قرص لووتیروکسین به انگلیسی (Levothyroxine) برای درمان کم کاری تیروئید استفاده میشود. این بیماری اغلب با یک تست تیروئید ساده قابل تشخصی است. اگر غده تیروئید شما نتواند هورمون تیروکسین یا T4 را بهطور طبیعی تولید کند، قرص لووتیروکسین میتواند جایگزین آن شده و از علائم کم کاری تیروئید جلوگیری کند. این قرص همچنین در مواردی برای درمان سرطان تیروئید نیز استفاده میشود.
بدون هورمون تیروئید، عملکرد بدن شما با مشکل روبرو خواهد شد. این مساله ممکن است به مشکلاتی مانند کند شدن رشد فرد، کمبود انرژی، خستگی مفرط، یبوست، افزایش وزن، ریزش مو، خشکی پوست، افزایش حساسیت به سرما، درد مفاصل و اختلال در پریود منجر شود. در صورت مصرف درست قرص لووتیروکسین این علائم از بین میروند.
از آنجایی که هورمون تیروئید بهطور طبیعی در بدن وجود دارد، هر کسی میتواند از این دارو استفاده کند، اما مصرف لووتیروکسین میتواند در برخی از افراد مشکلات بسیاری را بهوجود آورد.
در ادامه در مورد قرص لووتیروکسین نکاتی را ذکر کردهایم. اگر شما نیز علائم بیماری کم کاری تیروئید را دارید و یا از این دارو استفاده میکنید، بهتر است این مقاله را بخوانید.
درباره درمان پرکاری تیروئید بیشتر بدانید
قرص لووتیروکسین چیست؟
قرص لووتیروکسین یک داروی هورمونی است که میتواند جایگزین مناسبی برای هورمون تیروکسین طبیعی باشد. قرص خوراکی لووتیروکسین با نام تجاری لووتین، لووکسین و اتیروکس در دسترس هستند. شما میتوانید این دارو را به صورت قرص و یا کپسول لووتیروکسین از داروخانهها تهیه کنید. هورمون تیروکسین بهطور معمول توسط غده تیروئید شما تولید میشود. این هورمون انرژی و متابولیسم بدن را تنظیم میکند.
لووتیروکسین برای درمان کم کاری تیروئید استفاده میشود. این دارو زمانی تجویز میشود که تیروئید شما به تنهایی نتواند میزان لازمی از هورمون تیروکسین را تولید کند.
مناسب بودن میزان هورمون تیروئید در بدن، برای فعالیت ذهنی و بدنی بسیار مهم و ضروری است. در کودکان نیز، کافی بودن میزان هورمون تیروئید برای رشد طبیعی ذهنی و جسمی مهم است و نبود آن باعث علائم تیروئید در کودکان میشود
علاوه بر این لووتیروکسین برای درمان یا پیشگیری از گواتر که موجب بزرگ شدن غده تیروئید است و همچنین انواع خاصی از سرطان تیروئید، نیز تجویز میشود.
قبل از شروع مصرف لووتیروکسین، لازم است آزمایش تیروئید بدهید پزشک شما بتواند روند درمان را بهخوبی تحت نظر داشته باشد. به همین منظور هنگامی که مصرف دارو را شروع کردید نیز، بهطور منظم آزمایش خون را انجام خواهید داد.
نحوه مصرف قرص لووتیروکسین
قرص لووتیروکسین نیز مانند هر داروی دیگری باید طبق دستور پزشک و با راهنمای داروخانه مصرف شود.
همچنین مصرف لووتیروکسین را نباید بهطور خودسرانه و بدون نظارت پزشک قطع شود. این کار احتمالاً موجب در دستورات پزشک در مورد مصرف قرص لووتیروکسین اغلب گفته میشود که این دارو باید یک بار در روز و بهطور ناشتا مصرف شود. ایدهآل است که این دارو دستکم نیم ساعت قبل از صرف صبحانه یا نوشیدنی حاوی کافئین مانند چای یا قهوه خورده شود.
هم غذا و هم نوشیدنیهای کافئیندار هر دو میتوانند از جذب لووتیروکسین توسط بدن شما جلوگیری کنند، بنابراین بهتر است حواستان به همزمانی مصرف لووتیروکسین و کافئین باشد.
دوز داروی خوراکی لووتیروکسین از فردی به فرد دیگر متفاوت است و پزشک برای درمان هر فرد، دوز مناسب را تجویز خواهد کرد. این دارو با دوزهای ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ میکروگرمی در داروخانه حال موجود است.
اگرچه دوزهای اولیه معمولاً برای تمام بیماران یکسان است، اما مواردی مانند میزان هورمون در بدن، سن و بیماریهای زمینهای در تعیین دوز نهایی این دارو موثر خواهند بود.
