haal application

IOS

pwa

اندروید

google play

افسردگی چیست و چرا به زندگی ما راه می یابد؟

افسردگی چیست
۳۰ دی

برای پاسخگویی به این سوال اساسی که افسردگی چیست باید در ابتدا تفاوت آن را با احساس خمودگی و غمگینی عادی درک کنیم.  همه انسان‌ها در طول زندگی خود و در مواقع خاصی غم و اندوه را تجربه می‎‌کنند. این واکنش طبیعی بدن در برابر فقدان‌ها یا چالش‌های پیش روی افراد است. در بیشتر مواقع این احساس بعد از گذشت مدتی و با برگشت زندگی به روال عادی برطرف می‌شود.

اما وقتی غم و اندوه با گذشت زمان شدیدتر شده و احساساتی مثل درماندگی، ناامیدی و بی ارزشی هم به آن اضافه شود و روزها و هفته‌ها و ماه‌ها طول بکشید، احتمالا فرد افسرده شده است. در چنین شرایطی حتما باید مراجعه به روانپزشک را در نظر بگیرید. بیماری افسردگی چیزی بیش از یک غم و اندوه موقتی و زودگذر است که نیاز به درمان تخصصی دارد و در صورت عدم درمان مناسب، می‌تواند زمینه‌ساز بیماری‌ها و مشکلات دیگری شود. این بیماری باعث می‌شود که افراد مبتلا به آن دائما غمگین بوده و علاقه آن‌ها به زندگی به تدریج کمتر و کمتر شود.

علائم افسردگی

متخصصان معتقدند که اگر فردی حداقل پنج مورد از نشانه‌های زیر را برای مدت بیش از دو هفته داشته باشد، احتمالا افسرده است. این نشانه‌ها عبارتند از:

  • داشتن روحیه افسرده به ویژه در آغاز روز
  • احساس خستگی و کمبود انرژی
  • احساس گناه یا بی ارزشی دائمی
  • اختلال در تمرکز، یادآوری جزئیات و تصمیم‌گیری
  • خواب خیلی زیاد یا کم
  • عدم علاقه به انجام فعالیت‌های روزمره
  • فکر کردن به مرگ یا خودکشی
  • احساس بی‌قراری
  • افزایش یا کاهش وزن در اثر پرخوری یا کم‌خوری و داشتن هوس‌های غذایی ناسالم
  • ناتوانی در لذت بردن از زندگی
  • احساس غمگینی، اضطراب یا تهی بودن
  • مشکلات گوارشی مثل یبوست که با درمان‌های معمول بر طرف نمی‌شوند.
  • سر‌درد

برای مطالعه بیشتر راجع به انواع سردرد ، مقاله مرتبط با آن را بخوانید.

خوردن غذای زیاد و ناسالم در اثر افسردگی

پرخوری و کم خوری هر دو می‌توانند نشانه‌ای از ابتلا به افسردگی باشند

گرچه این نشانه‌ها جزو شایع‌ترین علائم این بیماری هستند، اما همه افراد مبتلا به آن نشانه‌های یکسانی را تجربه نمی‌کنند. شدت علائم، تعداد دفعات و طول مدت تجربه آن‌ها می‌تواند بسیار متفاوت باشد. در برخی مواقع ممکن است که نشانه‌ها به صورت الگویی اتفاق بیفتند. به عنوان مثال احساس افسرده شدن در اثر تغییر فصل که اختلال عاطفی فصلی یا افسردگی فصلی هم نامیده می‌شود رخ دهد.

عجیب نیست که افراد مبتلا به افسردگی، علائم جسمی این بیماری را نیز تجربه کنند؛ مانند درد مفاصل، کمر‌درد، مشکلات گوارشی و خواب و تغییر اشتها. علت این مسئله در مغز نهفته است. مواد شیمیایی تولید شده در مغز مثل سروتونین و نوراپی‌نفرین که با افسرده شدن مرتبط هستند، هم در خلق و خو و هم در درد نقش دارند. پیشنهاد شما برای کاهش عوارض جسمی افسردگی چیست ؟

بیشتر بدانید: راه های تقویت حافظه

دلایل افسردگی

پزشکان می‌گویند که هنوز علت دقیق و قطعی برای افسردگی شناسایی نکرده‌اند و نمی‌توان به سادگی گفت که افسردگی چیست . آن‌ها معتقد هستند که این بیماری ممکن است ترکیبی از چند عامل زیر باشد:

ساختار مغز

به نظر می‌رسد که ترکیب‌بندی و ساختار مغز بیماران مبتلا به افسردگی، تفاوت‌های اساسی با سایر افراد دارد.

