عفونت مجاری ادراری (Urinary tract infection) یا UTI به مجموعهای از عفونتها گفته میشود که بر اجزای دستگاه ادراری مثل مثانه، مجرای ادرار و کلیهها تاثیر میگذارد. این عفونتها عموما دستگاه ادراری تحتانی را درگیر میکنند. بسیاری از عفونتها را میتوان با آنتی بیوتیک درمان کرد؛ اما همیشه به دارو برای رفع آن نیازی نیست. عفونت مجاری ادراری عارضه دردناک و آزاردهندهای است که در صورت سرایت به کلیهها، میتواند مشکلات جدی ایجاد کند. اگر میخواهید با علل و علائم این عارضه و درمانهای رایج آن بیشتر آشنا شوید، مقاله پیش رو میتواند به شما کمک کند.
شما میتوانید از بخش پزشک آنلاین سایت حال با پزشکان و مشاوران آنلاین در هر ساعت از شبانه روز ارتباط برقرار کنید.
علت های ایجاد عفونت ادراری
عفونت ادراری زمانی روی میدهد که دستگاه ادراری به باکتریها آلوده شود. باکتریها میتوانند به شکلهای مختلف به هر بخشی از بدن نفوذ کنند و باعث عفونت و بیماری شوند. علت اصلی بخش بزرگی از عفونتهای مجاری ادراری، باکتریهای اطراف راست روده، واژن و سطح پوست هستند که به دستگاه ادراری نفوذ میکنند. اما این تنها دلیل نیست. عوامل دیگری هم به طور مستقیم یا غیرمستقیم در ابتلای فرد به عفونت ادراری نقش دارند؛ از جمله:
- وجود مشکل یا ناتوانی در تخلیه کامل مثانه (معمولا سالمندان به این دلیل دچار عفونت ادراری میشوند)
- استفاده از برخی روشهای پیشگیری از بارداری مثل دیافراگم
- ضعف سیستم ایمنی بدن به دلیل شیمی درمانی، ابتلا به HIV و…
- افتادگی مثانه
- بارداری یا یائسگی
- بزرگشدن غده پروستات در آقایان
- وجود سنگ در کلیه یا مثانه و هر چیزی که دستگاه ادراری فرد را مسدود کند
- استفاده از سوند برای تخلیه ادرار
سوند گذاری در منزل برای کودکان و بزرگسالان را در این مطلب بخوانید
علائم عفونت مجاری ادراری
وجود عفونت در دستگاه ادراری باعث التهاب و تحریک دیواره داخلی اجزای آن میشود. عفونت خفیف مجاری ادراری معمولا علائم شفاف و مشخصی ندارد؛ اما در صورت تشدید، میتواند با نشانههای زیر همراه شود:
- احساس سوزش در هنگام دفع ادرار
- درد پهلو و شکم
- احساس فشار در قسمت پایینی لگن
- احساس نیاز مداوم به دفع ادرار که با تخلیه مثانه برطرف نمیشود
- بیاختیاری ادرار
- بوی شدید و نامطبوع ادرار
- درد لگن (مرکز لگن و استخوان اطراف ناحیه شرمگاهی) به ویژه در زنان
- کدرشدن ادرار
- تغییر رنگ ادرار به صورتی یا قرمز
بیماری پیلونفریت و عفونت مجاری ادراری را بیشتر بشناسید
در بعضی مواقع این عفونت میتواند باعث ایجاد درد در هنگام رابطه جنسی، درد آلت تناسلی، خستگی، استفراغ، تب و لرز و آشفتگی ذهنی هم شود. این علائم به ویژه در سالمندان یا کودکان ممکن است با بیماریهای دیگر اشتباه گرفته شوند. به همین دلیل لازم است پس از معاینه دقیق وضعیت بیمار و تشخیص عفونت، اقدامات درمانی مناسب انجام شود. برای شناسایی و درمان عفونت ادراری در کودکان میتوانید این مطلب را بخوانید.
درباره پرستار سالمند در منزل و درخواست آن اینجا بخوانید
عواقب بی اعتنایی به عفونت مجاری ادراری
هر نوع عفونت در بدن را باید به سرعت درمان کرد؛ چون ابتلای طولانیمدت به آن، باعث التهاب و مشکلات جدی میشود. بدترین عارضهای که میتواند یک فرد مبتلا به عفونت مجاری ادراری را درگیر کند، آلودهشدن کلیهها به عفونت است. هرچه شما اقدامات درمانی لازم برای درمان عفونت دستگاه ادراری خود را به تعویق بیندازید، احتمال عفونیشدن کلیهها بالاتر خواهد رفت.
عفونت مکرر یا طولانیمدت کلیه میتواند باعث آسیب دائمی به این اندام حیاتی شود. گاهی عفونت ناگهانی کلیه، به ویژه اگر با انتشار عفونت در خون یا سپتیسمی همراه شود، تهدیدکننده زندگی خواهد بود. علاوه بر این، عفونت ادراری طولانی یا درماننشده در زنان باردار میتواند باعث زایمان زودرس یا تولد نوزاد با وزن کم شود.
