جستجو...

haal application

IOS

pwa

اندروید

google play

پرکاری تیروئید / جلوگیری از گواتر با درمان پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید
۰۸ آبان

با تخفیف مشاوره آنلاین بگیر
OFF15

در اولین مشاوره آنلاین پزشکی یا روانشناسی 15 درصد تخفیف بگیر

دریافت مشاوره آنلاین

این مطلب به تایید دکتر آرزو حیاتی مقدم رسیده است.

پرکاری تیروئید را بیشتر بشناسید؛ آیا می‌دانید که اگر غدۀ تیروئید ما بیش از اندازه کار کند، حتی خلق‌وخوی ما را هم تغییر می‌دهد؟ این غدۀ پروانه‌ای شکل که در جلوی گردن قرار گرفته، کنترل خیلی چیزها را در بدن ما در اختیار دارد: تنفس، ضربان قلب، وزن، قاعدگی، باروری، خلقیات و غیره.

به همین دلیل وقتی دچار پرکاری غده تیروئید شویم، همۀ این عملکردهای بدنمان بر هم می‌ریزد. به همین ترتیب کم‌کاری تیروئید هم عوارض خاص خودش را دارد که قبلا در مجلۀ سلامت حال درباره‌اش نوشته‌ایم.

پر کاری تیروئید از بیماری‌های غدد است. اگر علائم آن را در خودتان مشاهده می‌کنید، لازم است تا از بخش مشاوره با متخصص غدد آنلاین غافل نشوید. اهمیت این بیماری موجب شده که ما هم در مجله سلامت «حال» به آن بپردازیم و درباره‌اش بنویسیم. با ما همراه باشید.

پرکاری تیروئید چیست؟

وقتی غدۀ تیروئید بیش از اندازه هورمون تیروئید تولید کند، ما دچار پرکاری تیروئید می‌شویم. غدۀ تیروئید کارکردهای مهمی در بدن دارد. هورمونی که غدۀ تیروئید تولید می‌کند، بر متابولیسم بدن، دمای بدن، تنفس، ضربان قلب، هضم غذا، خلق‌وخو، چرخۀ قاعدگی و باروری در زنان تأثیرگذار است. می‌توانید آزمایش هورمون و انواع آن را بشناسید

نام دیگر پر کاری تیروئید تیروتوکسیکوز است. تیروتوکسیکوز اگر درمان نشود، مشکلاتی جدی برای ما به وجود می‌آورد. اما خوشبختانه این بیماری در اکثر مواقع با موفقیت کنترل و درمان می‌شود. دربارۀ شیوه‌های درمان پرکاری تیروئید در بخش‌های بعدی توضیح خواهیم داد.

دربارۀ علائم تیروئید در کودکان و نوزادان بیشتر بدانید.

دلایل پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید دلایل مختلفی دارد. در این بخش به بعضی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • بیماری گریوز یا بیماری بازدو یک اختلال خود ایمنی است. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به تیروئید حمله می‌کند و موجب می‌شود که این غده بیش از حد تیروکسین تولید کند.
  • ندول‌ها یا گره‌های تیروئید که دسته‌ای از سلول‌های تیروئید هستند که به صورت توده روی تیروئید رشد می‌کنند. این توده‌ها معمولاً خوش‌خیم هستند و باعث ترشح بیش از حد تیروکسین می‌شوند.
  • تیروئیدیت یا التهاب تیروئید که باعث تغییر غیرطبیعی ترشح هورمون تیروئید می‌شود.
  • ید بیش از اندازه نیز باعث ترشح بیش از حد هورمون تیروئید می‌شود.
  • همچنین کسانی که به دلیل کم‌کاری تیروئید داروی لووتیروکسین مصرف می‌کنند، اگر بیش از اندازه از داروی خود مصرف کنند، ممکن است علائم پرکاری تیروئید را تجربه کنند.

پرکاری تیروئید

علائم پرکاری تیروئید در زنان و مردان

علائم پرکاری تیروئید که در صورت تشدید به تیروئید سمی تبدیل می‌شود به شرح زیر است:

  • عصبی بودن، اضطراب و تحریک‌پذیری
  • مشکل در خوابیدن
  • خستگی و ضعف مداوم
  • حساسیت به گرما
  • تورم گردن در اثر بزرگ شدن غده تیروئید (گواتر)
  • ضربان نامنظم یا سریع قلب (تپش قلب)
  • لرزش
  • کاهش وزن ناخواسته
  • حرکات مکرر روده یا اسهال
  • مشکل تنفس و بلع
  • تعریق
  • نازکی پوست و شکننده‌شدن تارهای مو
  • افزایش اشتها

درصورت هرگونه سوالی در زمینه پوست و مو میتوانید از خدمات مشاوره دکتر انلاین پوست مجموعه حال بهرمند شوید.

