کبد اندامی در شکم انسان است و دقیقاً زیر دندهها و در سمت راست شکم قرار دارد. این ارگان حیاتی برای هضم غذا و پاک کردن بدن از مواد سمی بسیار ضروری است. کبد نیز مانند دیگر اندامها ممکن است دچار بیماریهای متنوعی شود. این بیماریها ممکن است در اثر عفونت، شرایط ژنتیکی، چاقی و سوء مصرف الکل ایجاد شوند. با گذشت زمان، بیماری کبدی ممکن است منجر به زخم و عوارض جدیتری شود. درمان زودهنگام اما میتواند به بهبود آسیب و جلوگیری از نارسایی کبد کمک کند. این مطلب در مورد نارسایی کبد است. تمام آنچه که لازم است در مورد این بیماری بدانید را میتوانید در ادامه بخوانید. ضمن اینکه برای آشنایی با آزمایش کبد چرب و روند انجام آن این مطلب میتواند مفید باشد.
نارسایی کبدی یعنی چه؟
کبد در بدن وظایفی مهم را بر عهده دارد. یکی از آنها ساخت پروتئینهایی است که به لخته شدن خون کمک میکنند و در حمل اکسیژن و حمایت از سیستم ایمنی بدن دخالت دارند.
تولید صفرا و کمک به هضم غذا، کمک به بدن در ذخیره گلوکز، پاکسازی سمومی مانند مواد مخدر و الکل از خون، شکستن چربی اشباع و تولید کلسترول همگی از وظایف کبد هستند.
درباره داروی اورسودیول و درمان سنگ صفرا بیشتر بدانید
هرگاه کبد دچار وضعیت غیرقابل بازگشتی شود که نتواند این کارها را بهدرستی انجام دهد، میگوییم نارسایی کبد اتفاق افتاده است. نارسایی کبد مرحله آخر بیماریهای کبدی است و هنگامی اتفاق میافتد که این اندام نتواند وظایف خود را بهدرستی انجام دهد.
درباره سیروز صفراوی و درمان آن بیشتر بدانید
عوامل ایجاد نارسایی کبد در افراد
نارسایی کبد میتواند تحت تاثیر بیماریها و شرایط مختلفی ایجاد شود. انواع هپاتیت B و هپاتیت C ، بیماری کبد چرب، سوء مصرف الکل و هموکروماتوز میتوانند از عوامل ایجاد این بیماری باشند.
زمانی که در مورد نارسایی کبد صحبت میکنیم، در واقع با دو نوع از این بیماری مواجه هستیم. نارسایی کبد میتواند به دو صورت مزمن و حاد در بیماران ظاهر شود. که در ادامه عوامل ایجاد هر دو مورد را با هم میخوانیم.
نارسایی مزمن کبد اغلب از یک نوع زخم کبدی به نام سیروز ناشی میشود. سیروز که یک آسیب غیرقابل بازگشت به کبد است، بهدلیل چیزهایی مانند نوشیدن الکل بیش از حد در مدت زمان طولانی یا عفونت هپاتیت مزمن بوجود میآید. پس از آن بافت اسکار کبدی جایگزین بافت کبد سالم میشود و کبد توانایی عملکرد خود را از دست میدهد.
