haal application

IOS

pwa

اندروید

google play

بیماری التهابی لگن / از علائم تا درمان التهاب لگن

بیماری التهابی لگن
۰۳ آبان

بیماری التهابی لگن با نام انگلیسی Pelvic inflammatory disease که به اختصار PID نامیده می‌شود، عفونت اندام‌های تناسلی زنانه است. در واقع زنان مبتلا به این بیماری دچار عفونت در بخش‌های مختلف سیستم تولیدمثلی خود یعنی رحم، لوله‌های فالوپ، دهانه رحم یا تخمدان هستند.

بیماری التهابی لگن (PID) یک وضعیت پزشکی جدی است که بر اندام های تولید مثل در زنان تأثیر می گذارد. این بیماری در اثر عفونت باکتریایی ایجاد می شود که از واژن به رحم، لوله های فالوپ و سایر اندام های تناسلی گسترش می یابد. در صورت عدم درمان، PID می تواند باعث آسیب طولانی مدت به اندام های تناسلی شود و منجر به ناباروری، درد مزمن لگنی و سایر عوارض شود. البته برای تشخیص بیماری و شروع درمان، میتوانید از بخش خدمت مشاوره متخصص زنان آنلاین سامانه حال کمک کنید. اپلیکیشن مشاوره آنلاین پزشکی و روانشناسی حال می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند.

بیماری التهابی لگن چیست؟

بیماری التهابی لگن (PID) یک عفونت باکتریایی اندام های تناسلی زنانه است. این بیماری توسط باکتری هایی ایجاد می شود که از واژن به رحم، لوله های فالوپ و سایر اندام های تناسلی گسترش می یابد. PID می تواند باعث ایجاد اسکار، التهاب و آسیب به اندام های تناسلی شود.

علت بیماری التهابی لگن

PID معمولاً توسط باکتری هایی مانند سوزاک یا بیماری کلامیدیا ایجاد می شود. این باکتری ها می توانند از واژن به رحم، لوله های فالوپ و سایر اندام های تناسلی گسترش یابند. PID همچنین می تواند توسط باکتری های دیگر مانند مایکوپلاسما یا اورهاپلاسما ایجاد شود.

عواملی که ابتلا به بیماری التهابی لگن را افزایش می‌دهد

انواع بیماری‌های مقاربتی (STDها) از جمله کلامیدیا و سوزاک به عنوان اصلی‌ترین عامل موثر در ابتلای افراد به PID شناخته می‌شوند. البته سایر عفونت‌هایی که از طریق جنسی منتقل نمی‌شوند هم می‌توانند در ایجاد بیماری موثر باشند. زنان ۱۴تا ۲۵ ساله که از نظر جنسی فعال هستند، بیش‌ترین مبتلایان به آن را تشکیل می‌دهند. به طور کلی، عوامل زیر می‌توانند احتمال ابتلا به PID را در زنان افزایش دهند:

  • داشتن شرکاری جنسی مختلف یا یک شریک جنسی که با افراد دیگری ارتباط دارد
  • هر نوع بیماری مقاربتی درمان‌نشده
  • سابقه ابتلا به PID در گذشته
  • استفاده از آیودی (به ویژه در هفته‌های نخست بعد از قراردادن دستگاه)
  • استفاده نامناسب از دوش واژینال که باعث انتقال عفونت به دستگاه تناسلی شود
علائم بیماری التهابی لگن

درد نواحی تحتانی بدن و پایین شکم از اصلی‌ترین علائم PID هستند

نحوه تشخیص بیماری التهابی لگن

پزشک می تواند PID را با انجام معاینه لگنی و آزمایش وجود باکتری در واژن یا دهانه رحم تشخیص دهد. همچنین ممکن است پزشک آزمایش‌های خون و آزمایش‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی را برای بررسی التهاب یا آسیب به اندام‌های تناسلی تجویز کند. در این موارد می‌توانید از خدمت آزمایش در منزل استفاده کنید و برای سونوگرافی نیز از خدمت سونوگرافی در منزل مجموعه حال استفاده کنید.