تجویز این دارو در بزرگسالان اغلب با دوز بین ۵۰ میکروگرم تا ۱۰۰ میکروگرم و یکبار در روز آغاز میشود. ممکن است دوز مصرفی، بهتدریج و طی چند هفته افزایش یابد. برخی از افراد، مانند افراد بالای ۵۰ سال یا افراد مبتلا به بیماری قلبی، ممکن است با دوز کمتر شروع کنند.
قرصها را باید بهطور کامل و با یک لیوان آب ببلعید. از گاز زدن قرص خوراکی لووتیروکسین پرهیز کنید و کپسول خوراکی را باز نکنید.
اگر مصرف یک نوبت از این دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اما اگر زمان مصرف نوبت بعدی بهطور تقریبی فرا رسیده باشد، دیگر برای مصرف دوز فراموش شده دیر شده است. در این حالت دوز فراموش شده را رها کنید و نوبت بعدی را در زمان درست مصرف کنید.
گاهی بیماران برای جبران دوز فراموش شده، دوز نوبت بعد را دوبرابر میکنند. اما اینکار درست نبوده و باید از آن اجتناب کنید. مصرف بیش از دوز تجویز شده لووتیروکسین میتواند عوارضی مانند تپش قلب را به همراه داشته باشد.
اگر زیاد پیش میآید که مصرف قرص خود را فراموش کنید، بهتر است از یک هشدار دهنده، زنگ گوشی و یا آلارم موبایل استفاده کنید یا از کسی بخواهید که مصرف دارو را به شما یادآوری کند.
قرص لووتیروکسین ممکن است به عنوان بخشی از یک درمان ترکیبی نیز استفاده شود. این به آن معناست که ممکن است لازم باشد لووتیروکسین را با سایر داروها مصرف کنید.
تفاوت لووتیروکسین خارجی با ایرانی
تفاوت داروهای خارجی و ایرانی در برخی از موارد بسیار زیاد بوده و در برخی موارد تفاوت چندانی ندارند. اما تاثیر دارو در مورد هر بیمار میتواند متفاوت باشد. در برخی از بیماران دیده شده است که مصرف نوع ایرانی موجب بروز عوارض جانبی میشود. در مورد برخی از افراد نیز نوع خارجی قرص لووتیروکسین تاثیر زیادی نداشته است.
برای آنکه بدانید از لووتیروکسین خارجی بهتر است استفاده کنید یا لووتیروکسین ایرانی، لازم است برای مدتی دارو را امتحان کنید. اگر نتیجه مورد نظر حاصل نشد و یا در آزمایشات شما تغییری ایجاد نشد، با مشورت پزشک نوع داروی خود را تغییر دهید.
عوارض قرص لووتیروکسین
قرص لووتیروکسین نیز میتواند مانند تمام داروهای دیگر، دارای عوارض جانبی باشد. اما بیماران عوارض جانبی قرص لووتیروکسین را تجربه نمیکنند و این عوارض جانبی در هر فرد ممکن است متفاوت باشد. هنگامی که دوز مناسبی از لووتیروکسین را دریافت میکنید، اغلب عوارض جانبی باید از بین بروند.
همچنین در برهی از موارد، تغییر برند لووتیروکسین میتواند در عوارض جانبی موثر باشد. در ادامه عوارض جانبی رایج و عوارض جانبی خطرناک این دارو را میخوانیم:
عوارض جانبی رایج قرص لووتیروکسین
عوارض جانبی رایج لووتیروکسین اغلب به این دلیل رخ میدهد که دوزی مصرفی شما بیشتر از نیاز بدن است. این عوارض جانبی معمولاً پس از مصرف دوز پایینتر لووتیروکسین یا توقف مصرف آن از بین میروند.
عوارض جانبی رایج این دارو مشابه علائم تیروئید پرکار است:
- حالت تهوع
- افزایش یا کاهش وزن
- سردرد
- تغییرات در اشتها
- تب
- تغییر در چرخه قاعدگی
- ریزش مو
- درد مفاصل
- استفراغ
- اسهال
- بی قراری
- تحریک پذیری بالا
- حساسیت به گرما
- مشکلات خواب
- گرگرفتگی
- تعریق
- گرفتگی عضلات
- لرزش دست و دیگر اندامها
در برخی موارد این عوارض، پس از تطبیق یافتن بدن شما با دارو از بین میرود. اما اگر عوارض جانبی ذکر شده، موجب آزار شما است و عملکرد شما را مختل کرده است با یک پزشک مشورت کنید. گاهی تغییر دوز دارو میتواند این عوارض جانبی را از بین ببرد.
با داشتن شماره مشاوره دارویی میتوانید سوالات دارویی خود را با پزشکان مشاور درمیان بگذارید.