ترکیبات شیمیایی مغز

مواد شیمیایی مغز که به انتقال‌دهنده‌های عصبی معروف هستند، بخشی از ویژگی‌های رفتاری انسان را کنترل می‌کنند. زمانی که این ترکیبات شیمیایی آن طور که باید به وظایف خود عمل نمی‌کنند، ممکن است فرد افسرده شود.

بیشتر بخوانید: علائم افسردگی در جوانان

تغییرات هورمونی

مشکلات ناشی از اختلال در غده تیروئید مثل پرکاری یا کم کاری تیروئید  تغییرات هورمونی در دوره بارداری، پس از زایمان و یائسگی یا دلایل دیگری که سطح هورمون‌ها را تغییر می‌دهند، می‌تواند زمینه‌ساز آن شوند.

ژنتیک

علم پزشکی هنوز نتوانسته ژن خاصی را برای این بیماری شناسایی کند. اما تحقیقات نشان داده‌اند که احتمال افسرده شدن در افرادی که یک یا چند نفر از اعضای خانواده او به این بیماری دچار بوده‌اند بیش از سایرین است.

استرس‌های زندگی

استرس و فشارهایی که در اثر شرایط مختلف زندگی به افراد تحمیل می‌شود، می‌تواند زمینه‌ساز بروز این بیماری شود. مشکلاتی مثل طلاق، مرگ عزیزان، مشکلات مالی و… از جمله این تنش‌ها هستند. با کمک روش‌هایی برای کاهش استرس می‌توان از ابتلا به افسردگی پیشگیری کرد.

آسیب‌های دوران کودکی

مسائلی مانند تجربه استرس مداوم، آزار جسمی و جنسی و تنش‌های شدید خانوادگی می‌توانند بر پاسخ بدن به استرس و ترس در آینده اثر بگذارند. اختلالات روانی والدین هم می‌تواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر سلامت روان کودکان اثر گذاشته و آن‌ها را به بزرگسالان افسرده در آینده تبدیل کند.

خشونت والدین و ایجاد حس درماندگی، ترس و استرس در کودک

تنش‌های تجربه شده در سال‌های ابتدایی زندگی می‌تواند به بروز مشکلات روحی در بزرگسالی منجر شود

انواع افسردگی

برای درک افسردگی ابتدا باید بدانیم انواع افسردگی چیست و هر کدام چه علائمی دارند. تاکنون انواع مختلفی از اختلال افسردگی توسط پزشکان شناسایی شده است. در ادامه به چند مورد از مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم.

افسردگی اساسی یا ماژور

این بیماری بسیار شایع و ناتوان کننده است. بررسی‌های گسترده در ۱۴ کشور نشان داده‌اند که احتمال بروز این اختلال در طول زندگی حدود ۱۲ درصد است. سازمان بهداشت جهانی این بیماری را به عنوان یازدهمین علت ناتوانی در جهان معرفی کرده است. این بیماری بسیار عود کننده است و ممکن است در چند مرحله بروز کند. احتمال عود مجدد پس از هر دوره بیشتر و فواصل روی دادن آن کمتر می‌شود.

این بیماری با ترکیبی از دو نوع علائم مشخص می‌شود: عصبی- رویشی و هیجانی- شناختی. احساسات عصبی- رویشی مستقیما با جسم ارتباط دارند مانند بی‌خوابی، خستگی، بی نظمی در تغذیه و…. اما علائم هیجانی- شناختی شامل آن دسته از علائمی هستند که مربوط به نحوه پردازش اطلاعات توسط فرد است مانند کاهش تمرکز، احساس بی ارزشی و روحیه افسرده. داشتن ترکیبی از این علائم برای بیش از دو هفته نیاز به بررسی تخصصی دارد.