علائم بیماری التهابی لگن

شایع ترین علامت PID درد لگن است. علائم دیگر ممکن است شامل درد هنگام رابطه جنسی، ترشحات غیر طبیعی واژن، تب، تهوع و استفراغ باشد. بسیاری از زنان از ابتلای خود به بیماری التهابی لگن بی‌خبر هستند؛ چون این بیماری در مراحل اولیه و خفیف هیچ علامتی ندارد. معمولا نشانه‌های آن زمانی آشکار می‌شوند که بیماری در مراحل جدی قرار دارد. درد بخش پایینی شکم و لگن به عنوان اصلی‌ترین علامت بیماری التهابی لگن شناخته می‌شود که بیش‌تر زنان آن را تجربه می‌کنند. سایر علائم آن عبارتند از:

  • درد یا سوزش در هنگام رابطه جنسی یا دفع ادرار
  • تب و لرز
  • ترشحات غیرعادی یا احساس بوی بد در واژن
  • بی‌نظمی قاعدگی
  • حالت تهوع
  • خونریزی و لکه‌بینی در فاصله بین پریودها

علائم بیماری التهابی لگن ناشی از سوزاک معمولا به سرعت و با درد و تب شدید آشکار می‌شوند. این وضعیت باید فورا توسط متخصص زنان بررسی و اقدامات درمانی مناسب انجام شود.

علائم التهاب لگن در کودکان

از علائم و نشانه های بیماری التهاب لگن در کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

  • احساس درد در مفصل لگن
  • افزایش درد هنگام نشست و برخاست
  • کاهش اشتها
  • تب
  • محدود شدن دامنه حرکتی مفصل لگن

درباره التهاب تاندون بیشتر بدانید

عوارض مبتلا شدن به التهاب لگن

هرچه PID زودتر تشخیص داده شود، درمان آن راحت‌تر است و احتمال بروز عوارض ناشی از آن به حداقل ممکن می‌رسد. عدم تشخیص و درمان این بیماری یکی از دلایل ناباروری، بارداری خارج از رحم و دردهای مزمن لگن در زنان است. دردهای لگنی مزمن در اثر التهاب، جای زخم و چسبندگی ناشی از این بیماری روی می‌دهند و تقریبا یک سوم این بیماران را درگیر می‌کنند.

راه ها و داروهای درمان ناباروری را بشناسید

عوارض PID

ناباروری، بارداری خارج از رحم و دردهای مزمن لگن از عوارض اصلی بیماری التهابی لگن هستند

وقتی شخصی PID داشته باشد، باکتری‌ها می‌توانند وارد لوله فالوپ شده یا باعث التهاب آن شوند. این موضوع یکی از دلایل ایجاد زخم و اسکار در لوله‌های فالوپ است. بافت اسکار ایجاد‌شده در اثر PID به دلایل مختلفی مانع یک بارداری سالم می‌شود:

  • بافت اسکار مانع ورود تخمک از تخمدان به لوله فالوپ و حرکت آن به سمت رحم می‌شود
  • این بافت می‌تواند به جای حاملگی طبیعی، منجر به بارداری خارج از رحم شود. احتمال بارداری خارج از رحم در زنان مبتلا به PID شش برابر بیش‌تر از سایر زنان است و بیش‌تر این بارداری‌ها به سقط جنین منجر می‌شوند

موارد پرهیز هنگام مبتلا شدن به بیماری التهابی لگن

پزشکان به همه زنانی که تحت درمان با آنتی بیوتیک هستند، توصیه می‌کنند که برای مدت یک تا دو هفته، از رابطه جنسی پرهیز کنند. در طول این مدت باید از شست‌و‌شوی واژن با دوش واژینال هم خودداری کرد. این کارها به کاهش التهاب و جلوگیری از بازگشت علائم بیماری کمک می‌کند. پس شما و شریک جنسی‌تان باید داروهای خود را به صورت منظم مصرف کنید و بهتر است پیش از شروع مجدد رابطه جنسی، از نظر وجود عفونت مورد ارزیابی قرار گیرید.

