جستجو...

IOS

pwa

اندروید

google play

آب آوردن مچ پا (‏افیوژن مفصل مچ پا) + علت، علائم و درمان

آب آوردن مچ پا
تاریخ بروزرسانی : ۱۶ تیر

آب آوردن مچ پا یا ‏افیوژن مفصل مچ پا، درواقع تجمع مایع مفصلی در مچ پا است که منجر به تورم و ایجاد درد می‌شود. این وضعیت ناشی از عوامل مختلفی از جمله تغییرات هورمونی، برخی داروها، آسیب و جراحی باشد که در ادامه بیشتر و کامل‌تر به آن می‌پردازیم و از علائم گرفته تا، عوارض، نشانه‌ها و راه های درمان، همه را بررسی می‌کنیم.


تصویر خدمات اقساطی

آب آوردن مچ پا یعنی جه؟

آب آوردن مچ پا مشکل شایعی است که باعث ناراحتی و درد در بدن می‌شود. اما پشت این موضوع چیست؟ در بسیاری از موارد، به دلیل تجمع بیش از حد مایع در بافت‌های نرم اطراف مفصل مچ پا این مشکل ایجاد می‌شود. این وضعیت که به نام افیوژن مچ پا نیز شناخته می‌شود، ناشی از طیف وسیعی از عوامل از جمله جراحی‌ها، رگ به رگ شدن و بیماری های مزمن مانند آرتریت است.

هنگامی که افیوژن مچ پا رخ می دهد، طیف وسیعی از علائم، از جمله تورم، درد و سفتی را نیز در محل مورد نظر احساس خواهید کرد. مفصل مچ پا ملتهب می‌شود و منجر به تولید بیش از حد مایع مفصلی خواهد شد که تورم مچ پا را در پی خواهد داشت. اینت موضوع حرکت مچ پا یا انجام فعالیت‌های روزمره را نیز برای شما دشوار خواهد کرد. علاوه بر بیماری‌های مزمن، عوامل دیگری مانند بارداری، تغییرات هورمونی و استرس نیز ممکن است در افیوژن مچ پا نقش داشته باشند.

علائم آب آوردن مچ پا

ابتدا متوجه تورم در مچ پا خواهید شد که کاملا قابل توجه است. این همان تجمع مایع در اطراف مفصل است. درد می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و تحمل وزن روی مچ پای آسیب دیده را دشوار می‌کند. همچنین ممکن است دچار سفتی در مفاصل و ضعف عضلانی در ناحیه مچ پا شوید. علاوه بر تورم، گرما و قرمزی در اطراف پوست نیز دیده می‌شود که نشان دهنده التهاب است.

در صورت مشاهده هر یک از این علائم حتما با دکتر ارتوپد آنلاین در همان لحظه صحبت کنید و به صورت صوتی یا تصویری مشکل خود را با او در میان بگذارید، زیرا در صورت عدم درمان ممکن است بدتر هم بشود. درمان سریع، به طور قابل توجهی خطر آسیب بیشتر را کاهش می‌دهد و باعث بهبود سریع‌تر می‌شود.

علت آب آوردن مچ پا چیست؟

افیوژن مفصل مچ پا می‌تواند دلایل زمینه‌ای مختلفی داشته باشد. دانستن دلایل آب آوردن مچ پا برای انتخاب بهترین درمان لازم و ضروری است.

  • آرتریت یکی از مقصران اصلی است. آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت هر دو می‌توانند منجر به التهاب مچ پا و تجمع مایع در مفصل شوند.
  • صدمات وارده به مچ پا، مانند رگ به رگ شدن، کشیدگی یا شکستگی، از علل شایع دیگر هستند که می‌توانند به دلیل پاسخ التهابی بدن باعث تورم شوند.
  • عفونت در مفصل مچ پا که به عنوان آرتریت سپتیک شناخته می شود، نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. باکتری ها، ویروس ها یا قارچ ها مفصل را آلوده کرده و باعث تورم شدید می‌شوند.
  • بورسیت، التهاب کیسه های پر از مایع اطراف مفصل نیز می‌تواند منجر به تورم مچ پا شود.
  • نقرس، یک اختلال التهابی که باعث تشکیل کریستال اسید اوریک در مفاصل می شود نیز می‌تواند به مچ پا ضربه زده و منجر به درد و تورم شدید شود. برای تشخیص می‌توان آزمایش نقرس نیز داد.
  • تاندونیت یا التهاب تاندون‌هایی که ماهیچه‌ها را به استخوان‌ها متصل می‌کند نیزدر صورت آسیب باعث آب آوردن مچ پا می‌شود.
  • برخی از اختلالات خونی، از جمله بیماری هموفیلی و آمیلوئیدوز، خطر خونریزی و تورم مفاصل را افزایش می‌دهند.
  • علاوه بر این، برخی از داروها، مانند کورتیکواستروئیدها، ممکن است افراد را مستعد ابتلا به افیوژن مچ پا کنند.