افسردگی مداوم یا پایدار (مزمن)

اختلال افسردگی مداوم که دیستایمیا (افسرده خویی) هم نامیده می‌شود، فرم طولانی مدت و مزمن اما خفیف افسردگی است. این بیماری پنج ملاک اساسی دارد که شامل اختلالات خواب و اشتها، نداشتن خواب راحت و خستگی و انرژی کم، عزت نفس کم، مشکلاتی در تمرکز و تصمیم‌گیری و احساس ناامیدی و درماندگی است بیمار ممکن است برای مدت طولانی (دو سال برای بزرگسالان و یک سال برای کودکان و نوجوانان) این احساسات را تجربه کند.

به دلیل طولانی بودن این بیماری، ممکن است که فرد مبتلا در روابط کاری و شخصی، تحصیلی و فعالیت‌های روزمره به مشکل بر بخورد و حتی در موقعیت‌های شاد هم احساس افسرده بودن داشته باشد. حـال و هوای افراد مبتلا به آن می‌تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد و احتمال سوء مصرف مواد مخدر و یا بروز اختلال شخصیت در میان آن‌ها بیشتر است. شما همینطور می‌توانید مقاله ای با عنوان از کجا بفهمم همسرم شیشه مصرف میکند ، را در حال بخوانید.

اختلال دیسفریک قبل از قاعدگی (PMDD)

این بیماری یک عارضه شبیه سندروم پیش از قاعدگی (PMS)، اما جدی‌تر و شدیدتر است. زنان از زمان شروع قاعدگی احتمالا نوعی از سندروم پیش از قاعدگی را تجربه می‌کنند. پزشکان معتقد هستند که سه چهارم زنانی که پریود می‌شوند، درجاتی از علائم آن از جمله بدخلقی، درد جسمی، خستگی، اختلالات خواب و اشتها و… را نشان می‌دهند. اختلال دیسفریک قبل از قاعدگی از نظر روانی و جسمی، زنان را به شدت درگیر کرده و در زندگی روزمره آن‌ها مانند کار، تحصیل و روابط اجتماعی تداخل ایجاد می‌کند. چند درصد زنانی که می‌شناسید، این نوع اختلال را تجربه کرده‌اند؟

بیشتر بخوانید: نشانه های افسردگی

افسردگی فصلی

این بیماری در اصل اختلال افسردگی اساسی با الگوی فصلی است. افسردگی فصلی بیشتر در فصل‌های سرد سال مثل زمستان که روزهای کوتاهی دارد روی می‌دهد و در کشورهایی با زمستان‌های طولانی شایع‌تر است. گفته می‌شود که ممکن است علت آن ناشی از تغییر ریتم بدن در اثر کاهش نور طبیعی باشد. این بیماری می تواند علت خواب زیاد، افزایش وزن، عدم تمایل به خروج از منزل و انزوا باشد و باعث احساس مداوم ناامیدی و بی ارزشی در فرد شود. علائم آن با نزدیک شدن به بهار کمتر می‌شود اما در اواسط دوره می‌تواند شدت زیادی پیدا کند و در مورادی به اقدام برای خودکشی منجر شود.

بیشتر بخوانید: روان پزشک آنلاین


افسردگی بارداری و بعد از زایمان

این بیماری در طی بارداری و بعد از زایمان روی می‌دهد. البته نوع پس از زایمان آن شناخته شده‌تر است. علت این مسئله، بروز تغییراتی در مغز و خلق و خو در اثر تغییرات هورمونی است. استرس، اندوه، پرخاشگری، نگرانی شدید نسبت به سلامتی نوزاد و آسیب رسانی به خود یا نوزاد از بارزترین نشانه‌های افسردگی بعد از زایمان است. احتمال بروز آن در دوره بارداری و پس از زایمان در زنانی که قبلا به درجاتی از این بیماری دچار بودند بیشتر است، اما هر زنی ممکن است آن را تجربه کند.

افسردگی سایکوتیک یا روان پریشی

برخی از افراد مبتلا به نوع اساسی ممکن است در دوره‌هایی به توهم و هذیان گویی دچار شوند. توهم به موقعیت‌هایی گفته می‌شود که فرد چیزهایی را می‌بیند، می‌شنود و حس می‌کند که در واقعیت وجود ندارد. این بیماری گاهی با مشکلات جسمی مثل راه رفتن کند و بی حرکت نشستن هم همراه می‌شود. علائم این بیماری ممکن است از سوی افراد غیر متخصص با علائم اسکیزوفرنی اشتباه گرفته شود.