درمان بیماری التهابی لگن

PID معمولا با آنتی بیوتیک درمان می شود. آنتی بیوتیک های مورد استفاده برای درمان PID معمولا به مدت دو تا سه هفته مصرف می شوند. اگر عفونت شدید باشد، پزشک ممکن است دوره طولانی تری از آنتی بیوتیک ها را تجویز کند.

اگر اقدامات درمانی در این زمینه به سرعت انجام شود، می‌توان از آسیب به اندام‌های تناسلی جلوگیری کرد. برای درمان بیماری التهابی لگن، در واقع باید با عوامل ایجادکننده عفونت مقابله شود. پزشکان معمولا برای این منظور، انواعی از آنتی‌بیوتیک‌ها را تجویز می‌کنند تا از طریق مبارزه با باکتری‌ها، علائم بیماری را در افراد کاهش دهند. چنین داروهایی را می‌توان به صورت خوراکی یا تزریق وریدی دریافت کرد.

داکسی سایکلین و مترونیدازول از پرکاربردترین داروها برای درمان عفونت‌های مقاربتی هستند که به کاهش علائم PID کمک می‌کنند. دوره مصرف این داروها معمولا دو هفته است و دوز مورد نیاز بیمار را پزشک تعیین می‌کند. بیش‌تر بیماران با گذشت چند روز از مصرف آنتی‌بیوتیک، متوجه بهبودی و کاهش علائم می‌شوند؛ اما لازم است که دوره درمان را برای اثربخشی کامل آن طی کنید.

درباره آزمایش بیماری های مقاربتی و انجام آن بیشتر بدانید

روش‌های درمان PID

درمان همزمان بیماری‌های مقاربتی در شرکای جنسی به درمان موثرتر و پیشگیری از ابتلای مجدد کمک می‌کند

در عفونت‌های جدی و گسترده، معمولا پیشنهاد می‌شود که بیمار دو تا سه روز بعد از شروع درمان، مورد معاینه قرار گیرد تا پزشک از اثرگذاری داروها مطمئن شوند. در صورت عدم تاثیر یک دارو، فرصت کافی برای جایگزینی آن و ادامه درمان وجود دارد. ضمنا در برخی از مواقع لازم است شریک جنسی فرد هم از نظر وجود عفونت مورد معاینه قرار گرفته و درمان شود.

البته این نوع درمان فقط برای رفع عفونت است و نمی‌تواند آسیب‌های ایجادشده در اثر التهاب طولانی‌مدت لگن را برطرف کند. این آسیب‌ها شامل آبسه یا کیست، اسکار، زخم‌ و چسبندگی‌های ناشی از التهاب شدید لگن هستند. چنین مشکلاتی معمولا از مواقع با دارو برطرف نمی‌شوند. در صورت نیاز، پزشک می‌تواند با کمک روش‌های جراحی، اقدام به درمان آسیب‌های ناشی از بیماری التهابی لگن کند.

داروی درمان بیماری التهابی لگن

رایج ترین آنتی بیوتیک های مورد استفاده برای درمان PID داکسی سایکلین، سفوکسیتین و مترونیدازول هستند. پزشک ممکن است آنتی بیوتیک های دیگری مانند آمپی سیلین، کلیندامایسین یا قرص آزیترومایسین را نیز تجویز کند.

درمان خانگی بیماری التهابی لگن

اگرچه هیچ درمان خانگی خاصی برای بیماری التهابی لگن وجود ندارد، اما برخی از درمان های خانگی وجود دارد که ممکن است به تسکین علائم و کاهش خطر عوارض کمک کند. این درمان ها شامل نوشیدن مایعات زیاد، رژیم غذایی سالم و اجتناب از دوش گرفتن است.

بهترین راه برای پیشگیری از بیماری التهابی لگن

بهترین راه برای جلوگیری از PID، انجام رابطه جنسی ایمن و آزمایش منظم برای STD است. استفاده از کاندوم در طول رابطه جنسی و اجتناب از تماس با شریک آلوده نیز می تواند به کاهش خطر ابتلا به PID کمک کند.