عوارض جانبی جدی قرص لووتیروکسین
اگر عوارض جانبی جدی داشتید فوری با پزشک خود و یا یک پزشک متخصص تماس بگیرید. اگر علائم شما شدید بوده و زندگی شما را تهدید میکند، با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید. عوارض جانبی جدی و علائم آن میتواند شامل موارد زیر باشد:
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- خس خس سینه
- درد و گرفتگی در قسمت فوقانی بدن
- خستگی مفرط
- برافروختگی
- تورم در پاها
- افزایش وزن غیر منتظره
- ضربان قلب بسیار سریع
- تپش قلب نامنظم
- حالت تهوع
- بثورات پوستی
همانطور که گفته شد، داروها روی هر فرد تأثیر متفاوتی میگذارند و ما نمیتوانیم تضمین کنیم که این اطلاعات شامل همه عوارض جانبی احتمالی باشد. همچنین این اطلاعات جایگزین توصیه های پزشکی نیست.
عوارض قطع داروی لووتیروکسین
دلیل اصلی کمکاری تیروئید، کمبود هورمون تیروئید T4 در بدن شماست. لووتیروکسین در عوض تمامی اشکال مصنوعی هورمون تیروئید T4 را در بدن شما تولید میکند.
این دارو درمان اصلی کمکاری تیروئید است و معمولا برای بازه زمانی طولانی، حتی تمام طول عمر، مصرف میشود. قطع لووتیروکسین ممکن است عوارضی برای شما به همراه داشته باشد از جمله:
- خستگی
- افزایش وزن
- عدم تحمل سرما
- خشک شدن پوست
- نازک شدن مو
نکتهای که حتما باید در مصرف این دارو به آن توجه کنید اینست که حتی تغییر برند سازنده این دارو نیز میتواند برای شما موجب عوارضی شود. لووتیروکسینهایی که کارخانههای دارویی مختلف میسازند ممکن است هر کدام میزان جذب متفاوتی در بدن شما ایجاد کنند و در نتیجه سطح هورمون تیروئید شما را تغییر دهند. اسامی تجاری لووتیروکسینهای موجود در ایران به شرح زیر است:
- قرص یوتروکس ۲۵، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میکروگرم سازنده مرک آلمان.
- قرص ال-تیروکس ۵۰ و ۱۰۰ سازنده HEXAL آلمان.
- قرص لووتین 0.01 میکروگرم سازنده داروسازی ابوریحان.
- قرص لوکسین ۵۰ گرم سازنده ایران هورمون.
بهترین روش مصرف لووتیروکسین به طور منظم، با یک دوز و از یک برند دارویی است. البته که بنا بر دلایل خاصی مانند بارداری ممکن است دوز مصرفی این دارو تغییر کند. در این موارد معمولا انجام یک آزمایش خون به تصمیمگیری در مورد دوز مناسب کمک خواهد کرد.
تداخلات دارویی قرص لووتیروکسین
لووتیروکسین میتواند بر نحوه عملکرد سایر داروها تاثیر بگذارند. بنابراین پزشک باید دوز مصرف آن را با توجه به دیگر داروهایی که مصرف میکنید، تنظیم کند. داروهایی که از این نظر با لووتیروکسین تداخل دارند عبارتاند از:
- داروهای دیابت: انسولین یا قرصهایی مانند متفورمین
- وارفارین: که برای جلوگیری از لخته شدن خون استفاده میشود
مطالعات علمی همچنین نشان میدهد که مصرف برخی از دیگر داروها نیز با لووتیروکسین تداخل دارد. داروهایی مانند کلسیم کربنات، آنتی اسیدهای حاوی آلومینیوم، سوکرالفات، مکملهای آهن و کلستیرامین مانع جذب کووتیروکسین میشوند.
البته به این نکته توجه کنید که تداخلات دارویی لووتیروکسین از هر فرد به فرد دیگری ممکن است متفاوت باشد. دلیل این موضوع عملکردهای هورمونی و جذبی متفاوت در بدنهای مختلف است. بسیاری از این داروها به خصوص نباید به صورت همزمان با لووتیروکسین مصرف شوند چرا که مانع از جذب مناسب آن در بدن شما خواهند شد.
برخی از داروهای دیگر نیز میتوانند بر هورمونهای تیروئید تاثیر بگذارند. بنابراین اگر شما این داروها را مصرف میکنید و همزمان مشکل تیروئید دارید، ممکن است نیاز به تغییر دوز لووتیروکسین خود داشته باشید. این داروها عبارتاند از:
- داروهای صرع مانند کاربامازپین و فنیتوئین
- ریفامپین
- قرص آمیودارون
- استروژنها
- استروژنهایی مانند قرصهای ضدبارداری ترکیبی و یا درمانهای جایگزین هورمونی HRT
برای کم کاری تیروئید در بارداری چه بخوریم؟
چند نکته مهم درباره مصرف قرص لووتیروکسین
به طور کلی چنانچه هر دارویی مصرف میکنید و یا به هر بیماری خاصی مبتلا هستید، لازم است که پیش از مصرف لووتیروکسین، آن را با پزشک خود در میان بگذارید. اگر تیروئید پرکار دارید و مشکلات قلبی و عروقی از جمله بیماری و یا نارسایی قلبی، فشار خون بالا، سابقه حمله قلبی یا دیابت؛ حتما این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
لووتیروکسین را نباید تنها برای کاهش وزن مصرف کنید. در صورتی که مشکل هورمونی ندارید و پزشک این دارو را برای شما تجویز نکرده، آن را مصرف نکنید.
