haal application

IOS

pwa

اندروید

google play

تیروئید سمی چیست / همه چیز درباره گره سمی تروئید و درمان آن

تیروئید سمی
۲۳ اسفند

تیروئید سمی شامل بزرگ شدن غده تیروئید می‌باشد و شامل مناطقی است که اندازه آنها افزایش یافته و گره هایی در آن ایجاد می‌شود و یک یا چند مورد از این گره ها هورمون تیروئید بیش از حد تولید می کنند. درواقع تیروئید سمی به ایجاد و رشد ندول هایی با عملکرد مستقل در یک غده تیروئید بزرگ اشاره دارد. این وضعیت باعث علائم پرکاری تیروئید می شود در حالی که غلظت سرمی هورمون محرک تیروئید پایین است.

ندول درواقع رشد نامنظم سلول های تیروئید است که یک توده را تشکیل می دهند. یک فرد ممکن است یک ندول یا چندین گره (گواتر چندوجهی) داشته باشد. علت ندول ها مشخص نیست، اما ممکن است عوامل متعددی وجود داشته باشد – ژنتیک، رژیم غذایی، سبک زندگی و محیط.

 

تیروئید سمی چیست

تیروئید سمی شامل یک غده تیروئید بزرگ می‌باشد که حاوی یک توده کوچک گرد یا توده هایی به نام ندول است که هورمون تیروئید بیش از حد تولید می کند. یک ندول سمی تیروئید باعث پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار) می شود. این زمانی اتفاق می افتد که یک گره (یا توده) روی غده تیروئید رشد می کند و باعث بزرگ شدن آن و تولید هورمون های تیروئید اضافی می شود. اگر افزایش تولید هورمون از یک ندول منفرد در غده باشد، به آن آدنوم سمی می گویند. اگر گره های زیادی وجود داشته باشد که باعث پرکاری تیروئید می شود، به آن گواتر چند ندولار گفته می شود.

علت ایجاد تیروئید سمی

تیروئید سمی از یک گواتر ساده شروع می شود و اغلب در افراد مسن ایجاد می‌شود و در کودکان نادر است. درواقع اکثر افرادی که به تیروئید سمی مبتلا می شوند، سال ها گواتر همراه با ندول داشته اند. گاهی اوقات نیز غده تیروئید فقط کمی بزرگ می شود زیرا گواتر قبلاً تشخیص داده نشده است.

بسیاری از شرایط و موقعیت‌ها می‌توانند باعث تیروتوکسیکوز یا تیروئید سمی شوند:

پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید، که زمانی اتفاق می‌افتد که تیروئید شما هورمون تیروئید بیش از حد تولید کند و آزاد کند، شایع‌ترین علت تیروئید سمی است. بیماری گریوز، یک بیماری خودایمنی نیز شایع ترین علت پرکاری تیروئید است.

مصرف بیش از حد دارو

تیروئید سمی زمانی اتفاق می افتد که به طور کلی هورمون تیروئید در بدن شما بیش از حد باشد. این می تواند ناشی از پرکاری تیروئید یا سایر شرایط مانند تیروئیدیت 1 باشد، که زمانی است که چیزی باعث ترشح هورمون تیروئید از تیروئید شما می شود. مصرف بیش از حد داروهای تیروئید نیز می تواند باعث تیروتوکسیکوز شود.

بیماری گریوز

بیماری گریوز باعث می‌شود سیستم ایمنی بدن شما سلول‌های غده تیروئید را با مهاجم اشتباه بگیرد و با آنتی‌بادی‌ها (نوعی پروتئین) به آنها حمله کند. مشخص نیست که چرا این اتفاق می افتد، اما باعث می شود غده رشد کند و هورمون تیروئید بیش از حد تولید کند که در نهایت باعث تیروئید سمی خواهد شد.

گره سمی تیروئید

علائم تیروئید سمی

علائم تیروئید سمی ممکن است شامل یکی از موارد زیر باشد:

  • خستگی
  • حرکات مکرر روده
  • عدم تحمل گرما
  • افزایش اشتها
  • افزایش تعریق
  • قاعدگی نامنظم (در زنان)
  • گرفتگی عضلات
  • عصبی بودن
  • بی قراری
  • کاهش وزن

افراد مسن ممکن است علائم کمتری داشته باشند و علائمی مانند ضعف و خستگی، تپش قلب و درد یا فشار قفسه سینه و تغییر در حافظه و خلق و خو را تجربه کنند.