متخصص مناسب برای بیماری التهابی لگن

بیماری التهابی لگن از جمله بیماری‌های زنان است که در صورت عدم درمان، نقش موثری در ناباروری، دردهای مزمن لگنی و حاملگی خارج از رحم دارد. با توجه به این که این بیماری معمولا در مراحل اولیه علائم خاصی ندارد، بهتر است خانم‌هایی که از نظر جنسی فعال هستند، از روش‌های پیشگیرانه در مقابل عفونت‌های مقاربتی مثل کاندوم استفاده کنند و در دوره‌های منظم چند ماهه یا سالانه توسط دکتر زنان آنلاین معاینه شوند. این کار به تشخیص زودهنگام بیماری و درمان موثرتر آن کمک می‌کند. اگر به پزشک امن و مطمئن دسترسی ندارید، از سامانه مشاوره آنلاین پزشکی حال کمک بگیرید. پزشکان متخصص این سامانه آماده پاسخگویی محرمانه به سوالات شما هستند.

 

منابع

womenshealth.gov

cdc.gov

my.clevelandclinic.org

mayoclinic.org

 

سوالات متداول

مقالات مرتبط

چرا لازم است تست پاپ اسمیر را انجام دهیم؟

تست پاپ اسمیر که به آن تست پاپ نیز گفته می‌شود، روشی برای تشخیص سرطان دهانه رحم در زنان است. تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم با انجام تست پاپ اسمیر، به شما فرصت بیشتری برای درمان می‌دهد. آزمایش پاپ اسمیر همچنین می‌تواند تغییراتی را در سلول‌های دهانه رحم شما نشان دهد که ممکن است در آینده منجر به سرطان شود. تشخیص زودهنگام این سلول‌های غیرطبیعی با تست پاپ اسمیر اولین قدم شما در توقف پیشرفت احتمالی سرطان دهانه رحم است. توصیه می‌شود که زنان هر سال این آزمایش را زیر نظر  متخصص زنان انجام دهند. شما می‌توانید از خدمات مشاوره پزشک زنان آنلاین سامانه حال استفاده کنید.

پشتیبانی حال
۰۳ / ۱۲ / ۹۹
نکات مهم قبل از بارداری که بهتر است بدانید

دوره بارداری یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین دوران زندگی آدمی است. بسیاری از آسیب‌ها و تنش‌های روحی و جسمی وارد شده در این دوره می‌تواند در تمام طول عمر گریبان‌گیر فرد باشد. آگاهی از نکات مهم قبل از بارداری برای زنان و مردان بسیار ضروری است. بنابراین لازم است که آن‌ها با آمادگی کامل روحی، جسمی، روانی و اجتماعی برای آن اقدام کرده و خانوده خود را گسترش دهند. مهم‌ترین شرط ورود به این مسیر، همراهی و همدلی همه جانبه پدر و مادر است.

سارا صاحبی
۱۹ / ۱۲ / ۹۹
ماموگرافی چیست و آیا همان سونوگرافی سینه است؟

ماموگرافی یک ابزار غربالگری به کمک اشعه ایکس است که برای شناسایی و تشخیص سرطان سینه استفاده می‌شود. این شناسایی حتی قبل از این که زنان متوجه علائم و نشانه‌های بیماری شوند انجام می‌شود و احتمال درمان‌پذیری بیماری را افزایش می‌دهد. می‌توان گفت که معاینات منظم بالینی در کنار خودآزمایی ماهیانه پستان و ماموگرافی سالیانه، عناصر اصلی در تشخیص زودهنگام سرطان پستان هستند. به زنان بالای ۴۰ ساله توصیه می‌شود که هر یک یا دو سال یک بار ماموگرافی انجام دهند؛ اما زنانی که دارای سابقه خانوادگی سرطان پستان هستند، لازم است با تشخیص پزشک و در سنین پایین‌تر هم آن را انجام دهند. بهتر است برای انجام ماموگرافی با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت وجود خطر ابتلا به سرطان، با تشخیص زودهنگام به درمان مناسب برسید. اگر می‌خواهید بدانید ماموگرافی چیست ادامه این مقاله را مطالعه کنید. برای دریافت خدمات پزشکی زنان میتوانید از خدمت دکتر زنان انلاین سامانه حال استقاده کنید. برای درخواست ماموگرافی درخانه خودتان، نیز از بخش خدمات پرستاری در منزل، قسمت ماموگرافی را انتخاب و درخواست خود را ثبت کنید