در این بخش ما تعدادی از دیگر نکات مهمی را که باید در هنگام مصرف قرص لووتیروکسین به آن توجه کنید جمعآوری کردهایم:
- آلرژی: اگر به صورت کلی به این دارو و یا هر دارو و چیز دیگری آلرژی دارید، حتما این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. لووتیروکسین جزء داروهاییست که میتواند واکنشهای آلرژیک شدید ایجاد کند.
- اطفال: اگر کودک شما دچار مشکلات تیروئید است، مطالعات نشان میدهد که لووتیروکسین میتواند داروی مناسبی برای او باشد. تحقیقات نشان داده است که کودکان محدودیت خاصی جهت مصرف این دارو ندارند.
- سالمندان: تحقیقات پزشکی همچنین سودمندی مصرف لووتیروکسین برای سالمندان را ثابت کرده است. اما از آنجایی که بسیاری از سالمندان به مشکلات قلبی و عروقی دچارند و داروهایی در همین زمینه مصرف میکنند، لازم است که حتما دوز مصرفی لووتیروکسین با این داروها تنظیم شود.
- دوران شیردهی: مطالعات نشان میدهد که مصرف این دارو برای زنان شیرده، خطر خاصی بر سلامت فرزندان آنها نخواهد داشت.
سوالات:
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”رابطه لووتیروکسین و ریزش مو چیست؟” answer-0=”واقعیت این است که مصرف داروی لووتیروکسین میتواند باعث ریزش مو شود. اما این عارضه بیشتر در ماه اول مصرف نمود بیشتری دارد. همچنین در کودکان از بزرگسالان شایعتر است.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”رابطه لووتیروکسین و خارش پوست چیست؟” answer-1=”لووتیروکسین دارویی است که میتواند واکنش آلرژیک شدید ایجاد کند. لووتیروکسین میتواند منجر به ظهور بثورات پوستی، گرگرفتگی یا کهیر شود. در صورتی که به این علائم برخورد کردید حتما با پزشک خود صحبت کنید.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”آیا لووتیروکسین باعث قطع قاعدگی میشود؟” answer-2=”شما با مصرف لووتیروکسین یکی از هورمونهایی را که تیروئید باید به طور طبیعی تولید کند، به شکل مصنوعی وارد بدن خود میکنید. همین موضوع میتواند اختلالاتی در روند پریود شما ایجاد کند. اگر چنانچه با مصرف لووتیروکسین، در قاعدگی شما اختلالاتی به وجود آمد و با گذر زمان برطرف نشد، حتما با پزشک خود مشورت کنید.” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”آیا مصرف لووتیروکسین در حاملگی اشکالی دارد؟” answer-3=”تحقیقات فراوانی نشان داده است که مصرف لووتیروکسین در دوران بارداری هیچ مانعی ندارد و به هیچ عنوان ریسک سقط جنین یا نقص مادرزادی را افزایش نمیدهد.” image-3=”” headline-4=”h3″ question-4=”مصرف همزمان اسید فولیک و لووتیروکسین امکانپذیر است؟” answer-4=”بله! نه تنها مصرف همزمان این دو دارو امکانپذیر است که تحقیقات تازه نشان داده است که مصرف ترکیبی از این دو دارو برای درمان کمکاری تیروئید، معمولا موثرتر از مصرف لووتیروکسین به تنهایی است.” image-4=”” headline-5=”h3″ question-5=”لووتیروکسین خارجی یا ایرانی؟” answer-5=”لووتیروکسین داخلی و خارجی هر دو از کیفیت خوبی برخوردارند با این حال هر کدام از این دو دارو میتوانند عوارضی روی اشخاص مختلف داشته باشند. پزشک شما بهترین کسی است که میتواند درباره مصرف لووتیروکسین ایرانی یا خارجی، نظر دهد. متادیسکریپشن: قرص لووتیروکسین برای درمان کم کاری تیروئید مورد استفاده قرار میگیرد. برای مصرف این دارو باید نکاتی را بدانید و رعایت کنید ” image-5=”” count=”6″ html=”true” css_class=””]
منابع:
https://www.pharmacytimes.com/
https://www.medicalnewstoday.com
آیدا نظام
5 ماه پیش