درباره بی اشتهایی عصبی بیشتر بدانید.

همچنین باید اشاره کنیم که بروز این بیماری در زنان 10 برابر بیشتر از مردان است! پرکاری تیروئید در زنان باعث اختلال در چرخۀ قاعدگی و توانایی باروری می‌شود.

این بیماری معمولا بین 20 تا 40 سالگی رخ می دهد. اما اگر افراد مسن درگیر پر کاری تیروئید شوند، علائمشان اندکی متفاوت از جوان‌ترهاست. برای مثال اشتهای خود را از دست می‌دهند، گوشه‌گیر می‌شوند و حتی ممکن است دیگران تصور کنند که آن‌ها دچار افسردگی شده‌اند.

نشانه ها و راه های درمان تیروئید عصبی را بشناسید

معاینه برای پرکاری تیروئید

درمان پرکاری تیروئید

پزشکان برای درمان پرکاری تیروئید از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند. دارودرمانی، یددرمانی و همچنین جراحی روش‌های درمان پرکاری تیروئید هستند که در ادامه درباره‌شان توضیح می‌دهیم.

دارو درمانی پر کاری تیروئید

داروهای ضد تیروئید مانند متی مازول موجب می‌شود که تیروئید شما هورمون کمتری بسازد. اگر دچار این بیماری هستید، لازم است که یک تا دو سال و حتی سال‌های بیشتری این داروها را مصرف کنید. این روش ساده‌ترین راه درمان پرکاری تیروئید است، اما یک درمان دائمی نیست. پزشکان همچنین از داروهای مسدودکنندۀ بتا نیز کمک می‌گیرند تا علائمی مثل لرزش و ضربان سریع قلب را کنترل کنند. مصرف این داروها به بیمار کمک می‌کند که احساس بهتری داشته باشند.

یددرمانی (ید رادیواکنیو) برای پر کاری تیروئید

ید درمانی یک روش درمانی رایج برای درمان تیروئید پرکار است. در این روش درمانی بیمار ید رادیواکتیو را به صورت کپسول یا مایع مصرف می‌کند. این روش به تدریج سلول‌های تولیدکنندۀ تیروکسین در غدۀ تیروئید را از بین می‌برد، اما بر بافت‌های دیگر بدن تأثیر نمی‌گذارد. البته تقریباً همۀ افرادی که با ید رادیواکتیو درمان می‌شوند، بعداً دچار کم‌کاری تیروئید می‌شوند، چون سلول‌های تولیدکنندۀ هورمون تیروئید را از دست داده‌اند. اما کم‌کاری تیروئید در مقایسه با پر کاری تیروئید راحت‌تر درمان می‌شود و عوارض کمتری دارد.

جراحی برای برداشتن غدۀ تیروئید

پزشکان از جراحی برای برداشتن بخشی یا بیشتر غدۀ تیروئید استفاده می‌کنند؛ البته از این روش به ندرت استفاده می‌شود. برای مثال افرادی جراحی می‌شوند که مبتلا به گواتر بزرگ هستند، یا باردارند و نمی‌توانند داروهای ضدتیروئید استفاده کنند. این افراد بعد از جراجی باید تا آخر عمر داروهای تیروئید مصرف کنند. البته قبل از ید درمانی یا جراحی ممکن است نیاز به نمونه برداری از تیروئید باشد.

درمان پرکاری تیروئید

تفسیر آزمایش تیروئید

اگر به تازگی آزمایش تیروئید داده باشید، احتمالا کنجکاو هستید که پیش از بردن نتیجۀ آزمایش نزد پزشک، خودتان بتوانید آزمایش را بخوانید و مشکلات احتمالی‌تان را تشخیص دهید. البته تشخیص دقیق بیماری شما تنها از عهدۀ یک پزشک متخصص برمی‌آید؛ اما برای آنکه اطلاعاتی کلی دربارۀ نتیجۀ آزمایش تیروئید داشته باشید، ما در این بخش راهنمایی را برای شما آورده‌ایم.

برای تشخیص عملکرد تیروئید معمولا آزمایش‌های TSH، T4 و T3 تجویز می‌شود. به موارد زیر توجه کنید و البته واحد اندازه‌گیری ذکر شده برای اعداد را در نظر بگیرید تا بتوانید مقایسه درستی با نتیجۀ آزمایش خود داشته باشید.

