میگرن شکمی اغلب در کودکان شایع است. کودکانی که دچار این نوع از میگرن میشوند، درد معده، تهوع و استفراغ را تجربه میکنند. این بیماری برای آنها آزاردهنده است و حتی ممکن است درس و تحصیلشان را تحتتأثیر قرار دهد. البته ما میگرن را معمولا با سردردهای مزمن میشناسیم، اما امروز میخواهیم به شما نوع دیگری از میگرن یعنی میگرن شکمی را معرفی کنیم.
علت میگرن شکمی هنوز کاملا مشخص نیست؛ رابطهاش با سردردهای میگرنی نیز چندان روشن نیست. اما ما میخواهیم برایتان از این بیماری بگوییم و روشهای درمانش را نیز به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
سوالات پزشکی خود را میتوانید از بخش سوال پزشکی از هوش مصنوعی آنلاین مجموعه حال بپرسید.
علل ایجاد میگرن شکمی
همانطور که گفتیم علت میگرن شکمی شناخته شده نیست. این نوع از میگرن با سردردهای میگرنی ارتباط دارد؛ متخصصان میگویند که شواهد نشان میدهد میان روده و مغز ارتباطی وجود دارد. زیرا برای مثال بعضی از داروهایی که برای درمان افسردگی استفاده میشوند، در تسکین میگرن شکمی موثرند.
شما میتوانید از بخش پزشک آنلاین سایت حال با پزشکان و مشاوران آنلاین در هر ساعت از شبانه روز ارتباط برقرار کنید.
علت دل درد کودکان بعد از خوردن غذا را میتوانید در این مقاله مطالعه کنید
به نظر میرسد محرکهایی که باعث سردردهای میگرنی میشوند، در ایجاد میگرن شکمی هم نقش دارند؛ محرکهایی مثل:
- استرس
- مسافرت و تغییر مکان
- تغییر در الگوی خواب
- ورزش بیش از اندازه
- کمآبی بدن
- مواد غذایی با طعمدهندههای افزودنی
- قرار گرفتن در معرض نور چشمک زن و غیره
درباره خروسک در کودکان و راه های درمان آن این مطلب را بخوانید
نشانه های میگرن شکمی
نشانه میگرن شکمی درد معدۀ متوسط تا شدید است که به صورت دورهای تکرار میشود. محل این درد معمولاً در وسط شکم و اطراف ناف است.
دردها به صورت ناگهانی شروع میشوند و به صورت ناگهانی هم از بین میروند. هر دوره درد بین 1 تا 72 ساعت طول میکشد. علائم دیگر این بیماری به شرح زیر است:
- حالت تهوع
- استفر اغ
- بی اشتهایی یا کم اشتهایی
- ظاهر رنگ پریده
- سردرد
- حساسیت به نور و صدا در بعضی افراد
راه های درمان میگرن شکمی
هماکنون روش مشخص و ثابتی برای تشخیص و تأیید میگرن شکمی وجود ندارد. وقتی برای درد شکم به پزشک مراجعه کنید، پزشک بر اساس معیارهایی مثل نوع درد، شدت آن و میزان تکرارش، و همچنین سابقۀ خانوادگی ابتلا به میگرن مشخص میکند که آیا این دردها ناشی از میگرن شکمی است یا نه.
وقتی پزشک تشخیص بدهد که بیمار دچار میگرن شکمی است، از دو روش درمانی کمک میگیرد:
1- تسکین دردهایی که بیمار هماکنون تجربه میکند
2- جلوگیری از بروز دورههای درد بعدی.
داروهایی که برای کنترل دردهای میگرنی شکم تجویز میشوند و درواقع راه های درمان میگرن شکمی شامل موارد زیر است:
- داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی یا NSAID مثل ایبوپروفن یا استامینوفن
- داروهای تریپتان که عمدتاً برای سردردهای میگرنی تجویز میشوند. این داروها وقتی به محض شروع دردهای میگرن مصرف شوند، از پیشرفت علائم پیشگیری میکنند.
- داروهای ضدتهوع که با مسدود کردن مواد شیمیایی در مغز که باعث استفراغ میشوند، از تهوع جلوگیری میکنند.