تشخیص تیروئید سمی

تشخیص پرکاری تیروئید بر اساس علائم و یافته های معاینه فیزیکی انجام می شود و با آزمایش های آزمایشگاهی که هورمون های تیروئید اضافی را نشان می دهد تأیید می شود. یک معاینه فیزیکی ممکن است یک یا چند ندول را در تیروئید نشان دهد زیرا تیروئید اغلب بزرگ می شود و ممکن است ضربان قلب سریع یا لرزش نیز وجود داشته باشد.

سایر آزمایشاتی که ممکن است برای تشخیص تیروئید سمی انجام شود عبارتند از:

  • آزمایش تیروئید (T3 ،T4 ،TSH)
  • سونوگرافی تیروئید

برای انجام آزمایش های مورد نیاز می‌توانید از بخش آزمایش در منزل حال استفاده کنید و درخواست آزمایش تیروئید در منزل را ثبت کنید. نمونه گیر به سرعت در محل حاضر شده و نمونه را دریافت خواهد کرد

درمان تیروئید سمی

قبل از انجام عمل جراحی ممکن است ید درمانی به عنوان یک درمان استفاده شود. ید رادیواکتیو از طریق دهان داده می شود. در بافت تیروئید پرکار متمرکز شده و باعث تخریب آن می شود و به این ترتیب تیروئید سمی نیز درمان می‌شود

جراحی برای برداشتن تیروئید نیز ممکن است در موارد زیر انجام شود:

متی مازول (تاپازول) رایج ترین داروی مورد استفاده نیز ممکن است اندازه گواتر را کاهش دهد. برای مسدود کردن فعالیت های هورمونی پزشک شما ممکن است متی مازول و پروپرانولول را را برای مدیریت علائم پرکاری تیروئید تجویز کند.

درمان تیروئید سمی در طب سنتی

برای درمان پرکاری تیروئید یا تیروئید سمی در طب سنتی، اصلاح طبع و کاهش مصرف غذاهای گرم و خشک پیشنهاد شده است. این بیماران باید از مواد غذایی که طبع سرد و تر دارند، استفاده کنندهلیله و گل نسترن نیز در درمان پرکاری تیروئید در طب سنتی کاربرد دارند.

البته لازم به ذکر است که همواره قبل از شروع هر نوع درمان جدید، بهتر است با یک متخصص غدد مشورت کنید.

عوارض احتمالی گره سمی تروئید

برخی از جدی ترین عوارض پرکاری تیروئید شدید یا همان تیروئید سمی قلب را درگیر می کند، از جمله: اختلال ریتم قلب به نام فیبریلاسیون دهلیزی که خطر سکته را افزایش می دهد و همچنین نارسایی احتقانی قلب که در آن قلب نمی تواند خون کافی برای رفع نیازهای بدن را به گردش درآورد.

اگر تیروئید پرکار داشته باشید، به خصوص اگر این بیماری درمان نشود، ممکن است چندین عارضه ایجاد شود. مشکلات چشمی که به عنوان بیماری چشمی تیروئید یا افتالموپاتی گریوز شناخته می‌شود، از هر ۳ نفر ۱ نفر را مبتلا می‌کند.سایر

پوکی استخوان و طوفان تیروئید از عوارض دیگر آن هستند که طوفان تیروئید ممکن است باعث درد شکم، کاهش هوشیاری و تب نیز بشود. عوارض گواتر بسیار بزرگ ممکن است شامل مشکل در تنفس یا بلع باشد. این به دلیل فشار بر راه هوایی (نای) یا مری است که در پشت تیروئید قرار دارد.

بهترین پزشک برای درمان تیروئید سمی

بهترین پزشک برای درمان تیروئید سمی یک دکتر متخصص غدد آنلاین است. متخصصان غدد، پزشکانی هستند که در تشخیص و درمان بیماری‌های مؤثر بر سیستم غدد درون ریز، که شامل غده تیروئید است، تخصص دارند. آنها دانش و تخصص گسترده ای در مدیریت شرایطی مانند بیماری سمی تیروئید دارند.

