ریتالین چیست
ریتالین نام تجاری داروی متیل فنیدات است. این دارو محرک سیستم عصبی است؛ یعنی بر مواد شیمیایی مغز و اعصاب اثر میگذارد و به کنترل تکانههای بیش فعالی کمک میکند و تمرکز را افزایش میدهد.
متیل فنیدات برای نخستین بار در سال 1944 کشف شد و در سال 1955 مورد تأیید نهادهای پزشکی آمریکا قرار گرفت. ریتالین یکی از پرمصرفترین و رایجترین داروهای جهان است. آمارها نشان میدهد که در سال 2020 بیش از 15 میلیون نسخه از قرص ریتالین در آمریکا فروخته شده است.
این دارو را نمیتوان به صورت بدون حسابوکتاب مصرف کرد. حتی خیلی اوقات لازم است که برای خرید آن کارت شناسایی خود را ارائه کنید. این قرص معمولا یک بار در روز مصرف میشود. مصرف خودسرانه ریتالین عوارض منفی دارد که در ادامه دربارهاش توضیح میدهیم.
با مشاوره دارویی تلفنی میتوانید در هر زمان و مکان با پزشکان مشاور دارویی حال در تماس باشید.
دربارۀ دلایل حواسپرتی و راه های جلوگیری از آن میتوانید این مطلب را مطالعه کنید.
آیا قرص ریتالین اعتیاد آور است؟
این سوال احتمالاً در ذهن خیلی از شما وجود دارد. پاسخ این است: بله، قرص ریتالین اعتیاد آور است و از این نظر شبیه به آمفتامین عمل میکند.
البته اعتیادآور بودن متیل فنیدات در سطح متوسطی است. اما هنگامی که بیش از دوز مورد تأیید پزشک مصرف شود، ممکن است موجب حالات روانپریشی شود.
قرص ریتالین موجب افزایش ترشح دوپامین در مغز و در نتیجه موجب تجربۀ حالات سرخوشی میشود. به همین دلیل بعضی افراد از این دارو به صورت غیراصولی استفاده میکنند. مصرف مکرر ریتالین باعث میشود که آستانۀ تحمل فرد در برابر آن بالا رود؛ در نتیجه مصرف کننده برای تجربۀ دوبارۀ سرخوشی دوز بالاتری از آن را مصرف کند و به این صورت به قرص ریتالین اعتیاد پیدا میکند.
دربارۀ اعتیاد به مواد مخدر میتوانید این مطلب را نیز مطالعه کنید.
عوارض مخرب مصرف قرص ریتالین
قرص ریتالین یک داروی محرک است. بنابراین مصرف خودسرانهاش عوارض مخرب زیادی دارد. بعضی از این عوارض عبارتند از:
- سردرد و سرگیجه
- تهوع و استفراغ
- آریتمی قلبی
- افزایش فشار خون
- بی اشتهایی و کاهش وزن زیاد
- اختلال در بینایی
- نوسان خلقی، تحریک پذیری و پرخاشگری
- مشکلات کبدی (درباره آنسفالوپاتی کبدی و راه های درمان این بیشتر بدانید)
- کاهش قدرت یادگیری
- حرکت غیرارادی عضلات بدن و غیره
موارد منع مصرف قرص ریتالین یا متیل فنیدات
اکثر افراد میتوانند به تشخیص پزشک متیل فنیدات را مصرف کنند. اما با وجود این، این دارو برای همه مناسب نیست. اگر در هریک از وضعیتهای زیر به سر میبرید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید:
- قبلا به این دارو حساسیت داشتهاید
- مشکلات قلبی دارید
- پرکاری تیروئید دارید
- در غدد فوق کلیوی تومور دارید
- مشکلی در زمینۀ سلامت روان دارید یا یکی از اعضای نزدیک خانوادهتان دچار این مشکل است
- فشار خونتان بالاست یا دچار یک مشکل عروقی هستید
- دچار صرع هستید
- تیک دارید (یعنی عضلات صورت یا بدنتان به صورت ناگهانی منقبض میشود)
- در معرض ابتلا به گلوکوم یا آب سیاه چشم هستید
- میخواهید باردار شوید
- به مواد مخدر یا الکل اعتیاد دارید
تداخل دارویی ریتالین با سایر داروها
بعضی از داروها میتوانند بر عملکرد متیل فنیدات اثر بگذارند. به موارد زیر توجه کنید:
- اگر از مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز که نوعی داروی ضدافسردگی هستند، استفاده میکنید، یا مصرف آن را در دو هفتۀ گذشته قطع کردهاید، قرص ریتالین نخورید.
- مصرف این داروها همراه با ریتالین باعث افزایش فشار خون میشود: ایزوکاربوکسازید، موکلوبماید، فنلزین و ترانیل سیپرومین.
- همچنین اگر از هریک از این داروها استفاده میکنید، از بخش مشاوره آنلاین پزشکی، با پزشک خود را در جریان بگذارید: داروهای ضدافسردگی، داروهای ضدصرع، داروهای فشار خون و داروهای پیشگیری از لخته شدن خون.
سخن آخر درباره قرص ریتالین
هیچ گاه از قرص ریتالین و داروهای محرک دیگر به صورت خودسرانه استفاده نکنید. استفاده از این دارو برای مصارف غیردرمانی، مثلا برای شب امتحان، بسیار خطرناک و اعتیاد آور است و ممکن است عوارض جبران ناپذیری برای شما داشته باشد. پیشنهاد میکنیم که برای اطلاعات بیشتر دربارۀ این دارو با مشاوره دارویی آنلاین حال مشورت کنید. اگر به قرص ریتالین اعتیاد پیدا کردهاید، به شما پیشنهاد میکنیم که با مشاوران ترک اعتیاد در شرکت حال مشورت کنید.
مونا
4 ماه پیش