می‌توانید آزمایش تیروئید را در منزل یا محل کار هم انجام دهید.

  • TSH هورمونی است که هیپوفیز آن را تولید می‌کند و به آن هورمون تحریک کنندۀ تیروئید می‌گویند. محدودۀ طبیعی TSH بین 0.3 تا 4 میلی یونیت در لیتر (mU/l) است. البته این مقدار در دوران بارداری و همچنین در سنین بالاتر متفاوت است.
  • T4 هورمون تیروکسین است. مقدار طبیعی T4 کل 77 الی 155 نانومول بر لیتر (nmol/l) است
  • T3 هورمون تری یدوتیروئین است که در صورت اختلال نتیجۀ آزمایش TSH و T4 آزمایش می‌شود. مقدار طبیعیT3 کل 2 تا 2.8 نانومول بر لیتر (nmol/l) است.

گواتر در پرکاری تیروئید

علامت نام محدودۀ طبیعی
TSH هورمون محرک تیروئید 0.3 تا 4 میلی یونیت در لیتر (mU/l)
T4 تیروکسین 77 الی 155 نانومول بر لیتر (nmol/l)
T3 تری یدوتیروئین 1.2 تا 2.8 نانومول بر لیتر (nmol/l)

 

در نتیجۀ آزمایش تیروئید:

  • اگر میزان TSH از مقدار نرمال کمتر باشد، نشان‌دهندۀ پرکاری تیروئید است. برعکس بالاتر بودن TSH از حد معمولی نشان دهندۀ کم‌کاری تیروئید است.
  • بالا بودن هورمون تیروکسین یا T4 نشان دهندۀ پرکاری تیروئید است.
  • آزمایش T3 زمانی تجویز می‌شود که نتیجۀ آزمایش TSH و T4 مشکوک به اختلال عملکرد تیروئید باشد. اگر T3 بالاتر از حد طبیعی باشد، نشان دهندۀ این است که بیمار دچار پرکاری تیروئید است.

البته تفسیر آزمایش تیروئید پیچیده‌تر از توضیحاتی است که ما در این مطلب نوشته‌ایم. این اطلاعات صرفا برای آگاهی بخشی کلی مخاطبان ماست. تفسیر دقیق آزمایش تیروئید بر عهدۀ پزشک است.

خرید داروی مخصوص درمان پرکاری تیروئید

پزشکان برای درمان تیروئید پرکار از داروهای ضدتیروئید یا تیوآمیدها استفاده می‌کنند. مهمترین داروی پرکاری تیروئید قرص متی مازول است که باید برای استفاده از آن حتما با پزشک مشورت کنید تا دوز مناسب را مشخص کند.

این دارو در داروخانه‌ها در دسترس و قابل خریداری هستند. ضمن اینکه پیشنهاد می‌کنیم به داروخانۀ آنلاین «حال» سری برنید و سفارش این دارو یا داروهای دیگر خود را ثبت نمایید. در کوتاه‌ترین زمان ممکن می‌توانید دارو را درب منزل خود تحویل بگیرید.

سخن آخر درباره پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید به سادگی قابل کنترل و درمان است؛ اما در صورت عدم درمان عواقب جدی دارد. اگر علائمی شبیه به پرکاری تیروئید دارید، در اولین فرصت به یک پزشک متخصص غدد مراجعه کنید. پیشنهاد ما به شما مشاوره با متخصص غدد آنلاین در سامانۀ «حال» است.

منابع

https://www.mayoclinic.org

https://medlineplus.gov

https://www.nhs.uk

https://www.niddk.nih.gov

https://www.healthline.com

سوالات متداول

مقالات مرتبط

نمونه برداری تیروئید
نمونه برداری تیروئید / مزایا و معایب نمونه برداری از تیروئید

نمونه برداری تیروئید شامل برداشتن بخشی از غده تیروئید برای بررسی آن در زیر میکروسکوپ است که به پزشکان امکان می دهد ناهنجاری های مختلف تیروئید را تشخیص دهند. غده تیروئید که در گردن قرار دارد، نقش اساسی در تنظیم عملکردهای مختلف بدن دارد. وقتی نوبت به تشخیص اختلالات تیروئید می رسد، نمونه برداری یا آزمایش غده تیروئید ضروری است. از تغییرات در سطوح هورمونی گرفته تا بزرگ شدن غدد، نمونه برداری تیروئید به ابزاری حیاتی در تشخیص و درمان اختلالات تیروئید مانند بیماری گواتر تبدیل شده است.