تجربه دیدن و شنیدن صداها و تصویرهای غیر واقعی در اثر توهم

توهم و هذیان گویی در افراد مبتلا به افسردگی سایکوتیک شایع است

اختلال مانیک یا دو قطبی

این نوع بیماری تا پیش از این اختلال دو قطبی نامیده می‌شد، اما به دلیل داشتن دوره‌هایی از افسردگی، جزو دسته بندی این بیماری قرار گرفته است. این بیماری مانیک شامل دوره‌هایی از مانیا یا شیدایی، هیپومانیا (خفیف‌تر از مانیا) و افسرده بودن است. دوره مانیا با احساس شادی و سرزندگی شدید همراه است اما این حـال به سرعت جای خود را به غم و اندوه عمیق می‌دهد. دوره مانیا معمولا یک هفته طول می‌کشد و در آن فرد انرژی زیاد، پر حرفی، اعتماد به نفس کاذب، سرخوشی و تحریک پذیری زیاد را تجربه می‌کند.

در حال بخوانید: درمان افسردگی پس از ترک شیشه

افسردگی موقعیتی یا اختلال سازگاری

این بیماری شباهت زیادی با نوع ماژور دارد اما مربوط به یک موقعیت خاص است. همه افراد ممکن است در شرایط بحرانی زندگی مانند شکست‌های عاطفی، مرگ عزیزان، از دست دادن شغل، طلاق و… ناراحتی عمیق را تجربه کنند اما اگر احساسات فرد در زندگی روزمره او اختلال ایجاد کند، افسردگی موقعیتی ایجاد شده است. علائم این بیماری ناامیدی شدید، گریه مکرر، اختلالات خواب و اشتها، عدم تمرکز و تمایل به تنهایی است.

درصورت نیاز میتوانید از خدمات مشاوره پزشک آنلاین سامانه حال استفاده کنید.

افسردگی غیر عادی

نشانه‌های این بیماری در اثر رویدادهای خوب و خوشایند زندگی به طور موقت از بین می‌روند. بنابراین درک آن گاهی ممکن است برای خود فرد و اطرافیان او مشکل باشد. این بیماری علاوه بر مشکلاتی که در الگوی خوابیدن و غذا خوردن افراد ایجاد می‌کند، ممکن است دردهای جسمی مثل درد و سنگینی در اعضای بدن را به همراه داشته باشد.

بیشتر بخوانید: روش های درمان شخصیت مرزی

افسردگی در کودکان و نوجوانان

افسردگی می‌تواند در هر سن و سالی اعم از پیر و جوان و کودک ما را درگیر کند؛ افسرده بودن در کودکان و نوجوانان با احساس اندوه روزمره و عادی که اکثر بچه‌ها تجربه می‌کنند متفاوت است. غمگین بودن فرد به تنهایی به معنی افسرده بودن نیست اما در صورتی که این احساس روز به روز باقی بماند و یا تشدید شود، می‌تواند زنگ خطر بروز این بیماری در کودکان و نوجوانان باشد.

البته رفتارهای ناهنجاری که در فعالیت‌های اجتماعی، علائق، فعالیت‌های مدرسه و زندگی خانوادگی کودک یا نوجوان مشکل ایجاد کند هم می‌تواند نشانه‌هایی از آن باشد. رسیدن به سن بلوغ و چالش‌های این دوره هم می‌تواند زمینه‎‌ساز آن شود. برای تشخیص این بیماری در کودکان علائمی مثل دوری از جمع دوستان و خانواده، تحریک پذیری، اختلال تمرکز و… باید هر روز و دست کم به مدت دو هفته مشاهده شود. همچنین افسردگی در کودکان می تواند علت پرخوابی ناگهانی یا اختلالات خواب نیز باشد.