داروهای دیگری که برای کنترل دردهای میگرنی توصیه میشوند، شامل پیزوتیفن، فلونارازین، سیپروهپتادین و قرص پروپرانول است.
درصورت نیاز به مشاوره پزشکی در زمینه گوارش میتوانید از خدمات بخش ویزیت آنلاین متخصص گوارش سامانه حال استفاده کنید.
بر ای آشنایی بیشتر با داروهای میگرن این مطلب را بخوانید: میگرن و آشنایی با داروهای آن
نکتۀ بعدی در درمان دردهای میگرنی، داشتن سبک زندگی سالم و دوری از محرکهایی است که در آغاز شدن دورههای درد میگرنی نقش دارند. هم کسانی که به سردرد میگرنی مبتلا هستند و هم کسانی که دچار دردهای شکمی میگرن میشوند، باید از این محرکها پرهیز کنند. از جملۀ نکاتی که باید رعایت شوند، به شرح زیر است:
- مدیریت استرس: تمرین مهارتهای مدیریت استرس میتواند به کنترل دردهای میگرنی کمک کند
- سفر: محدود کردن سفرهای طولانی، توقف مکرر در مسیر، اجتناب از ارتفاعات
- خواب باکیفیت: داشتن برنامه برای خواب منظم و کافی. در این مطلب دربارۀ تأثیرات کم خوابی بر بدن بیشتر بخوانید
- دوری از محرکهای بصری و صوتی: دوری از نورهای درخشان و چشمک زن و صداهای بلند و آزاردهنده
- تغذیه سالم: شناسایی غذاهای محرک دردهای میگرنی (برای مثال غذاهایی که حاوی افزودنیهای مصنوعی طعم و رنگ هستند) و حذف آنها از رژیم غذایی
برای آشنایی با راه های چاق شدن سریع کودکان این مطلب را بخوانید
داروها و درمان میگرن شکمی کودکان
درمان میگرن شکمی در کودکان تفاوت چندانی با درمان میگرن در بزرگسالان ندارد. پزشکان تلاش میکنند که دردهای شکمی و علائم دیگر در کودک را با کمک مسکنهایی مثل ایبوپروفن و داروهای ضدتهوع کنترل کنند.
برای پیشگیری از دردهای میگرنی پزشک به والدین توصیه میکند که کودک خواب کافی داشته باشد و شرایط استرسزا در خانه و مدرسه کاهش پیدا کند. همچنین کودک نباید در معرض نورها و صداهای تحریک کننده قرار گیرد.
اگر این تغییرات در سبک زندگی کودک به اندازۀ کافی اثربخش نباشد، پزشک داروهایی را برای او تجویز میکند. به این داروها در بخش قبل نیز اشاره کردیم (ترپیتانها یا داروهایی مثل پیزوتیفن، فلونارازین، سیپروهپتادین و پروپرانول).
درباره سونوگرافی شکم و لگن و نحوه انجام آن بیشتر بدانید
پزشک متخصص برای میگرن شکمی کودکان
اگر کودکتان به صورت دورهای دچار دردهای شکمی میشود، ممکن است دچار میگرن شکمی باشد؛ به ویژه اگر در خانواده سابقۀ ابتلا به میگرن داشته باشید. برای تشخیص این بیماری در کودکتان به یک پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید. پیشنهاد ما به شما مشورت با پزشک متخصص اطفال در «حال» است.
سوالات متداول
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”درمان خانگی میگرن شکمی کودکان چیست؟” answer-0=”اگر کودکتان دچار میگرن شکمی است، لازم است که او را از محرکهای دردهای میگرنی دور نگاه دارید. برای مثال شرایط استرس زا در خانه را کنترل کنید، از بردن کودک به سفرهای طولانی پرهیز کنید، مراقب کیفیت و نظم خواب کودک باشید، به او غذاهای سالم بدهید و مواد غذایی با افزودنیهای مصنوعی را از تغذیه حذف کنید و مراقب باشید که کودک در معرض نورها و صداهای تحریک کنندۀ درد قرار نگیرد.” image-0=”” count=”1″ html=”true” css_class=””]
منابع
مرتضی اسدی
11 ماه پیش