تیم تحریریه
۰۶ / ۰۱ / ۰۲
کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید / قاتل کم کاری تیروئید را بشناسید

این مطلب به تایید دکتر آرزو حیاتی مقدم رسیده است.

سارا صاحبی
۲۳ / ۱۰ / ۹۹
دیابت
دیابت چیست؟/علائم و راه پیشگیری از بیماری قند

دیابت یکی از شایع‌­ترین بیماری‌­های متابولیک در سطح جهان است. اثر دیابت بر بدن قابل چشم پوشی نیست. در این بیماری، مقدار انسولین ترشح شده کمتر از میزان لازم برای طبیعی نگه داشتن قند خون است. بدن به طور معمول، بعد از خوردن یا نوشیدن، قندهای موجود در غذا را تجزیه کرده و از آن­‌ها برای تامین انرژی سلول‌­ها استفاده می‌­کند. برای تحقق این امر، لازم است که پانکراس (لوزالمعده)، هورمونی به نام انسولین را تولید کند. انسولین همان ماده­‌ای است که روند خارج کردن قند از خون و دسترسی سلو‌‌‌‌ل‌­ها به آن را تسهیل می‌­کند.

سارا صاحبی
۰۲ / ۰۹ / ۹۹
غده تیروئید
غده تیروئید / راهنمای تشخیص و درمان بیماری های تیروئید

غده تیروئید یک اندام پروانه ای شکل کوچک است که در گردن قرار دارد و هورمون هایی تولید می کند که نقش مهمی در تنظیم متابولیسم بدن، سطح انرژی و دمای بدن دارند. هنگامی که غده تیروئید به درستی کار نمی کند، می تواند منجر به طیف وسیعی از اختلالات تیروئید شود که می تواند افراد را در هر سن و جنسیتی تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله، درک عمیقی از غده تیروئید، عملکرد آن و اختلالات مختلف تیروئید ارائه خواهیم کرد. همچنین در مورد علائم، تشخیص، مدیریت و تغییرات سبک زندگی لازم برای یک تیروئید سالم صحبت خواهیم کرد.

تیم تحریریه
۲۲ / ۱۲ / ۰۱
دیابت استرسی – تأثیر استرس بر دیابت

دیابت استرسی چیست؟ ممکن است دیابت را با نام بیماری قند خون بشناسید، اما برای آن که بتوانیم بفهمیم دیابت استرسی چیست، اول باید ببینیم که خود دیابت دقیقاً چیست و بعد انواع آن را بررسی کنیم. دیابت یک بیماری متابولیک است که باعث افزایش قند خون می‌شود. هورمون انسولین، قند را از خون به داخل سلول‌های شما منتقل می‌کند تا آن را ذخیره کند یا به عنوان انرژی استفاده کند. اگر دیابت داشته باشید، بدن شما یا به اندازه کافی انسولین تولید نمی‌کند یا نمی‌تواند به طور موثر از انسولینی که توسط سلول‌ها ساخته شده استفاده کند، شاید هم هر دو! افزایش قند خونِ ناشی از دیابت می‌تواند به عصب‌ها، چشم‌ها، کلیه‌ها و سایر اندام‌های بدن آسیب برساند. درباره قند خون بیشتر بدانید

پشتیبانی حال
۲۴ / ۰۲ / ۰۰
سرطان تیروئید
سرطان تیروئید / تشخیص بیماری سرطان تیروئید و درمان آن

سرطان تیروئید یک بیماری بدخیم است که از غده تیروئید شروع می شود، غده ای پروانه ای شکل که در گردن قرار دارد و هورمون هایی تولید می کند که متابولیسم بدن را تنظیم می کند. سرطان غده تیروئید یکی از شایع ترین بدخیمی های غدد درون ریز در ایران و البته در کشورهای در حال توسعه است. میزان بروز سرطان تیروئید بین سالهای 1383 تا 1389 در ایران 20/2 در هر 100000 نفر بوده است این آزمایش جزو آزمایش خون قبل ازدواج نیز . به همین جهت بهتر است از طریق آزمایش در منزل غده تیروئید را مرتب بررسی کنید تا در صورت هرگونه مشکلی به سرعت درمان شوید.

تیم تحریریه
۲۷ / ۱۲ / ۰۱
نظرات کاربران
افزودن نظر

بهریتن درمان برای پرکاری تیروئید قرص متی مازول هستش

سعیده راد
11 ماه پیش
0