haal application

IOS

pwa

اندروید

google play

بیماری پانکراتیت / نشانه های پانکراتیت را بشناسید و آن را درمان کنید

بیماری پانکراتیت
۱۵ آبان

بیماری پانکراتیت زمانی اتفاق می‌افتد که لوزالمعده (پانکراس) تحریک و ملتهب شود. در این شرایط، لوزالمعده ورم می‌کند و باعث ایجاد مشکلاتی مثل استفراغ، درد شدید شکم، تب، تورم و حساسیت در بالای شکم، زردی پوست و… می‌شود. پانکراتیت می‌تواند حاد یا مزمن باشد که در هر صورت، نیاز به درمان فوری دارد؛ وگرنه باعث آسیب دائمی خواهد شد. در این مقاله به شما می‌گوییم که این بیماری به چه دلیل ایجاد می‌شود و چگونه می‌توان آن را درمان کرد.

درباره سندرم روده تحریک پذیر بیشتر بدانید

علت ایجاد بیماری پانکراتیت

التهاب لوزالمعده یا پانکراتیت به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. اصلی‌ترین علل ایجاد این بیماری، سوء مصرف الکل و سنگ‌های صفراوی هستند که مجرای پانکراس را مسدود می‌کنند. در این صورت آنزیم‌ها نمی‌توانند از آن خارج شوند. البته این‌ها تنها دلایل بروز بیماری پانکراتیت نیستند.

پزشکان می‌گویند عوامل زیر هم می‌تواند در بروز این بیماری نقش داشته باشد:

  • سطح خیلی زیاد کلسیم در خون
  • تری‌ گلیسیرید بالا
  • جراحی یا آسیب در ناحیه شکم
  • عفونت‌هایی مثل هپاتیت، سالمونلا و…
  • وجود تومور در پانکراس
  • نقص‌های ژنتیکی خاص یا ناهنجاری‌های مادرزادی در پانکراس
  • کشیدن سیگار
  • مصرف بعضی از داروها مثل استروژن‌ها، استروئیدها و…
  • فیبروز سیستیک
  • ضربه به پانکراس
  • بیماری‌های خودایمنی
علت ایجاد پانکراتیت

سنگ‌های صفراوی یکی از اصلی‌ترین دلایل ایجاد بیماری پانکراتیت هستند

شناخت انواع پانکراتیت

بیماری پانکراتیت به دو شکل حاد و مزمن بروز می‌کند:

پانکراتیت حاد

این بیماری در اثر التهاب ناگهانی پانکراس ایجاد می‌شود که ممکن است از وضعیت خیلی خفیف تا یک بیماری شدید و تهدیدکننده زندگی متغیر باشد. بیش‌تر مبتلایان به آن بعد از درمان به طور کامل بهبود می‌یابند. البته موارد شدید آن می‌تواند باعث خونریزی، آسیب جدی به بافت پانکراس، عفونت و کیست شود. می‌توانی درباره خونریزی دستگاه گوارش و راه های درمان آن اطلاعات بیشتری بدست آورید

علاوه بر این، پانکراتیت حاد و شدید ممکن است باعث ایجاد آسیب در سایر اندام‌های حیاتی از جمله قلب، ریه و کلیه‌ها هم شود. علائم آن شامل تب، ضربان قلب بالا، تورم و حساسیت شکم، درد در قسمت بالای شکم و تهوع و استفراغ است.

درباره آزمایش آمیلاز برای تشخیص پانکرانیت این مطلب را بخوانید

پانکراتیت مزمن

پانکراتیت مزمن یک التهاب طولانی‌مدت پانکراس است که معمولا به دنبال یک دوره پانکراتیت حاد اتفاق می‌افتد. این بیماری اغلب به دلیل آسیب لوزالمعده در اثر مصرف مداوم الکل ایجاد می‌شود و ممکن است تا چند سال علائم جدی ایجاد نکند. البته برخی از این بیماران هم علائم پانکراتیت حاد را تجربه می‌کنند.

درباره آزمایش کلسیم و انجام آن در منزل این مطلب را بخوانید

علاوه بر این علائم، بعضی از بیماران مبتلا به پانکراتیت مزمن ممکن است دچار اسهال و کاهش وزن، ناراحتی معده و دردهای مداوم در بخش بالایی شکم خود باشند. کاهش وزن ناشی از پانکراتیت به این دلیل است که پانکراس بیمار آنزیم‌های کافی برای تجزیه غذا را آزاد نمی‌کند.