عوارض افیوژن مچ پا

هرچند که آب آوردن مچ پا گاهی اوقات نشانه‌ای از برخی بیماری‌های دیگر مانند نارسایی قلبی، کلیه یا کبد است اما درکل، این مسائل زمینه‌ای می‌توانند باعث تجمع مایع در اندام نیز بشوند.

از عوارض آب آوردن مچ پا یا افیوژن مفصل پا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

درد و سفتی: تورم و التهاب دامنه حرکتی مچ پا را محدود کرده و باعث ناراحتی خواهد شد و راه رفتن یا انجام فعالیت‌های روزانه را دشوار می‌کند.

سفتی عضلانی: تورم باعث سفت شدن ماهیچه‌های مچ پا شده و انعطاف پذیری و تحرک را کاهش می‌دهد.

عفونت: در برخی موارد، تورم محیطی ایجاد می‌کند که به باکتری‌ها اجازه رشد داده و منجر به عفونت خواهد شد.

افیوژن مفصل پا چقدر طول می‌کشد تا بهبود یابد؟

مدت زمان بهبودی بستگی به علت آن دارد. اگر یکی از استخوان‌های تشکیل دهنده مفصل بشکند، ممکن است هفته ها یا ماه ها افیوژن مفصل داشته باشید. اگر به دلیل آرتروز، افیوژن مفصلی ایجاد شده باشد، ممکن است تا پایان عمر با مفاصل متورم همراه باشید. با این حال، درمان هایی وجود دارد که شدت علائم را کاهش داده و زندگی شما نیز به خوبی ادامه خواهد داشت.

بیشتر بدانید: علت ورم پا

راه های تشخیص آب آوردن مچ پا

برای تشخیص دقیق آب آوردن مچ پا، ابتدا از شما سوالاتی در مورد علائم، سابقه پزشکی و هر فعالیتی که ممکن است منجر به آسیب شده باشد، از شما پرسیده می‌شود. در مرحله بعد، پزشک یک معاینه فیزیکی کامل از مچ پای شما انجام می‌دهد. بسته به یافته ها، پزشک ممکن است آزمایش‌هایی را نیز پیشنهاد کند که می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

آزمایشات تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سونوگرافی، یا MRI برای ارزیابی وسعت آسیب و رد شکستگی یا سایر مسائل ساختاری.
آرتروسنتز، که در آن پزشک نمونه‌ای از مایع مفصل مچ پا را برای بررسی علائم التهاب یا عفونت می‌گیرد.

در برخی موارد، پزشک حتی ممکن است یک روش آرتروسکوپی را توصیه کند، که به وسیله آن می‌تواند تا داخل مفصل را به صورت بصری بررسی کنند.

با این روش‌ها، پزشک علت اصلی مشکل مچ پا را که باعث آب آوردن مچ پا شده است تعیین کرده و موثرترین برنامه درمانی را به شما ارائه خواهد کرد.

نحوه تشخیص آب آوردن مچ پا

راه های درمان آب آوردن مچ پا

شدت ترشح یا تورم مفصل مچ پابه طور قابل توجهی روی روش درمان تأثیر دارد. البته هدف اصلی، کاهش درد و کاهش تورم است.

برای موارد خفیف، مراقبت اولیه در منزل بسیار موثر است. استراحت دادن به مچ پا و اجتناب از فعالیت‌هایی که فشار زیادی بر مفصل وارد می‌کنند، اولین قدم‌های مهم درمانی هستند. استفاده از کمپرس سرد روی این ناحیه نیز می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند.

در موارد شدیدتر یا مداوم، نیاز به اقدامات دیگری نیزخواهد بود که شامل تجویز داروهای ضد التهابی، تزریق کورتیکواستروئید یا حتی فیزیوتراپی پا در منزل است.