نارسایی حاد کبد نیز اغلب از موارد زیر ناشی میشوند:
- عفونتهای ویروسی مانند هپاتیت B
- استفاده بیش از حد از داروهای خاصی مانند استامینوفن و آنتی بیوتیکها
- داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد تشنج
- هورمونهای ساخته شده توسط انسان
- داروهای ضد قارچ
- برخی گیاهان دارویی
راه های درمان هپاتیت a را بشناسید
شناخت نشانه ها و علائم نارسایی کبد
علائم نارسایی کبد ممکن است شبیه دیگر مشکلات این اندام در بدن باشد. بنابراین گاهی تشخیص آن دشوار خواهد بود. اما هرگاه با مواری که در ادامه میخوانیم مواجه شدید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
- زردی پوست و چشمها
- درد در ناحیه شکم و تورم شکمی
- تورم در پاها و مچ پا
- خارش پوستی
- تیره شدن رنگ ادرار
- کم رنگ شدن مدفوع
- خستگی مزمن
- حالت تهوع یا استفراغ
- بی اشتهایی
- ایجاد کبودی خودبهخودی روی پوست
- خونریزی
- آنسفالوپاتی کبدی (گیجی)
- خواب آلودگی
لازم است بگوییم که بروز علائم بیماری در همه افراد یکسان نیست. اما اگر هرکدام از این موارد موجب نگرانی شما میشود، بهتر است توسط یک پزشک ویزیت شوید. همچنین در صورتی که با درد شدید شکمی مواجه بودید، خیلی فوری با یک پزشک صحبت کنید. همچنین میتوانید با کمک «حال» از سرویس چکاپ کبد در منزل استفاده کنید.
عوارض نارسایی کبد
همانطور که گفته شد، کبد کارهای متفاوتی را در بدن انجام میدهد. هرگاه این عضو دچار نارسایی شود، در انجام تمام وظایف کبد اختلال ایجاد میشود.
اما یکی از مهمترین وظایف کبد دفع سموم است. کبدی که دچار نارسایی شده باشد، توانایی آن را ندارد که سموم را از بدن دفع کند و این یکی از مهمترین عوارض نارسایی کبد است. در نهایت این سموم در مغز جمع میشوند. در پی تجمع سموم بدن در مغز، عملکرد ذهنی کاهش پیدا میکند و ممکن است بیمار به کما فرو برود.
برای خرید قرص سیکلوسپورین از اینجا اقدام کنید
درمان نارسایی حاد کبد
هپاتولوجیستها متخصصان درمان بیماریها و نارساییهای کبد هستند. نارسایی کبد نیز مانند بسیاری از دیگر بیماریها به دو نوع مزمن و حاد تقسیم میشود. هپاتولوژیستها معمولا برای درمان نارسایی حاد کبدی، تغییراتی را در رژیم غذایی و سبک زندگی فرد بیمار پیشنهاد مینند. این توصیهها شامل اجتناب از مصرف الکل و خوردن داروهای مضر برای کبد و غذاهایی مانند گوشت قرمز، تخم مرغ و پنیر و پیشگیری از چرب شدن کبد میشود. زیرا خطرات کبد چرب در آینده میتواند مشکلات دیگری را ایجاد کند.
در درمان نارسایی حاد کبدی اما معمولا روشهای دیگری مورد استفاده قرار میگیرد:
- تزریق مایعات داخل وریدی برای حفظ فشار خون.
- تجویز داروهایی مانند ملینها جهت پاکسازی کبد از سموم.
- جلوگیری از افت قند خون و نظارت بر قند خون.
- همچنین ممکن است فرد بیمار نیاز به تزریق خون و یا کار گذاشتن لوله تنفسی برای کمک به نفس کشیدن داشته باشد.
در هر دو شکل از نارسایی کبدی پزشک ممکن است پیوند کبد را تجویز کند. برای انجام پیوند کبد لازم است برخی شاخصها قبل از انجام عمل به خوبی مانیتور شوند و با توجه به آن، فرد در لیست انتظار برای دریافت کبد قرار بگیرد.
در حین عمل جراحی پیوند، یک کبد سالم جایگزین کبد آسیبدیده میشود. برخی از مراکز جراحی کبد میتوانند بخشی از کبد سالم را با کبد آسیبدیده جایگزین کنند، چرا که این اندام از توانایی بازسازی و رشد دوباره برخوردار است.
شما میتوانید از بخش پزشک آنلاین سایت حال با پزشکان و مشاوران آنلاین در هر ساعت از شبانه روز ارتباط برقرار کنید.