علائم بیماری پانکراتیت

درد در قسمت بالایی شکم یکی از رایج‌ترین نشانه‌های پانکراتیت حاد و مزمن است

روش درمان پانکراتیت

پزشک با توجه به وضعیت بیمار می‌تواند به وسیله تجویز دارو، برنامه غذایی و مراقبتی یا بستری در بیمارستان و درمان‌های تکمیلی، به رفع مشکل بیمار کمک کند. در موارد حاد، معمولا بیمار را در بیمارستان بستری می‌کنند و روش درمانی با کمک تزریق مایعات داخل وریدی، داروهای ضددرد و آنتی‌ بیوتیک‌ انجام می‌شود. به طور کلی دو روش عمده درمان پانکراتیت عبارتند از:

درمان پانکراتیت با دارو

از آن‌جا که این بیماری در بسیاری از بیماران باعث درد می‌شود، تجویز داروهای مسکن یکی از مراحل درمانی آن است. دردهای شدید هم با گزینه‌هایی مثل سونوگرافی آندوسکوپی یا تزریق برای مسدودکردن اعصابی که سیگنال‌های درد را از پانکراس به مغز می‌فرستند، تسکین پیدا می‌کنند. در پانکراتیت حاد، به دلیل کاهش تولید آنزیم‌های پانکراس، بیماران دچار اسهال و کاهش وزن می‌شوند. در چنین شرایطی پزشک می‌تواند آنزیم‌هایی را برای بهبود گوارش و هضم غذا در آن‌ها تجویز کند که با هر وعده غذایی مصرف شوند.

برای آشنایی با قرص نکسیوم و خرید آن کلیک کنید

مشاوره پزشکی

درمان پانکراتیت با جراحی

پزشکان از عمل جراحی برای رفع انسداد مجرای صفراوی بیماران مبتلا به پانکراتیت کمک می‌گیرند. جراحی زمانی انجام می‌شود که این بیماری به دلیل تنگی یا مسدودشدن مجرای صفراوی ایجاد شود. یک روش انجام آن، آندوسکوپی رتروگراد کلانژیوپانکراتوگرافی (ERCP) است و تحت بیهوشی انجام می‌شود. این روش علاوه بر تشخیص مشکلات مجرای صفراوی و پانکراس، می‌تواند انسداد‌ها را هم از طریق ابزارهای خاص خود از بین ببرد و باعث کاهش التهاب پانکراس شود.

در مواردی، عمل جراحی با هدف برداشتن بخش آسیب‌دیده پانکراس یا خارج‌کردن کیسه صفرا انجام می‌شود.  برداشتن کیسه صفرا (کوله سیستکتومی) هم یک راه دیگر برای درمان بیماری پانکراتیت در بیمارانی است که سنگ کیسه صفرا باعث ایجاد آن شده است. گاهی پزشکان برای تخلیه مایع از لوزالمعده یا برداشتن بافت بیمار از اقدامات جراحی یا آندوسکوپی استفاده می‌کنند.

درمان پانکراتیت

بعضی از بیماران مبتلا به پانکراتیت برای درمان نیاز به بستری‌شدن در بیمارستان و دریافت دارو به صورت تزریقی دارند

رژیم غذایی پانکراتیت

افراد مبتلا به پانکراتیت به ویژه نوع مزمن آن باید از رژیم غذایی خاصی پیروی کنند. این بیماران باید میزان مصرف چربی را در برنامه غذایی خود به حداقل برسانند. بهترین مواد غذایی برای آن‌ها، غذاهای حاوی پروتئین بالا و کم‌چرب است. پزشک ممکن است برای برخی از این افراد، مکمل‌های آنزیمی برای کمک به هضم غذا تجویز کند. علاوه بر این موارد، ترک سیگار و الکل هم نقش موثری در بهبود بیماری و کاهش علائم آن خواهد داشت.

کلام پایانی درباره پانکراتیت

پانکراتیت در اثر التهاب لوزالمعده یا پانکراس ایجاد می‌شود. این بیماری خیلی شایع نیست؛ اما نیاز به مداخله فوری پزشکی برای درمان دارد. برخی از بیماران یک‌باره با نشانه‌های آن مواجه می‌شوند. در حالی که این بیماری در بعضی دیگر یک مشکل بلندمدت است که می‌تواند باعث ایجاد آسیب‌های دائمی در بدن شود. چنان‌چه در مورد بیماری پانکراتیت به مشاوره پزشکی نیاز دارید، می‌توانید همین حالا از خدمات بخش دکتر آنلاین گوارش سامانه حال کمک بگیرید.