برخی از روش های رایج برای درمان آب آوردن مچ پا:

  • استراحت و اصلاح فعالیت: اولین قدم، پرهیز از فعالیت‌هایی است که علائم را تشدید می‌کند یا باعث فشار بیش از حد به مچ پا می‌شود. استراحت دادن به مفصل آسیب دیده بسیار مهم است.
  • سرما درمانی: استفاده از کمپرس سرد روی مچ پا می‌تواند به کاهش تورم و التهاب کمک کند. چند بار در روز 15-20 دقیقه این کار را انجام دهید.
  • ارتفاع: بالا نگه داشتن مچ پا و به حداقل رساندن جریان خون به اندام تحتانی به نوبه خود تورم را کاهش می‌دهد.
  • فشرده سازی: پوشیدن یک باند یا آستین فشاری تجمع مایع مفصلی را محدود می‌کند.
  • داروهای ضد التهاب: NSAID‌های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن به کاهش درد و التهاب کمک می‌کنند.
  • فیزیوتراپی: یک فیزیوتراپ می‌تواند شما را از طریق تمرینات تقویتی، برنامه‌های انعطاف پذیری و سایر تکنیک‌های تسکین درد کمک کند.
  • انواع آنتی بیوتیک: اگر عفونت علت آب آوردن مچ پا باشد، پزشک از آنتی بیوتیک برای رفع مشکل استفده می‌کند.
  • کشیدن آب مچ پا: یکی از روش‌های موثر، حذف مایع اضافی از مفصل پا است. این فرآیند که به عنوان آسپیراسیون مایع مچ پا شناخته می‌شود،باعث بهبود می‌شود اما خطراتی هم دارد. برای برخی افراد، این روش منجر به عوارض جانبی ناخواسته می‌شود که شامل احساس ناراحتی یا التهاب در محلی که مایع تخلیه شده و همچنین کبودی و تورم است.

درمان آب آوردن مچ پا در خانه

در حالی که درمان‌های خانگی ممکن است تورم مچ پا را تسکین دهند اما مشاوره با پزشک آنلاین را هرگز فراموش نکنید و تحت نظر پزشک متخصص مراحل درمان را طی کنید.

  • سعی کنید مچ پاهای خود را در آب گرم مخلوط با نمک به مدت 15 تا 20 دقیقه، چند بار در روز خیس کنید تا التهاب کم شود.
  • به آرامی ناحیه مچ پا را با آب لیمو ماساژ دهید تا التهاب و درد کاهش یابد.
  • از روغن های ضد التهابی مانند روغن زیتون یا نعناع برای ماساژ مچ پا استفاده کنید. این روغن‌ها باعث کاهش ناراحتی و کاهش التهاب می‌شوند.
  • مچ پای خود را با عصاره آلوئه ورا ماساژ دهید تا التهاب را کم کنید. این درمان طبیعی به ویژه برای کشیدگی‌های جزئی مچ پا نیز مفید است.

درمان سنتی آب آوردن پا

یکی از تکنیک های سنتی ماساژ ملایم مچ پا است. با استفاده از حرکات دایره ای و فشار ملایم، می توانید به بهبود جریان خون و کاهش تورم کمک کنید.

طب سنتی همچنین خواص ضد التهابی و تسکین دهنده برخی گیاهان مانند روغن کرچک، آلوئه ورا، زنجبیل و آویشن  را تایید می‌کند و می‌گوید که این موارد ممکن است به کاهش درد و التهاب مرتبط با آب آوردن مچ پا کمک کنند.

این راه‌های درمان سنتی کمی تسکین دهند هستند اما نباید جایگزین راهنمایی و درمان پزشکی مدرن شوند. درواقع راهکارهای سنتی در کنار دستورات پزشکی مدرن، یک رویکرد متعادل و جامع را ایجاد می‌کنند که به روند بهبودی کمک خواهد کرد.

پیشگیری از آب آوردن مچ پا

درواقع کار خاصی برای پیشگیری از ابتلا به این مشکل وجود ندارد اما برای جلوگیری از آب آوردن مچ پا، انجام تمریناتی که مفصل مچ پا و عضلات اطراف آن را تقویت می‌کند توصیه شده است. علاوه بر این، اگر درگیر ورزش یا فعالیت های روزانه هستید که مچ پاهای شما را در معرض خطر قرار می دهد، از وسایل حمایتی مانند باندها یا مچ بندها استفاده کنید. اینها می توانند ثبات و محافظت بیشتری را برای مچ پاهای شما فراهم کنند تا سالم و ایمن بمانند.

 

منابع:

my.clevelandclinic.org

doctoreto.com

سوالات متداول

تصویر نویسنده
میلاد توکلی

میلاد توکلی

از سال 95 کار تولید محتوا را شروع کردم و علاوه بر اینکه حدود 5 سال است که در بخش پزشکی فعالیت دارم، علاقمند به تولید محتوا در این زمینه هم هستم.

مقالات مرتبط

نظرات کاربران

محمود

4 ماه پیش

سر این آب آوردن مچ پا خیلی اذیت شدم
پاسخ دهید
0

جستجو

جدیدترین مقالات