شرکت در جلسات روان درمانی برای درمان افسردگی کودک

افسردگی درمان نشده در کودکان ممکن است به اختلالات رفتاری شدید در بزرگسالی منجر ‌شود

کلام آخر

در این مقاله تا حدودی پی بردیم که افسردگی چیست و علت آن چه چیزهایی می‌تواند باشد. افسردگی چالشی است که می‌تواند بر کیفیت زندگی انسان به شدت اثر بگذارد. درمان این عارضه ممکن است به رفع کامل آن منجر نشود، اما می‌تواند تا حد زیادی از خطر و وخیم شدن آن کم کند. علائم آن را می‌توان با کمک گرفتن از روش‌های مختلف روان درمانی و مصرف دارو کنترل کرد. اما درمان موثر به انتخاب یک روانشناس یا روانپزشک آگاه و دانا وابسته است. بسیاری از افراد ممکن است با توجه به مشغله زندگی زمان کافی برای مراجعه به پزشک نداشته باشند. در این مواقع استفاده از روانشناس آنلاین  می‌تواند راهگشا باشد.شما همینطور می‌توانید درباره درمان سریع افسردگی در حال بخوانید. هوشیاری و آگاهی بیمار نسبت به شرایط خود هم شرط دیگری در درمان است. این که فرد تلاش کند تا خود را از احساسات موجود که به این بیماری منجر شده رها کند و برای کمک به خود بکوشد، بسیار اثر گذار خواهد بود. او در ابتدا باید این بیماری را شناخته و بداند که افسردگی چیست تا بتواند با بهره‌گیری از کمک مشاوران متخصص، شیوه درست درمانی متناسب با شرایط خود را در پیش بگیرد. عدم توجه به نشانه‌های بیماری می‌تواند باعث تشدید آن‌ها منجر شود و مشکلات جسمی، تحصیلی، کاری و… در زندگی ایجاد کند. به نظر شما عدم درمان افسردگی چه عواقبی خواهد داشت؟

 

پرسش‌های متداول

افسردگی چیست ؟

احساس مداوم غم، ناامیدی، و اندوه طولانی مدت که با گذشت زمان شدیدتر می‌شود، افسردگی است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره آن به مقاله آیا نام حـال اکنونم افسردگی است در وب‌سایت حال مراجعه کنید.

انواع افسردگی چیست ؟

شایع‌ترین نوع آن، افسردگی ماژور یا اساسی است. انواع فصلی، موقعیتی، مانیک یا دو قطبی، پیش از قاعدگی، پس از زایمان یا در طول دوران بارداری، غیر عادی، مداوم و سایکوتیک هم سایر اشکال مهم آن هستند.

شدیدترین نوع افسردگی چیست ؟

انواع مختلف این بیماری به صورت خفیف، متوسط و شدید بروز می‌کنند. اما می‌توان افسردگی اساسی را شدیدترین و بدترین نوع آن دانست؛ چون با افت کیفیت زندگی و خلقیات بیمار برای مدت طولانی همراه است.

برای درمان افسردگی چه باید کرد ؟

درمان این بیماری شامل روان‌درمانی، مصرف دارو یا ترکیب آن‌هاست که کمک گرفتن از روانپزشک یا روانشناسان متخصص در حوزه مشاوره افسردگی می‌توانند در این زمینه به شما کمک کنند.


منابع

uptodate.com

mayoclinic.org

webmd.com

 

مقالات مرتبط

علائم افسردگی در جوانان
علائم افسردگی در جوانان

افسردگی در جوانان جوانی حساس‌­ترین و مهم‌­ترین دوره در زندگی افراد است. جوانان در این دوره، حیاتی­‌ترین و اثربخش‌­ترین تصمیمات زندگی خود را می­‌گیرند مثل شروع کسب و کار، ادامه تحصیل، ازدواج و.... همه این تصمیمات اثرات طولانی مدت داشته و ناکامی و افسردگی در هر یک از آن‌­ها می‌­تواند جوان را دچار غم و ناامیدی کند. تغییرات این دوره می‌­توانند هیجان انگیز یا ترسناک باشند. هر تغییری می‌تواند استرس­‌زا باشد و استرس می­‌تواند تاثیرات زیادی در روحیه افراد بگذارد.علائم افسردگی در جوانان را باید بشناسیم و از آن ها جلوگیری کنیم.

