است؟

بیماری لایم یا بورلیوزیس یکی از شایع‌ترین بیماری‌های قابل انتقال از طریق ناقل است که در اثر عفونت با اسپیروکت و واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت به آن ایجاد می‌شود. گزش کنه‌های آلوده به باکتری از جنس بورلیا، این بیماری را به انسان منتقل می‌کند.

سارا صاحبی
۲۶ / ۰۵ / ۰۰
علائم آبله میمون
علائم آبله میمون + آخرین خبرها از آبله میمونی

حتما خبر شیوع آبله میمون را شنیده‌اید؛ آن هم درست موقعی که اضطرابمان دربارۀ شیوع کرونا کم شده بود. این بیماری جدید، با نام عجیبی که دارد، نگرانی‌هایی را در سراسر جهان به وجود آورده است.

تیم تحریریه حال
۱۰ / ۰۳ / ۰۱
بیماری زونا
بیماری زونا و درمان آن / از بیماری زونا در کودکان تا بزرگسالان

بیماری زونا یا شینگل یک بیماری ویروسی است که با نام هرپس زوستر هم شناخته می‌شود. بثورات موضعی، تاول‌دار و دردناک با توزیع مشخص در سطح پوست از اصلی‌ترین نشانه‌های آن است. هر کسی می‌تواند به این بیماری دچار شود؛ اما میزان شیوع آن در میان سالمندان بیشتر است. بیماران مبتلا به انواع سرطآن‌ها بیش از دیگران در معرض ابتلا به آن قرار دارند. به نظر می‌رسد بیماری زونا بیشتر در افراد مبتلا به ضعف سیستم ایمنی روی دهد. برای مشورت با پزشک متخصص در این زمینه از خدمات مشاوره دکتر پوست آنلاین در حال استفاده کنید.

سارا صاحبی
۱۷ / ۰۵ / ۰۰
عفونت ادراری در کودکان
عفونت ادراری در کودکان / علائم و راه های درمان عفونت ادرار کودکان

عفونت ادراری در کودکان شایع است؛ اما نگران‌کننده نیست؛ زیرا به سادگی درمان می‌شود. درمان این نوع عفونت معمولا بیش از یک هفته طول نمی‌کشد.

تیم تحریریه حال
۰۵ / ۰۹ / ۰۱
آنفولانزای مرغی در انسان
آنفولانزای مرغی در انسان / نشانه های آنفولانزای مرغی و درمان آن

آنفولانزای مرغی در انسان یا آنفولانزای پرندگان (Avian influenza) نوعی بیماری عفونی ویروسی است که از پرنده‌ای به پرنده دیگر منتقل می‌شود و ویروس این بیماری قابلیت سرایت به انسان را دارد، اما شیوع آن در میان انسان‌ها کم‌تر است.  پرندگان مهاجر آبزی به ویژه اردک‌های وحشی، ناقل طبیعی ویروس این نوع آنفولانزا هستند. البته طیور اهلی، ساحلی و پرندگان شکاری که در طبیعت با این پرندگان مرده یا زنده در تماس باشند، دچار بیماری می‌شوند. واکسیناسیون پرندگان به ویژه در مراکز پرورش این حیوانات می‌تواند تا حد زیای از گسترش این بیماری جلوگیری کند.

سارا صاحبی
۲۳ / ۰۸ / ۰۱