سوالات متداول درباره بیماری پانکراتیت

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”بیماری پانکراس چیست؟” answer-0=”پانکراس غده بزرگی در پشت معده و کنار روده کوچک است. زمانی که این غده متورم و ملتهب شود، فرد به بیماری پانکراس یا پانکراتیت دچار است.” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”بیماری پانکراتیت به چه معناست ؟” answer-1=”پانکراتیت به تورم و التهاب پانکراس یا لوزالمعده گفته می‌شود. این بیماری به دو شکل حاد و مزمن است و اغلب در اثر سوء مصرف الکل و سنگ‌های صفراوی ایجاد می‌شود.” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”آیا پانکراتیت کشنده است؟” answer-2=”پانکراتیت می‌تواند در بعضی از بیماران باعث ایجاد عوارض جدی مثل عفونت، دیابت، نارسایی کلیه، اختلالات تنفسی و سرطان پانکراس شود. بی‌توجهی به درمان هر یک از این‌ عوارض ممکن است خطرناک و تهدیدکننده زندگی باشد.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]

منابع

mayoclinic.org

nhs.uk

webmd.com

hopkinsmedicine.org

niddk.nih.gov

my.clevelandclinic.org

مقالات مرتبط

بیماری اسهال 
بیماری اسهال / از علت تا داروهای مناسب درمان اسهال

بیماری اسهال (diarrhea) یک بیماری شایع پزشکی است که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. اسهال با مدفوع مکرر و آبکی مشخص می شود و می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. اسهال می تواند در اثر عوامل مختلفی از جمله عفونت های باکتریایی یا ویروسی، عدم تحمل غذایی یا برخی داروها ایجاد شود. درک علل، علائم و درمان اسهال به منظور پیشگیری و مدیریت موثر در درمان اسهال بسیار مهم است.

تیم تحریریه حال
۲۳ / ۱۱ / ۰۱
درمان یبوست در کودکان
یبوست در کودکان را چطور درمان کنیم؟

یبوست یک مشکل گوارشی بسیار رایج در کودکان است. این عارضه در کودکان به معنی دفع مدفوع سفت، دشوار و کمتر از حد معمول است. دفع مکرر مدفوع در کودکان که اغلب با اسهال اشتباه گرفته می‌شود، گاهی نشان دهنده یبوست بدی است که باعث انسداد قسمت انتهایی روده می‌شود. شایع‌ترین علائم یبوست معمولا آموزش زودهنگام توالت رفتن در کودکان و تغییر در رژیم غذایی کودک است. یبوست در کودکان معمولا موقت است؛ اما در عین حـال بسیار مهم و جدی تلقی می‌شود. لازم است این علل ایجاد عارضه زود تشخیص داده شده و درمان شود تا از تبدیل آن به یک معضل جدی و مزمن جلوگیری کند. اگر در مورد درمان یبوست در کودکان به راهنمایی تخصصی نیاز دارید، می‌توانید از مشاوره دکتر آنلاین کودکان استفاده کنید.

سارا صاحبی
۳۰ / ۰۸ / ۰۰
کولیت روده
نشانه های کولیت روده یا کولیت اولسراتیو

کولیت روده که نام دیگرش کولیت اولسراتیو است، نوعی بیماری مزمن است که رودۀ بزرگ (کولون) و راست روده (رکتوم) را درگیر می‌کند.

تیم تحریریه حال
۰۹ / ۰۶ / ۰۱
میگرن شکمی
میگرن شکمی / داروی مناسب درمان میگرن شکمی در کودکان

میگرن شکمی اغلب در کودکان شایع است. کودکانی که دچار این نوع از میگرن می‌شوند، درد معده، تهوع و استفراغ را تجربه می‌کنند. این بیماری برای آن‌ها آزاردهنده است و حتی ممکن است درس و تحصیلشان را تحت‌تأثیر قرار دهد. البته ما میگرن را معمولا با سردردهای مزمن می‌شناسیم، اما امروز می‌خواهیم به شما نوع دیگری از میگرن یعنی میگرن شکمی را معرفی کنیم.

تیم تحریریه حال
۰۱ / ۰۹ / ۰۱
بی اشتهایی عصبی
بی اشتهایی عصبی / همه روش های مقابله با بی اشتهایی روانی

آیا تا به حال به کسانی مواجه شده‌اید که از چاق شدن ترس زیادی دارند؟ وزن این افراد معمولاً بسیار پایین است و دربارۀ ظاهر اندامشان دچار وسواس هستند. آن‌ها از بی اشتهایی عصبی رنج می‌برند.

تیم تحریریه حال
۲۵ / ۰۷ / ۰۱
زخم اثنی عشر و روش های درمان آن

اثنی عشر یا دوازدهه اولین بخش از روده کوچک انسان است. غذا بعد از خروج از معده، مستقیما از آن عبور کرده و به روده کوچک وارد می‌شود. به زخم ایجاد شده در بافت این ناحیه از دستگاه گوارشی، زخم اثنی عشر گفته می‌شود. این زخم معمولا در اثر عفونت ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری  ایجاد می‌شود. زخم‌های این چنینی معمولا یکی از شایع‌ترین دلایل درد در ناحیه شکم هستند. هر درد مداومی در ناحیه شکم نیاز به پیگیری دقیق پزشکی داشته و نباید نسبت به آن‌ها بی تفاوت بود. برای تماس با پزشکان متخصص در این زمینه می‌توانید از دکتر گوارش آنلاین حال استفاده کنید.

سارا صاحبی
۱۴ / ۰۲ / ۰۰