درباره قرص رزوواستاتین و کنترل کلسترول بیشتر بدانید
رژیم غذایی مناسب در نارسایی کبد
یکی از مهمترین نکات مراقبت از کبد برای بیمار مبتلا به نارسایی کبد، رعایت یک رژیم غذایی ویژه است. این رژیم به فرد کمک میکند تا بتواند حتیالمقدور از کبد خود مراقبت کند و پروسه درمان را ادامه دهد. مهمترین تغییرات رژیم غذایی برای بیماران نارسایی کبد موارد زیر هستند:
- کاهش میزان پروتئین حیوانی. هر چه کمتر گوشت قرمز بخرید مواد سمی زاید کمتری برای کبد خود تولید کردهاید.
- ایجاد تعادل در میزان کربوهیدراتها متناسب با مقدار پروتئین مصرفی. برای این منظور گاهی ممکن است مصرف کربوهیدرات خود را افزایش دهید.
- خوردن میوه و سبزیجات و پروتئین حبوبات، مرغ و ماهی.
- اگر به خوردن صدف پختهنشده علاقهمند هستید بهتر است از خیر مصرف آن بگذرید!
- مصرف ویتامینها و داروهای تجویزی توسط پزشک.
- محدود کردن مصرف نمک. نمک زیاد در رژیم غذایی میتواند باعث ایجاد مایعات و تورم در کبد شود.
سوالات پزشکی خود را میتوانید از بخش سوال پزشکی از هوش مصنوعی آنلاین مجموعه حال بپرسید.
ارسایی کبد در نوزادان
شایعترین علت نارسایی کبد در دوره نوزادی، آلویمون حاملگی است. این بیماری بهدنبال عفونتهای ویروسی، بیماریهای متابولیک و سایر دلایل نادر دیگر روی میدهد.
در مورد نوزادان مهم است که از علائم این بیماری آگاه باشید. چرا که علاوه بر شایع بودن این بیماری در نوزادان، گاهی تشخیص آن نیز دشوار است. پوست نوزاد تازه متولد شده باید بیرنگ باشد. زردی نوزاد در طولانی مدت و سفیدی چشم از مهمترین علائم نارسایی کبد در نوزادان است. البته زردی نوزاد ممکن است به علت کم آبی بدن هم باشد پس سعی کنید تا آنجا که میتوانید نوزاد را سیر نگه دارید. اگر با رعایت این نکات بازهم مشاهده کردید که پوست نوزاد به رنگ زرد کمرنگ یا پررنگ متمایل است، به متخصص کودک مراجعه کنید. همچنین میتوانید از مشاوره آنلاین متخصص گوارش و کبد کمک بگیرید.
بهترین دارو برای پاکسازی کبد
پیش از مصرف دارو بهتر است به شما تعدادی از عادات خانگی مفید برای پاکسازی کبدی را معرفی کنیم. شما از طریق مصرف موارد زیر میتوانید با روشهایی ساده مشکلات کبدی خود را بهبود بخشید:
- سبزیجات برگدار مصرف کنید. این نوع از سبزیجات مانند اسفناج و کاهو و کلم میتوانند به پاکسازی کبد شما کمک کنند.
- مرکبات بخورید. میوههایی مانند پرتقال و نارنگی به دلیل داشتن آنتیاکسیدان میتوانند به سلامت کبد کمک کنند.
- روغن مصرفی را با روغن زیتون جایگزین کنید!
- تا حد ممکن نوشیدنیهای کافئیندار مانند چای و قهوه ننوشید.
- سیر بخورید! تا به تولید آنزیمهای مفید برای دفع سموم کبدی کمک کنید.
و اما دارو. بعد از اینکه عادات سبک زندگی و رژیم غذایی خود را اصلاح کردید دارو میتواند برای درمان بیماری کبدی شما نقش موثری ایفا کند.