“مراقبت از سلامت فردی یک امر مهم انسانیست، زیرا بر فرصت‌های ما برای پیگیری اهداف زندگی تأثیر مستقیم دارد؛ درد و رنج را کاهش داده و شرایط مورد نیاز برای برنامه ریزی درباره آینده را فراهم می‌کند. «حال» با شعار حال خوب برای همه شکل گرفت تا خدمات پزشکی به شکلی کامل و جامع در اختیار همه افراد قرار بگیرد”

سوالات متداول

مقالات مرتبط

غده تیروئید
غده تیروئید / راهنمای تشخیص و درمان بیماری های تیروئید

غده تیروئید یک اندام پروانه ای شکل کوچک است که در گردن قرار دارد و هورمون هایی تولید می کند که نقش مهمی در تنظیم متابولیسم بدن، سطح انرژی و دمای بدن دارند. هنگامی که غده تیروئید به درستی کار نمی کند، می تواند منجر به طیف وسیعی از اختلالات تیروئید شود که می تواند افراد را در هر سن و جنسیتی تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله، درک عمیقی از غده تیروئید، عملکرد آن و اختلالات مختلف تیروئید ارائه خواهیم کرد. همچنین در مورد علائم، تشخیص، مدیریت و تغییرات سبک زندگی لازم برای یک تیروئید سالم صحبت خواهیم کرد.

ادمین
۲۲ / ۱۲ / ۰۱
پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید / جلوگیری از گواتر با درمان پرکاری تیروئید

این مطلب به تایید دکتر آرزو حیاتی مقدم رسیده است.

تیم تحریریه حال
۰۸ / ۰۸ / ۰۱
دیابت
دیابت چیست؟/علائم و راه پیشگیری از بیماری قند

دیابت یکی از شایع‌­ترین بیماری‌­های متابولیک در سطح جهان است. اثر دیابت بر بدن قابل چشم پوشی نیست. در این بیماری، مقدار انسولین ترشح شده کمتر از میزان لازم برای طبیعی نگه داشتن قند خون است. بدن به طور معمول، بعد از خوردن یا نوشیدن، قندهای موجود در غذا را تجزیه کرده و از آن­‌ها برای تامین انرژی سلول‌­ها استفاده می‌­کند. برای تحقق این امر، لازم است که پانکراس (لوزالمعده)، هورمونی به نام انسولین را تولید کند. انسولین همان ماده­‌ای است که روند خارج کردن قند از خون و دسترسی سلو‌‌‌‌ل‌­ها به آن را تسهیل می‌­کند.

سارا صاحبی
۰۲ / ۰۹ / ۹۹
دیابت استرسی – تأثیر استرس بر دیابت

دیابت استرسی چیست؟ ممکن است دیابت را با نام بیماری قند خون بشناسید، اما برای آن که بتوانیم بفهمیم دیابت استرسی چیست، اول باید ببینیم که خود دیابت دقیقاً چیست و بعد انواع آن را بررسی کنیم. دیابت یک بیماری متابولیک است که باعث افزایش قند خون می‌شود. هورمون انسولین، قند را از خون به داخل سلول‌های شما منتقل می‌کند تا آن را ذخیره کند یا به عنوان انرژی استفاده کند. اگر دیابت داشته باشید، بدن شما یا به اندازه کافی انسولین تولید نمی‌کند یا نمی‌تواند به طور موثر از انسولینی که توسط سلول‌ها ساخته شده استفاده کند، شاید هم هر دو! افزایش قند خونِ ناشی از دیابت می‌تواند به عصب‌ها، چشم‌ها، کلیه‌ها و سایر اندام‌های بدن آسیب برساند. درباره قند خون بیشتر بدانید

پشتیبانی حال
۲۴ / ۰۲ / ۰۰
تیروئید در کودکان
علائم تیروئید در کودکان و نوزادان و داروهای آن

اختلالات ناشی از پرکاری تیروئید یا کم‌کاری غده تیروئید از جمله بیماری‌هایی هستند که افراد زیادی در سراسر جهان با آن‌ها مواجه‌اند. اگرچه این مشکلات به‌طور معمول در بزرگ‌سالی ایجاد می‌شوند، اما برخی از علائم تیروئید در کودکان و حتی در نوزادان هم دیده می‌شود. آمارها نشان می‌دهند که از هر چهار تا پنج‌هزار نوزاد متولد‌شده در آمریکا، یک نفر به کم‌کاری تیروئید مبتلا است!

سارا صاحبی
۱۱ / ۰۴ / ۰۱
گواتر چیست
بیماری گواتر چیست / همه چیز درباره گواتر و درمان آن

گواتر یک غده تیروئید بزرگ شده است. تیروئید غده ای پروانه ای شکل است که در جلوی نای قرار دارد. مسئول تولید و ترشح هورمون هایی است که رشد و متابولیسم را تنظیم می کنند. گواتر ممکن است بزرگ شدن کلی تیروئید باشد یا ممکن است نتیجه رشد نامنظم سلولی باشد که یک یا چند توده (ندول) در تیروئید تشکیل می دهد.

ادمین
۲۳ / ۱۲ / ۰۱