سارا صاحبی
۲۹ / ۰۷ / ۹۹
آیا نام حـال اکنونم افسردگی است؟

افسردگی یک بیماری شایع و جدی پزشکی است که روی احساس افراد، نحوه فکر کردن و عملکرد آنها اثر منفی می‌گذارد. افسردگی باعث ایجاد احساس غم و اندوه یا از دست دادن علاقه افراد به فعالیت‌هایی می‌شود که تا پیش از آن برایشان لذت بخش بوده است.

پشتیبانی حال
۲۶ / ۰۵ / ۹۸
کمک-به-فرد-افسرده
پیشنهادهای ساده برای کمک به فرد افسرده

این که بدانیم باید به یک فرد مبتلا به افسردگی چه چیزهایی بگوییم همیشه هم کار آسانی نیست. چیزی که می‌گوییم قرار نیست عمیق یا شاعرانه باشد و فقط کاربردی‌ بودنش مهم است. باید بتوانیم بدون انتقال نگرانی‌مان حرف درست را بزنیم، هم‌دردی کنیم و راه‌حل داشته باشیم.خیلی وقت‌ها گفتن این‌که «نمی‌دانم چه باید بگوییم» کمک بزرگی است و در ادامه بهتر است اضافه کنیم که «حواس‌مان به او هست.» اما خیلی وقت‌ها هم باید بیشتر بگوییم و این‌جا انتخاب کلمات درست برای کمک به فرد افسرده اهمیت زیادی دارد.

پشتیبانی حال
۱۹ / ۰۱ / ۹۸
درمان افسردگی بعد از زایمان
علت و درمان افسردگی بعد از زایمان

افسردگی بعد از زایمان، یکی از اختلالات پس از زایمان در مادران و حتی تازه پدران است. با آنکه علت دقیق افسردگی پس از زایمان هنوز مشخص نشده اما برخی از عوامل در ابتلا به آن نقش بسزایی دارند. بنابراین، می‌توان با در نظر گرفتن این عوامل و مراجعه زودهنگام به پزشک در صدد درمان آن برآمد.

پشتیبانی حال
۰۹ / ۰۴ / ۹۸
درمان-افسردگي-با-ورزش
درمان افسردگی با ورزش

چگونه با ورزش کردن افسردگی را درمان کنید؟ افسرده که باشید، ورزش آخرین کاری‌ست که ممکن است دل‌تان بخواهد. با انرژی کمی که دارید، هر تصمیم تازه‌ای به چالش بزرگی تبدیل می‌شود. اما اگر اراده کنید و فعالیت بدنی را وارد برنامه‌های روزانه کنید، تفاوت بزرگی در زندگی‌تان رخ می‌دهد. تحقیقات زیادی انجام شده که نشان می‌دهند ورزش در درمان افسردگی نقش دارد. چرا شما امتحان نکنید؟ (بیشتر…)

پشتیبانی حال
۰۷ / ۱۱ / ۹۷
مهم ترین نشانه های افسردگی و تفاوت آن در زنان و مردان

چقدر با نشانه ‌‌های افسردگی آشنا هستید؟ افسردگی اصطلاحی است که اغلب به راحتی برای توصیف احساس خود بعد از یک هفته بد کاری یا دوری از یک دوست به کار می‌‎بریم. اما اختلال افسردگی پیچیده‎‌تر از این حرف‌‌هاست! نشانه ‌‎های افسردگی ویژگی‎‌های خاص و متفاوتی از یک غمگینی چند روزه که اکثر ما در زندگی تجربه می‌‎کنیم دارند. احساس غم و ناراحتی که در زمان فقدان‌‎ها، چالش‌‎های زندگی و... پشت سر می‎‌گذاریم، در واقع واکنش طبیعی بدن در برابر آن‎‌هاست. اما وقتی این احساسات طاقت‎‌فرسا شوند، نشانه‌‎های جسمی ایجاد کنند و برای مدت طولانی ادامه یابند، ممکن است ما را از زندگی طبیعی و فعال بازدارند. مخصوصا علائم افسردگی در جوانان می‌تواند خیلی متغیر باشد. تعیین این که آیا احساسات تاریک، دائمی و متزلزل ما در نتیجه افسردگی است یا نه، باید اولین قدم برای درمان و بهبودی باشد.

پشتیبانی حال
۲۸ / ۱۰ / ۹۹