بهترین مرجع برای تجویز دارو پزشک متخصص شماست که تحت مراقبت و درمان او قرار دارید. با این حال ما در اینجا تعدادی از بهترین داروها برای پاکسازی کبد را به شما معرفی میکنیم:
- لیورکر: این قرص که از دو واژه liver (به معنای کبد) و care (به معنای مراقبت) ساخته شده است عملکرد کبد افراد را بهبود میدهد. یکی از مهمترین مزیتهای این مکمل نداشتن مواد نگهدارنده و رنگدهنده است.
- لیورگل: این قرص نیز یکی از قرصهای مشهور است که پایهی گیاهی دارد و با ایجاد آنتیاکسیدان به پاکسازی کبد شما کمک میکند.
- کپسول بوستر لیور: این دارو یکی از بهترین داروهای درمانی برای پاکسازی کبد است که خاصیت آنتیاکسیدانی بالایی دارد و میتواند اثرات سوء ناشی از مصرف الکل و مواد شیمیایی را بهبود بخشد.
درمان نارسایی کبد با داروی گیاهی
بسیاری از قرصهایی که در بخش قبلی نام بردیم از پایههای گیاهی تشکیل شدهاند. اما شما میتوانید نارسایی کبد خود را مستقیما با داروهای گیاهی درمان کنید. توجه کنید که در این جا نیز آنچه در اولویت است نظر پزشک مراقب شماست. ما در اینجا تعدادی از داروهای گیاهی موثر را به شما معرفی میکنیم:
- آب اسفناج و هویج: مخلوط کردن آب اسفناج و هویج و مصرف روزانه آن یکی از راههای خانگی موثر برای درمان سیروز کبدی است.
- چای ریشه قاصدک: طرفدار چای هستید؟ چای کافئیندار را کنار بگذارید و به جای آن مقداری از ریشه این گیاه را دم کنید و بنوشید تا به سلامت کبد خود نیز کمک کرده باشید.
- خار مریم: این گیاه که حتما چشمتان در عطاریها به اسم آن خورده است، در درمان نارساییهای کبدی تاثیر فراوانی دارد. شکل کپسولی و دارویی این گیاه را میتوانید در داروخانهها و عطاریها پیدا کنید.
- زردچوبه: زردچوبه مانند یک آنتیاکسیدان عمل میکند و میتواند سلامت کبد شما را تضمین کند. از این دارو در پخت و پز روزانه استفاده کنید و همچنین آن را به صورت نوشیدنی ترکیبی با شیر به طور روزانه بنوشید!
- سرکه سیب: سرکه سیب نیز اثرات درمانی فوقالعادهای دارد. کافیست سه بار در روز مقداری سرکه سیب را با آب و عسل مخلوط کرده و آن را برای پاکسازی کبد خود بنوشید.
سوالات متداول
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”نارسایی کبد در کودکان چه علایمی دارد؟” answer-0=”کودک مبتلا به نارسایی کبدی در مراحل اولیه علائمی مانند احساس خستگی، حالت تهوع، از دست دادن اشتها و درد شکم را تجربه میکند. در مراحل پیشرفتهتر این علائم با ادرار تیره، خارش در سراسر بدن و زردی پوست مشخص میشود.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”رابطه نارسایی کبد و سرگیجه چیست؟” answer-1=”نارسایی کبدی مزمن علائم متنوعی دارد که میتواند شامل درد معده، استفراغ، کاهش وزن و یا سرگیجه شود.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”آیا نارسایی کبد قابل درمان است؟” answer-2=”آسیبهای وارده به کبد معمولا جبرانناپذیرند. درمان کبد شامل جلوگیری از ایجاد آسیبهای بیشتر و کند کردن روند آن میشود. در موارد شدید ممکن است فرد بیمار از طریق پیوند کبد درمان شود.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]
متا دیسکریپشن:
منابع:
https://my.clevelandclinic.org/