درباره تفسیر آزمایش ادرار از این مطلب میتوانید اطلاعات بیشتری بدست آورید
درمان خانگی عفونت مجاری ادراری
شما میتوانید از روشهای درمانی خانگی برای رفع عفونت خفیف ادراری یا به عنوان روشی تکمیلی به همراه مصرف آنتی بیوتیک استفاده کنید. بعضی از این روشها عبارتند از:
هیدراته ماندن
نوشیدن آب زیاد یک راه آسان، مفید و موثر برای رفع این عفونت است. این کار به دفع سریعتر باکتریها از بدن کمک میکند و دستگاه ادراری را پاکسازی خواهد کرد.
مصرف پروبیوتیکها
تحقیقات نشان میدهند که مصرف پروبیوتیکها میتواند مانعی برای رشد و گسترش باکتریها باشد. این کار به جلوگیری از گسترش عفونت در بدن و درمان سریعتر آن کمک میکند.
بیشتر بدانید: عفونت روده چیست؟
درمان عفونت مجاری ادراری گرما درمانی
قراردادن کیسه آب گرم یا حوله گرمشده روی شکم و کمر میتواند تا حدی فشار و درد ناشی از عفونت ادراری را کاهش دهد.
مصرف آنتی اکسیدانها
مصرف میوهها و سبزیجات تازه سرشار از ویتامینها و آنتی اکسیدانها در کنار نوشیدن دمنوشهای ضدالتهاب مثل بابونه، زغال اخته، تمشک و قاصدک میتواند به درمان سریعتر عفونت ادراری کمک کند. بعضی از محققان طب سنتی اعتقاد دارند که نوشیدن آب کرن بری یا زغال اخته در پیشگیری و درمان عفونت ادراری موثر است.
درباره قرص آزیترومایسین و مبارزه با عفونت ویروسی بیشتر بدانید
سوالات پزشکی خود را میتوانید از بخش سوال پزشکی از هوش مصنوعی آنلاین حال بپرسید.
درمان عفونت مجاری ادراری با آنتی بیوتیک
آنتی بیوتیکها سادهترین و رایجترین راه درمان عفونتها هستند. این داروها باکتریها را از بین میبرند و با عفونت مبارزه میکنند. پزشکان با توجه به شرایط بیمار، سن، وزن و شدت عفونت مجاری ادراری، مناسبترین آنتی بیوتیک را برای او تجویز میکنند. قرص آموکسی سیلین، سولفونامیدها، سفالوسپورینها، نیتروفورانتوئین، داکسی سایکلین و کینولونها از متداولترین آنتی بیوتیکها برای درمان عفونت مجاری ادراری هستند. چنانچه در مورد مصرف این داروها سوالی دارید یا میخواهید داروی خود را به صورت غیرحضوری خریداری کنید، به داروخانه آنلاین حال مراجعه کنید.
توجه کنید که استفاده از آنتی بیوتیکها باید منظم و طبق توصیه پزشک انجام شود و دوره مصرف آن کامل باشد. علائم عفونت معمولا بعد از سه تا پنج روز از بین میروند. اما در صورتی که با کاهش علائم، مصرف دارو را قطع کنید، دوره درمان کامل نمیشود و احتمال بازگشت عفونت افزایش مییابد. فراموش نکنید در طول دوره درمان، آب فراوان بنوشید. این کار میتواند به دفع سریعتر عفونت از بدن کمک کند. کسانی که سابقه عفونت ادراری مکرر دارند، بهتر است از نظر وضعیت سلامتی مورد بررسی قرار گیرند.
کلام پایانی درباره عفونت مجاری ادراری
عفونت مجاری ادراری به عفونت بخش پایینی دستگاه ادراری گفته میشود که در صورت عدم درمان میتواند به نواحی دیگر مثل کلیهها منتقل شود. در این صورت، خطر آسیب دائم کلیهها و مشکلات دیگر وجود دارد. اگر فکر میکنید دچار این عفونت هستید و میخواهید همین حالا در مورد آن با یک پزشک مشورت کنید برای این کار میتوانید از خدمات دکتر اورولوژیست آنلاین سامانه حال استفاده کنید.
سوالات متداول درباره عفونت مجاری ادراری
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”راه درمان عفونت ادراری در مردان چیست؟” answer-0=”استفاده از آنتی بیوتیک مناسب در دوزهای توصیهشده، بهترین راه برای درمان عفونت ادراری در مردان است. البته نوشیدن مایعات زیاد هم میتواند به دفع سریعتر عفونت از بدن کمک کند.” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”زنان بیشتر مستعد ابتلا به عفونت مجاری ادراری هستند یا مردان؟” answer-1=”زنان بیش از مردان دچار چنین عفونتهایی میشوند. آمارها نشان میدهند که حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد زنان، حداقل یک بار در طول زندگی خود این عفونت را تجربه میکنند. علت این موضوع را میتوان به کوتاهتربودن مجرای ادراری در زنان و نزدیکتربودن آن به مقعد دانست. ضمنا بارداری و یائسگی دورههایی هستند که در آن خطر ابتلا به چنین عفونتهایی افزایش مییابد.” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”قرص مناسب برای عفونت مجاری ادراری زنان چیست” answer-2=”در حال حاضر، آنتی بیوتیکهای مختلفی برای درمان عفونت مجاری ادراری وجود دارد که برخی از مهمترین آنها، آموکسی سیلین، سفالوسپورینها و سولفونامیدها هستند. بهتر است این داروها با تجویز پزشک، در دوزهای مشخص و برای دوره محدود مصرف شوند.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]
منابع
شکوفه رزمی
7 ماه پیش
کارشناس حال
7 ماه پیش