سارا صاحبی
۱۰ / ۰۱ / ۰۰
هفته اول بارداری
هفته اول بارداری / همه چیز درباره اولین هفته بارداری

هفته اول بارداری زمان بسیار مهمی برای رشد جنین است. با وجود این، بسیاری از زنان از باردار بودن خود در این دوره بی اطلاع هستند. در این مقاله، بررسی خواهیم کرد که در اولین هفته بارداری چه اتفاقی می افتد و چرا درک این تغییرات مهم است. در هفته اول بارداری، تخمک بارور شده یا زیگوت، سفر خود را از طریق لوله فالوپ به سمت رحم آغاز می کند. این فرآیند به عنوان لانه گزینی شناخته می شود و معمولاً حدود شش روز پس از لقاح رخ می دهد. هنگامی که زیگوت خود را به پوشش داخلی رحم متصل می کند، شروع به تقسیم و تشکیل جنین می کند. در این مرحله، جنین تنها از چند سلول تشکیل شده است. این سلول ها در نهایت به بافت ها و اندام های مختلف تشکیل دهنده بدن انسان تمایز می یابند. جفت که مواد مغذی و اکسیژن را برای جنین در حال رشد فراهم می کند نیز در این زمان شروع به تشکیل می کند. در این هفته گفتگو با بک متخصص آنلاین می‌توانید بسیار مفید و راهگشا باشد. در این زمینه می‌توانید با دکتر زنان آنلاین به صورت آنلاین صحبت کرده و سوالات خود را مطرح کنید.

ادمین
۱۷ / ۰۲ / ۰۲
تنبلی تخمدان: نشانه های تنبلی تخمدان + درمان آن

زنانی که تخمدان‌های آن‌ها به خوبی عمل نمی‌کند و به عدم تخمک گذاری یا تخمک گذاری ضعیف دچارند، با یک مشکل به نام تنبلی تخمدان رو به رو هستند. در واقع تنبلی تخمدان اصطلاحی عامیانه برای بیماری سندروم تخمدان پلی کیستیک است که با PCOS نشان داده می‌شود. این یک اختلال در غدد درون ریز است که زنان را در سال‌هایی که از نظر جنسی فعال هستند، درگیر می‌کند. در اثر این بیماری، کیسه‌های کوچکی پر از مایع در تخمدان ایجاد شده که به تولید بیش از حد هورمون‌های آندروژن و استروژن منجر می‌شود. برای مشاوره درباره تخمدان پلی کیستیک می‌توانید از پزشک زنان آنلاین حال بگیرید.

پشتیبانی حال
۱۲ / ۰۳ / ۰۰
جلوگیری از بارداری
همه راه های جلوگیری از بارداری

طبق نظر پزشکان، ۸۵ تا ۹۰ درصد زوج‌های جوان به طور طبیعی در طول یک سال رابطه بدون محافظت، بچه‌دار می‌شوند. اما گاهی زوج‌ها به دلایل مختلف تمایلی به بچه‌دار شدن ندارند و برای این منظور باید از بارداری جلوگیری کنند. تکنیک‌های مختلفی برای جلوگیری از بارداری وجود دارد که زوج‌ها می‌توانند با توجه به شرایط بدنی و سلامت خود، از یکی از آن‌ها استفاده کنند. بسیاری از عناصر در هنگام انتخاب مناسب‌ترین روش پیشگیری از بارداری باید توسط زنان، مردان یا هر دو مورد توجه قرار گیرد. این عناصر شامل ایمنی، اثر بخشی، در دسترس بودن، مقرون به صرفه بودن و قابل قبول بودن است.

سارا صاحبی
۰۲ / ۰۲ / ۰۰